Svjetski kongres sportskih novinara u Parizu – hrvatske novinare predstavljao Jura Ozmec

Dvočlana hrvatska delegacija inicirala je sastanak sa svim članicama SEESJA, smirivši tenzije koje su se pojavile među članicama rastom ugleda organizacije (posebno pohvaljeni za učinjeno do sada na kontinentalnoj sjednici svih zemelja predstavnica AIPS Europe!). Ujedno, na prijedlog HZSN-a će se uskoro sve europske zemlje pokušati putem svojih zastupnika u Europskom parlamentu izboriti za pokretanje ozbiljne rasprave o pravima novinara, inicijalno pokrenute zbog problema velikih radio postaja u Francuskoj i Španjolskoj s pravima na prenošenje sportskih događaja.

Idući kongres AIPS-a udomit će Doha, a na njemu će se ostaviti dovoljno vremena za rasprave o novinarstvu koje su u Parizu zbog kroničnog manjka vremena bile prekidane. Pariški je kongres, naime, organiziran u samo 50 dana zbog otkaza Urugvaja, pa mu je trajanje bilo prekratkih 2 dana za niz tema koje muče sportske novinare širom svijeta.

Sportski novinari u lovu na 10.000 dolara

Abu Dhabi Media (ADM) i AIPS, Međunarodna udruga sportskih novinara, otvorili su natječaj u devet kategorija sportskog novinarstva koji će svakom od pobjednika donijeti novčanu nagradu od po 10.000 američkih dolara, a drugo i trećeplasiranima po 1500 USD. U doba života na dug eto izvrsne prigode da možda i netko od hrvatskih sportskih novinara izađe iz minusa…

Nagrada se zove Biser (The Pearl), a predstavljena je na prigodnoj proslavi 90 godina AIPS-a u muzeju Louvre, u sklopu 78. kongresa AIPS-a, održanog od 2. do 4. ožujka u Parizu. Kategorije su: fotografija, pisano novinarstvo, audio, video, weblog, “sport za bolji svijet”, te posebne kategorije: “život u sportu”, istraživačko izvješćivanje i najbolja aplikacija.

Svi dobitnici, njih po troje, bit će pozvani na završnu svečanost u Abu Dhabi u prosincu, a o pobjednicima će odlučiti 11-oročlani žiri sastavljen od iskusnih medijskih profesionalaca, uključujući predsjednika AIPS-a Giannija Merla te jednog “sportskog veleposlanika” koji će tek biti nominiran. Izvršni odbor AIPS-a selektirat će najbolje radove o kojima će onda žiri odlučivati, a prijaviti se mogu sportski novinari svih medija iz zemalja članica AIPS-a.

Uskoro ćemo na stranici Hrvatskog zbora sportskih novinara objaviti detalje za prijavu i podrobnija objašnjenja pojedinih kategorija, no važno je naglasiti da svi radovi mogu biti na materinjem (u našem slučaju hrvatskom) jeziku, a tek odlukom nacionalnih udruga sportskih novinara, zaslužuju li “drugi krug”, prevest će se na engleski jezik.

Izvor: Hrvatski zbor sportskih novinara

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest