Vuljanić: Nije mi drago zbog izvorišta, ali ako tehnika bude kakva treba, može i u mom dvorištu

– Nadam se da je cijelo naše protivljenje dovelo do toga da su ljudi na vlasti shvatili da ih netko promatra i da ne mogu raditi što hoće. Gledat ćemo ih i dalje i to mikroskopom! Nije mi drago što će Centar biti tamo gdje su nalazišta vode, ali ako doista bude tehnika kakva treba, onda nema veze, može i u mom dvorištu. Ali, ako se bude nešto išlo “muljati”, onda se može dogoditi tragedija, kazao nam je saborski zastupnik i dopredsjednik Udruge za zaštitu okoliša Nikola Vuljanić.

Zajedno s predsjednicom i članom UZO-a Biserkom Schmuck i Žarkom Koturom, s kojima je često upozoravao na propuste u projektu Centra, zbog čega su ih jednako često prozivali županijski čelnici i pročelnici, upravo je o budućem Centru razgovarao sa županijskim čelnicima. Željeli su, po njegovim riječima, čuti odgovore na neka pitanja koja se u javnosti čuju.

– Naprosto, da se ne bi vrtilo nešto što ne stoji i jer, kao saborski zastupnik, trebam znati podatke. Došli smo razgovarati, ne delati cirkuse i sve je bilo vrlo civilizirano, razgovor kakav treba biti, a nije bio ni jednom do sada. Da je više takvih, bilo bi manje nesporazuma i ogovaranja, rekao je Vuljanić.

Doznali su da je lokacijska dozvola dobivena, Centar uvršten među strateške projekte u RH, te da bi uskoro trebala biti završena studija izvodljivosti kojom će biti definirana i tehnika obrade otpada.

– Studijom utjecaja na okoliš zadana je tehnologija biološko-mehanička, što može značiti bilo koja. Napisano je i da otpadne vode idu u kanalizaciju. Koje tamo nema, nikad je nije bilo i nikad je neće biti! Bojim se tehnike i tehnologije i imam namjeru promatrati i dizati frku ako stvari ne budu kakve trebaju biti! Nadam se da neće trebati, naglasio je.

Pozitivnim drži što bi 90 posto sredstava za izgradnju Centra trebalo stići iz europskih i našeg Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Ako to bude tako, onda se neće moći, iskreno se nadam, neki veliki cirkus dogoditi jer Brisel neće dati novac za nešto što nije pravo. Projekt je do sada prošao sve instance koje je trebao i Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora će profunkcionirati. S druge strane, centre za gospodarenje otpadom trebamo, to je bio jedan od zahtjeva EU, i ako ih ne bude, plaćat ćemo penale i to ozbiljne, napomenuo je Vuljanić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest