Grad dijeli 980.000 kuna za poduzetništvo i ruralni razvoj; pozvali sve da se jave na njihove, ali i državne i EU natječaje

Jedan od korisnika gradskih poticaja bio je i OPG Poturica, poznat po karlovačkoj lavandi

– Konačan cilj svih ovih potpora  je otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje postojećih, kazala je na današnjoj pressici pomoćnica pročelnice Andrea Vrbanek, predstavljajući ovogodišnje gradske potpore poduzetništvu i ruralnom razvoju.

Ukupno 980.000 nepovratnih kuna bit će dodijeljeno dvama javnim natječajima, otvorenim do 30. travnja. Za razliku od prijašnjih godina, natječaji su objedinjeni, nema posebnih za primjerice, žene ili mlade, iako će to donositi dodatne bodove, poduzetnici početnici ne moraju biti mlađi od 35 godina, sufinanciraju se i proizvodne i neproizvodne djelatnosti, pa u Gradu vjeruju da su time otvorili mogućnost svim malim poduzetnicima da se prijave i dobiju dio nepovratnog novca.

– Svjesni smo da ta sredstva nisu dostatna za zaokruženje neke investicije, ali jesu za poticanje razvoja. Zato pozivam sve gospodarstvenike, sve one koji su se odvažili biti poduzetnici, da se prijave na natječaje. Baš kao i na natječaje koje raspisuje država i omogućuje da se povuke sredstva iz europskih fondova jer cilj nam je da što više sredstava dođe u Karlovac, bez obzira iz kojih izvora, kako bi se povećala zaposlenost, pozvala je dogradonačelnica Marina Kolaković, poručivši da će Grad pomoći i organiziranjem radionica u ožujku za one koji žele kandidirati projekte za europska sredstva.

U dosadašnjem korištenju gradskih potpora za poduzetništvo i ruralni razvoj nepravilnosti nije bilo, a Grad ih je dodijeljivao za različite projekte – od kozmetičkih i turističkih do izrade tradicijskih glazbala i destilerije ljekovitog bilja.

Poduzetnici ovim natječajem mogu doći do potpora za početak poslovanja, sudjelovanja na sajmovima i izložbama, povećanja konkurentnosti, dok se potpore ruralnom razvoju mogu dobiti za modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava, za projekte seoskog, lovnog i ribolovnog turizma, te za očuvanje prirodne, kulturne, povijesne i tradicijske baštine. Stalno, pak, mogu zatražiti izravne subvencije za ruralni razvoj i kamate za poduzetničke kredite.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest