7 dana na 4 rijeke: Četiri u jedan – prioriteti, lobist, postojanost i kampanja

Promjena prioriteta klubova

Na sjednici Skupštine Karlovačke športske zajednice (KŠZ), održanoj prvoga dana ovoga tjedna, izglasan je prijedlog Upravnog odbora o promjeni prioriteta klubova prema kojemu su taekwodo klubovi Karlovac i Banija Pandas napravili change – zamijenili mjesta. Naime, Taekwondo klub Banija Pandas je i službeno razvrstan među klubove prioriteta pripada 70.000 kuna godišnje, a Taekwondo klub Karlovac biti će među klubovima prve grupe pripada 25.000 kuna godišnje. Ta će odluka biti još proslijeđena i Gradskom vijeću grada Karlovca.

Povjerenstvo za promjenu prioriteta ova dva kluba (predsjednik Dražen Perković i članovi Zoran Cicvara i Mladen Kuka) zaključili su na temelju predočenih im izvješća o rezultatima za posljednje tri godine (2012 – 2014.) da su “pande” s Banije po Kriterijima za raspodjelu financijskih sredstava sportskim klubovima treću godinu za redom osvojile veći broj bodova od Brežanovih “pulena” i zaključili tako su da su se time stvorili uvjeti za promjenu prioriteta.

Bodovi ova dva kluba na osnovu rezultata u 2012., 2013. i 2014. godini bili su temelj za donošenje odluke, prvo Povjerenstva a onda i Upravnog odbora KŠZ: – TKD Banija Pandas (2012, 808, 2013. 745 i 2014. 640 = sveukupno 2193 boda) – TKD Karlovac (2012. 430, 2013. 421 i 2014. 244 0 sveukupno 1095 bodova)

Sjednici nije bio nazočan Miroslav Brežan (TKD Karlovac) koji je član Skupštine KŠZ, a predstavnik TKD Banija Pandas koji nije član Skupštine, također nije bio prisutan, čak niti kao promatrač! Inače, u raspravi je nekoliko skupštinara predložilo da bi svakako trebalo raditi na izmjenama pravilnika o prioritetima klubova, što će se u mandatu ovog saziva KŠZ-a vjerojatno i dogoditi.

Predsjednik KŠZ-a Želimir Feitl je u sedam točaka iznio terminski plan za izradu Kriterija za raspodjelu financijskih sredstava klubovima u ovoj godini: – Raspis klubovima s ciljevima kategorizacije – rok do 20. ožujak 2015. – Prve radionice – od 27. travnja – 1. lipnja 2015. – Prvi prijedlog kategorizacije – do 1. lipnja 2015., svim učesnicima – Primjedaba i dopune kategorizacije – do 15. lipnja 2015. – Izrada konačnog prijedloga kategorizacije – do 30. lipnja 2015. – Usvajanje na UO KŠZ-a i priprema materijala za Skupštinu – do 30. rujna 2015. – Usvajanje Kriterija na Skupštini KŠZ – do 30. listopada 2015.

Lobist Krunoslav Karin

Zapamtite informaciju o KA-baseballu, sportu koji nažalost mnogi podcjenjuju, a koja je prva objavljena na našem portalu. Konstatira se, naime, da bi se ova godina lako mogla proglasiti godinom baseballa u Karlovcu. Karlovac će biti domaćin Europskog prvenstva B skupine, kvalifikacijskog turnira Europske lige prvaka. Objavljen je i raspored aktivnosti američke MLB (Major League Baseball) lige u Europi, među kojima su i testne provjere za MLB elite camp u četiri europska grada, između ostalog i u Karlovcu, i to od 5. do 9. svibnja. Osim u Karlovcu, najbolji mladi europski bejzbolaši okupit će se i u francuskom Toulouseu, češkom Pragu te njemačkom Mainzu. Najbolji od najboljih (od 2. do 21. kolovoza) okupit će se u Nizozemskoj na središnjem MLB kampu za Europu. Podsjetimo, prošle godine su dva mlada karlovačka bejzbolaša bili u kampu (Antonio Horvatić i Darko Kvaternik). I za kraj još samo podsjetnik na prošlotjednu kolumnu u kojoj smo pisali o karlovčanima koji po Hrvatskoj i svijetu promoviraju svoj grad i državu. Sviđalo se to nekome ili ne ali iza svega toga stoji neumorni entuzijast i lobist karlovačkog baseballa Krunoslav Karin, glavni tajnik Europske baseballa federacije!

VK Korana – 80 godina postojanja

Veslački klub Korana utemeljen je 7. veljače 1935. godine i ove 2015. obilježava 80 godina neprekinutog djelovanja, čuvajući tako dugu tradiciju veslačkog sporta u Karlovcu. To razdoblje obilježeno je brojnim događanjima koja su ostavila trag u povijesti. Bilo je to vrijeme sjajnih sportskih dosega ali i teških trenutaka koji su prijetili radu kluba. Ipak, vjernost i odanost članova sačuvali su neprekinutu tradiciju zajedništva i odanosti veslačkom sportu. U bogatoj sportskoj povijesti veslačice i veslači nastupali su na regatama diljem svijeta, gotovo svim kontinentima. Veslali su na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, svjetskom kupu, svjetskom prvenstvu U23, Mediteranskim igrama, Svjetskim vojnim igrama, svjetskom i europskom sveučilišnom prvenstvu i svim državnim natjecanjima. Ostvarena su pritom 44 nastupa na najvećim svjetskim i europskim natjecanjima i osvojeno 14 odličja, a na domaćim regatama, u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, ta brojka je iznimno impresivna. U tom je razdoblju osvojeno ukupno 240 odličja i 51 naslov prvaka države. “Koranaši” su se 15 puta kitili titulama najboljeg sportaša, sportašice i sportske ekipe grada i županije. Treneri su 7 puta primili priznanja, a sportski djelatnici 12 godišnjih i 8 priznanja za dugogodišnji rad u sportu. Veslači sa Dubovca s ponosom ističu Karlovačku veslačku regatu koja će ove godine doživjeti svoje 62. izdanje. Prva regata održana je 22. svibnja 1938. godine, a od 1960. se regate održavaju redovito svake godine, pa i tijekom Domovinskog rata usprkos teškoćama i opasnosti koja je bila. Regata VK Korane spada među najstarije po svom trajanju u ovom dijelu Europe. U sklopu Karlovačke regate od 1992. godine održava se i Memorijal “Bruno Cetinjanin” u spomen na člana kluba i veslača Brunu Cetinjanina koji je izgubio život u Domovinskom ratu, kao časnik HV i zapovjednik inženjerijske satnije.

Kampanja HOO-a: U ritmu Rija!

U nazočnosti troje osvajača olimpijskih medalja, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) započeo je u Rijeci kampanju pod nazivom U ritmu Rija! koja će se odvijati tijekom predolimpijske 2015. i olimpijske 2016. godine, diljem Lijepe naše. Kampanja U ritmu Rija! će se ostvarivati u suradnji s nacionalnim sportskim savezima, a već u travnju slijede nova događanja, uz sudjelovanje vrhunskih hrvatskih sportaša. Inače, naziv i vizualni identitet kampanje, koji je djelo djelatnika HOO-a, dobio je i službeno odobrenje Organizacijskog odbora Olimpijskih igara Rio de Janeiro 2016., što je značajno priznanje obzirom na stroga pravila MOO-a i organizatora OI-a oko zaštite upotrebe naziva, vizualnog identiteta i bilo kakvog povezivanja s Olimpijskim igrama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest