Konzervativci “izvisili” na izborima za mjesnu samoupravu – ne mogu sudjelovati jer karlovačka organizacija službeno ne postoji

Iako je namjeravala sudjelovati na izborima za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, te podnijela kandidacijske liste, Hrvatska konzervativna stranka će izbore 12. travnja u Karlovcu, kako sada stvari stoje, propustiti. Razlog: nemaju gradsku organizaciju u Karlovcu, bar ne “crno na bijelo”!

– Izborno povjerenstvo je donijelo rješenje kojim se kandidacijske liste odbijaju iz razloga što ne postoji organizacijski oblik stranke u gradu Karlovcu. Po odluci Gradskog vijeća, kandidirati se mogu samo stranke registrirane u RH koje imaju organizacijski oblik na području grada Karlovca. HKS nije uspio dokazati da je karlovački ogranak registriran, objasnila je predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Marina Golubić.

Na takvo rješenje HKS ima pravo žalbe u roku od 48 sati Uredu državne uprave u Karlovačkoj županiji. Bude li usvojena, moguće je da se HKS-ove liste nađu pred biračima u onim jedinicama mjesne samouprave u kojima su ih, do jučerašnje odluke GIP-a, namjeravali kandidirati.

– Po propisanim rokovima, pravovaljane izborne liste moraju biti objavljene danas do 24 sata, što je i učinjeno. Pravo žalbe na objavljene liste imaju stranke koje su ih predložile i nositelji nezavisnih lista, rekla je Golubić.

A to će pravo HKS iskoristiti i žalbu uložiti. Potvrdio nam je to predsjednik karlovačkog ogranka Marijan Butković, kazavši da su u postupku kandidature postupili prema uputama GIP-a, predali dokumente i dobili – odbijenicu.

– Žao nam je što se to dogodilo. Naš je propust što se nismo prijavili u državnu upravu, to je činjenica. Nismo registrirani u Zagrebu i za to možemo platiti kaznu jer smo se trebali prijaviti u roku 15 dana od osnivanja, ali to nije razlog da se ne prihvati kandidacijska lista. Da je u uputama Gradskog izbornog povjerenstva pisalo da moramo donijeti potvrdu da smo registrirani pri državnoj upravi, mi bismo je donijeli, ali toga nema ni u jednom aktu Izbornog povjerenstva. Ne može se negirati postojanje jedne političke stranke koja ima dva vijećnika u Gradskom vijeću, zar onda nisu pravovaljane ni odluke Gradskog vijeća, upitao je Butković, dodavši da će žalbu podnijeti u propisanom roku, a što će biti nakon toga, tek će se vidjeti.

To će biti poznato do petka, ali ono što se već sada zna jest da će jedan ispravak kandidacijskih lista biti objavljen već sutra – u danas objavljenim rješenjima izostavljena je lista HDZ-HSS za članove Vijeća MO Gornje Mekušje, umjesto koje je dvaput objavljena HDZ-ova lista za MO Gornje Stative.

Od sutra u ponoć, pak, pa do 10. travnja u 24 sata, trajat će izborna promidžba, a izborna šutnja od 11. travnja u ponoć do 12. travnja u 19 sati. U međuvremenu će biti objavljena biračka mjesta, imenovani birački odbori, pripremljeni glasački listići i zapisnici… kako bi sve spremno dočekalo Karlovčane koji imaju priliku izabrati članove vijeća 12 gradskih četvrti i 26 mjesnih odbora. Na posljednim takvim izborima, prije četiri godine, to je pravo iskoristilo 23,60 posto glasača: od 55.604 na izbore ih je izašlo 13.124.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest