Kompanija HEINEKEN Hrvatska predstavila je dugoročni projekt
proizvodnje, nabave i otkupa hrvatskog limuna za proizvodnju
Karlovačko Limun Natur Radlera. Kompanija bi tako limun
otkupljivala od lokalnih proizvođača s Visa, Brača, Hvara te iz
Splita, Šibenika, Metkovića, Konavala, Opuzena i Blata.
Predstavnici HEINEKENA Hrvatska posjetili su Zvonimira Benčića i
Slavomira Raffanellija, nositelje OPG-a Benčić i OPG-a Raffanelli
s otoka Visa, te Ljerku Vlahović, upraviteljicu Poljoprivredne
zadruge Postira na Braču s kojima kompanija namjerava ostvariti
dugoročnu suradnju. Domaći proizvođači će tako osiguravati limun
proizveden na području Republike Hrvatske koji će se koristiti za
proizvodnju Karlovačko Limun Natur Radlera.
– Nakon prošlogodišnjeg projekta 100% hrvatski ječam za
Karlovačko, nastavljamo s inicijativom da ojačamo nabavu sirovina
domaćeg podrijetla. Karlovačko Limun Natur Radler potpuno je
prirodan i ne sadrži aditive, konzervanse niti sirovine GMO
podrijetla, a ponosni smo što će ga odsad činiti i hrvatski
limun. Ovime također želimo dati potporu domaćoj poljoprivredi i
doprinijeti održivosti domaćeg uzgoja limuna, rekla je Branka
Slaveska, predsjednica Uprave kompanije HEINEKEN Hrvatska koja je
predstavnicima proizvođača limuna uručila simbolični poklon –
sadnice limuna sorte Meyer – za obilježavanje početka suradnje.
Ovim projektom kompanija potiče održivu domaću proizvodnju
ključnih proizvodnih sirovina što će imati utjecaj na razvoj
lokalnog gospodarstva, a osiguravanje tržišnog otkupa veliki je
poticaj za male proizvođače.
– Kompanija HEINEKEN Hrvatska inicirala je ovu suradnju jer
vjeruje u potencijale hrvatske poljoprivrede te želi stimulirati
domaću proizvodnju. Uvjereni smo da hrvatski proizvođači mogu
osigurati limun vrhunske kvalitete kakav koristimo za naš Radler,
a kako je u ovom trenutku naša potreba za njime veća od svih
količina koje se proizvedu u Republici Hrvatskoj, jamčimo
dugoročnu suradnju i otkup svih proizvedenih količina proizvođača
koji se uključe u projekt. Nadamo se da ćemo s vremenom u
proizvodnji Radlera koristiti 100% hrvatski limun, kaže Zvonimir
Nemet, direktor Sektora lanca opskrbe kompanije.
Zvonimir Benčić prilikom susreta s predstavnicima HEINEKENA
Hrvatska istaknuo je važnost ove suradnje za male proizvođače.
– Uspostavljanje partnerstva s velikim otkupljivačem na duži rok
dobar je put k održivosti voćarstva. Siguran tržišni otkup malim
proizvođačima je poticaj za intenziviranje proizvodnje. Ova
inicijativa uistinu je hvalevrijedna i izvrsna je prilika za
daljnji razvoj uzgoja vrhunskog ekološkog limuna u Hrvatskoj.
Slavomir Raffanelli dodaje da otok Vis sa svojom povoljnom klimom
ima idealne uvjete za uzgoj limuna. Taj je potencijal zasad
nedovoljno iskorišten pa nas ovakva inicijativa veseli.
Uzgajivači s otoka Brača jednako su oduševljeni projektom.
– Hrvatski proizvođači mogu i znaju uzgojiti limun visoke
kvalitete i drago mi je da je HEINEKEN Hrvatska to prepoznao.
Domaći limun ima veliki potencijal i ovo je značajan korak
naprijed za njegovu proizvodnju, posebno na otocima poput Brača,
kazala je Ljerka Vlahović, upraviteljica Poljoprivredne zadruge
Postira.
Okupljanja na Braču i Visu završena su zajedničkim sadnjama
limuna članova menadžmenta kompanije HEINEKEN Hrvatska, čime je
učinjen prvi korak u proširenju nasada limuna domaćih
proizvođača. Ova simbolična akcija ujedno je i potvrdila
predanost kompanije poticanju uzgoja limuna u Hrvatskoj.
Ovaj projekt nastavak je aktivnosti HEINEKENA Hrvatska da za
svoje proizvode koristi sirovine hrvatskog podrijetla. U srpnju
prošle godine kompanija je uspješno započela projekt 100%
hrvatski ječam za Karlovačko u suradnji s tvrtkama Slavonija slad
d.o.o. i Poljoprivredno prehrambenim kompleksom d.o.o. (PPK) te
Poljoprivrednim institutom Osijek. Tako se danas za proizvodnju
Karlovačkog koristi ječam s hrvatskih polja, što se ponosno
ističe i na nedavno redizajniranoj etiketi.
Karlovačko Limun Natur Radler s hrvatskim limunom bit će dostupno
na hrvatskom tržištu od Božića 2015. godine.
Sponzorirani članak