Danas presuda u jedinom sudskom postupku u “slučaju lažne diplome” – podsjetimo se onih koji su se izvukli

Zgrada Suda u Karlovcu

Bernardica Topolnjak danas će na Općinskom sudu u Karlovcu saslušati nepravomoćnu presudu po optužbi za krivotvorenje diplome Ekonomskog fakulteta. S ovim je dokumentom prvo radila u gradskom poduzeću Toplana, a potom postala i pročelnica Ureda župana Karlovačke županije.

Slučaj Bernardice Topolnjak je prvi, ali nažalost i jedini slučaj sumnje u lažnu diplomu koji je doveo do optužnice i onda doveden do Suda. Nakon što je župan Ivan Vučić objavio da za njegovu pročelnicu na Ekonomskom fakultetu nikad nisu čuli, odnosno ustvrdio da dokument s kojim ju je zaposlio nije autentičan, pokrenuta je revizija diploma i svjedodžbi u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama.

Rezultati su bili zapanjujući. Otkriveno je čak 25 falsifikatora dokumenata o višem, visokom ili srednjoškolskom obrazovanju. Oni u najvećem dijelu bili članovi HDZ-a ili bliski vladajućoj opciji, te s lažnim dokumentima po “partijskoj liniji” dobivali poslove u gradskim sinekurama. Zbog navodne zastare nisu kazneno odgovarali za falsificiranje i lažno predstavljanje iako su godinama, nakon što su s krivotvorenom diplomom dobili posao, radili i ostvarivali plaću koja nije bila zaslužena, barem ne po prikazanoj stručnoj spremi.

Da se podsjetimo, najeksponiraniji lažni diplomanti tako su bili HDZ-ovci Marijan Stavljenić koji je sa svojom krivotvorinom i pozicijom u stranci dogurao čak do direktora Hrvatskog radio Karlovca, Goran Đurašević koji je radio kao šef marketinga u Zorin domu, te Marijan Brnardić u Komunalnom redarstvu. S lažnom diplomom je radila i Alenka Ban, supruga gradskog vijećnika Ivice Bana kao i Davorin Vrbanić, bivši tajnik Vatrogasne zajednice Grada Karlovca. Zanimljivo, naknadno se, u istrazi za milijunsku krađu iz Gradske knjižnice ispostavilo da je “lažnjak” još jedan vatrogasac i istaknuti HDZ-ovac – Ivan Benić.

Jedine gradske tvrtke u kojoj nisu pronađeni lažnjaci su Karlovački tjednik, Gradska toplana i Hostel Selce.

Podsjetimo se gdje su sve pronađene lažne diplome…

GRADSKA UPRAVA

Grad Karlovac – 1 svjedodžba

GRADSKE TVRTKE

Čistoća d.o.o. – 11 svjedodžbi

Hrvatski radio Karlovac – 1 diploma

Vodovod i kanalizacija d.o.o. – 3 svjedodžbe

Mladost d.o.o. – 1 svjedodžba

Zelenilo d.o.o. – 2 svjedodžbe

Inkasator d.o.o. – 1 svjedodžba

USTANOVE

Gradsko kazalište “Zorin dom” – 1 diploma

Dječji vrtić Karlovac – 1 diploma

Javna vatrogasna postrojba – 1 svjedodžba

PRORAČUNSKI KORISNICI

Vatrogasna zajednica – 1 diploma, 1 lažni upis potvrde o struci

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest