U okviru obaveza prema Europskoj uniji, HE Lešće pojačava snagu na 70 MW, Gojačka Dobra zaprijetit će čak i Mahičnu

Odgovorno tvrdim da stanovnici nemaju razloga za zabrinutost. Pojačavanje snage HE Lešće ne bi smjelo ni na koji utjecati na snagu i veličinu vodenih valova te su priče koje se pojavljuju u javnosti netočne. Riječ je o projektu koji će riješiti probleme sa strujom ne samo većeg dijela Hrvatske, već i pograničnih područja susjedne Slovenije, a koji smo preuzeli u okviru pristupanja Europskoj Uniji – ističe Valerije Vejvoda, iz odjela HEP Proizvodnja, odgovarajući na pitanje o odluci koja stupa na snagu u travnju, a prema kojoj će ionako problematično HE Lešće svoju maksimalnu snagu povećati na čak 70 MW (s trenutačnih 55,5 MW), a instalirana snaga s trenutačnih 42,29 MW trebala bi narasti na nešto više od 60 MW.

Mahično nije imuno na probleme s vodom i poplavama, a razmjerno veliko povećanje snage hidroelektrane na Gojačkoj Dobri koja se upravo kod ovog naselja ulijeva u Kupu, sasvim razumljivo izaziva zabrinutost žitelja. Odgovor na konkretniji upit o potencijalnim opasnostima vjerojatno ih neće previše umiriti. Naime, na naše pitanje može li pojačani vodeni val (maksimalni protok vode trebao bi dosegnuti čak 180 kubnih metara u sekundi) ugroziti prometnice, zemljišta pa i obiteljske kuće i njihove stanovnike, Vejvoda pomalo nejasno odgovara:

– Ponavljam, ljudi neće biti nimalo ugroženi.

Nadamo se da odgovorni imaju na umu da fizička ugroženost nije i jedina koja može prijetiti stanovnicima brojnih mjesta uz Kupu te da bi uništavanje poljoprivrednih zemljišta bilo itekakva ugroza. Ne treba prejudicirati katastrofične scenarije i želimo vjerovati da su ispitivanja provedena profesionalno i stručno, ali ranija događanja svakako nam daju pravo na skepsu.

Ne brinu ni županijski političari. Župan Ivan Vučić, očito nervozan nakon našeg pitanja, poručio je:

– Zašto bi to bio problem? Ja ću od Vijeća Europe tražiti dozvolu da snaga bude 150 MW! Neki bi očito htjeli da se vratimo u Srednji vijek.

Pomalo čudan gaf imalo je Gradsko poglavarstvo. Prvotno je gradonačelnik putem glasnogovornice Ane Župančić na naš upit odgovorio da problematika HE Lešće nije pitanje Grada Karlovca, no kada smo ga podsjetili da Mahično jest u sastavu grada, informirani smo da ćemo odgovor dobiti nakon konzultacije s nadležnim službama, koje do tad treba pustiti da obavljaju svoj posao.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest