Nastavlja se sanacija na Lemić Brdu – do kraja godine Karlovac više neće imati ekološku bombu u predgrađu

Ekološka prijetnja konačno će biti otklonjena - Lemić Brdo, arhiva KAportala

Do kraja godine trebao bi konačno biti otklonjen velik ekološki problem, odnosno sanirano odlagalište opasnog otpada na Lemić Brdu, praktički u karlovačkom predgrađu.

Kako je jučer u Karlovcu rekao direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller, radovi su zaustavljeni sredinom studenog zbog vremena, dok je procijenjeno bilo da će trajati 12 do 15 mjeseci. Čim vremenski uvjeti to dopuste, na mjesto odlagališta dolaze strojevi i posao se nastavlja.

– Do sada je u sanaciju utrošeno šest od ukupnih 16 milijuna kuna koliko je predviđeno za ovaj posao. Radovi se nastavljaju čim to dozvole vremenski uvjeti, najvjerojatnije početkom travnja jer je sad tlo zasićeno vodama, rekao je Müller.

Da je ovaj deponij, punjen otpadom još u vremenu bivše države, bila prava ekološka bomba dovoljno pokazuju podaci o količini deponiranog opasnog otpada. Tamo je, kaže Müller preko tisuću tuna otpada od čega je 366 tona problematično, te ga treba zbrinuti na adekvatan način. Otvorene su dvije plohe za polaganje neopasnog otpada koji će se posebnim tretmanom očistiti i neutralizirati.

– Ima 6, 7 vrsta otpada, tvrtka CIAK je izuzela problematičan otpad i odvozi ga u svoj pogon u Vojnić. Što ovdje ne bude mogla zbrinuti, otpremit će se na zbrinjavanje u inozemstvo. Javnost je upoznata sa svime što radimo, sve je vrlo transparentno, nemamo ništa za skrivati, dapače, već za pokazati. Kad bude gotova sanacija, područje će biti ograđeno kao sanirani deponij, rekao je Müller.

Sanirano područje će se također pratiti i kontrolirati, tvrdi direktor Fonda.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest