Udruga s Krka “Moj otok” apelira na građane da se javljaju na natječaje za uklanjanje azbesta s krovova

Prijavite se za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i netko od vas će proći, apelirao je Nenad Maljković, predsjednik Udruge Moj otok iz Punta na Krku u četvrtak na predavanju u Velikoj vijećnici Grada Karlovca o štetnosti azbesta i načinima kako ga ukloniti.

Putujući Hrvatskom i umrežava građane, stručnjake institucije, tvrtke i obrti u borbi protiv nekad vrlo popularnog, pa stoga danas i proširenog, ali štetnog građevinskog materijala.

Azbest je opasan po život. On nije otrovan. Neće se ništa dogoditi, ukoliko ga popijemo s vodom, no još su Adolfa Hitlera liječnici upozorili da su nikotin i azbest kancerogeni, dakle još u tada se to znalo, rekao je Maljković. Dodaje da čestica azbesta, koja je kancerogena, može biti i 25 godina u mirovanju u dišnim organima po udisanju.

– Vidio sam velik broj krovova od azbesta u Karlovcu. Ugroženi su građani, turisti, kućni ljubimci… Želimo informirati građane o toj opasnosti, izraditi plan zamjene azbestnih krovova i pročelja, katastar azbestnih krovova u Karlovcu, te iskoristiti mogućnost financiranja iz različitih fondova – nastavlja Maljković. U Hrvatskoj jedino Kastav, po podacima Udruge Moj otok, ima izmijenjene sve azbestne krovove.

Sad imamo dvije tisuće zahtjeva. Do 2020. će se to morati mijenjati, dodao je Maljković da su donacijom Općine Punat stimulirali svakoga tko želi mijenjati krov s pet tisuća kuna.

U Poreču su odlučili nakon naše akcije darovati svakome sto kuna po četvornom metru. Tako se pomaže sirotinja, koja inače ne bi mogla samostalno ukloniti azbestni krov. To doprinosi sredini. S obzirom na široku mrežu, Moj otok je na ovom području iznimno obaviješten. Od Vas dobivamo informacije gdje se najjeftinije kupuje, a zatim djelujemo kao info-pult dijeleći dalje te podatke – objašnjava Maljković.

Ispred sjedišta Grada i u predvorju sponzori Udruge Moj otok predstavili su crijepove koji se mogu postaviti umjesto azbestnih.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest