7 dana na 4 rijeke: Prvosvibanjska biciklijada – događaj koji se nikako ne propušta

7 dana na 4 rijeke: Prvosvibanjska biciklijada – događaj koji se
nikako ne propušta

bakicSportsko – rekreacijski klub Pedala Laganini otvorio je nedavno ovogodišnju sezonu karlovačkih rekreativaca i zaljubljenika u vožnju biciklom “Proljetnom biciklijadom za mladež i građanstvo” – vožnjom do mjesta Trg u ozaljskoj općini. Odazvalo se 80 biciklista iz 7 gradova – Karlovca, Novog Mesta, Zagreba, Siska, Ogulina, Duga Rese i Varaždina. Radi se, naime, o do sada 6-godišnjoj uspješnoj suradnji najaktivnijeg karlovačkog rekreacijskog biciklističkog kluba s Mjesnim odborom Trg.

Najbolji karlovački sportsko-rekreacijsko–biciklistički klub održao je ove godine i jubilarnu 10. jubilarnu godišnju skupštinu kojoj je prisustvovalo 60 članova s plaćenom članarinom te se svi aktivno bave “pedaliranjem”. Za razliku od brojnih karlovačkih “razvikanih” sportskih udruga koje navlače članstvo za skupštinu da bi “sklepali” kakav-takav kvorum, “pedale” s kvorumom u proteklih 10 godina postojanja nisu imali problema. “Prva pedala kluba” – predsjednik Vladimir Latković, s razlogom se pohvalio tada da su održali čak 81 klupsku vožnju u kojima je sudjelovalo u prosjeku 25 biciklista po jednoj vožnji, prošavši sveukupno oko 6500 kilometara. Pored toga organizirali su i program od 7 jednodnevnih putovanja subotom čije su vožnje bile puno masovnije. Vrhunac prošlogodišnjih vožnji bila im je 10-dnevna vožnja od Karlovca do Dubrovnika u kojoj je sudjelovalo 14 članova te kojom prigodom su u 7 dana prešli 630 kilometara.

Dakle, radi se o hvale vrijednim članovima gradske sportske zajednice, klubu čija je orijentacija rekreacija i druženje, neopterećenog utrkom za bodovima i za plasmanom, otvorenog za sve ljude… Kao takvog su ga u proteklom desetljeću postojanja građani prihvatili objeručke i zbog toga je SRK Pedala Laganini danas uspješan biciklistički klub.

Karlovačka Županijska podružnica SSSH na čelu s vrijednim sindikalcem, predsjednikom Nikolom Badovincem, već neumorno 22. godine radi izniman posao organizirajući tradicionalnu Prvosvibanjsku biciklijadu. Najbolja je i najmasovnija biciklijada u Lijepoj našoj, nadmašila je sve svoje “suparnike” – slične masovne biciklijade u Hrvatskoj te je iz godine u godinu sve masovnija, a uvjeren sam da joj ni loše vrijeme ne može nauditi. Ove godine očekuju da će dosadašnji rekord od 2500 sudionika biti premašen. I bez poziva bi se, siguran sam, biciklijadi odazvalo najmanje 500 građana.

Lagano se “pedalira” od Radićeve preko Dubovca, Male Jelse i Zadobarja k «Papalini» uz Dobru na Grdunu (oko 12,5 km) gdje ih dočekuje porcija besplatnog graha, pivo i sok te “prvomajski dernek” uz prigodnu glazbu. Tamo ih očekuje i vrijedna tombola (15 nagrada od čega 5 bicikla) na koju pravo imaju svi koji kod prijave preuzmu kupon.

Ne samo da je prepoznata već je Prvosvibanjska biciklijada postala događaj koji se ne propušta i na koji se putuje organizirano, u grupama, bez obzira radilo se o obiteljskom sudjelovanju, klupskom ili neformalnom. Veliki broj građana između 7 i 77 godina koji se odazivaju prepoznao je vrijednost ove prvosvibanjske manifestacije koja je postala zaštitnim znakom proslave Praznika rada u tolikoj mjeri da više i nije potrebno bilo što oglašavati nego samo doći prijaviti se pred KABA-u u Kovačićevu.

Ovaj projekt koji se pokazao iznimno uspješnim u brojnim europskim zemljama dobio je tako svoju premijeru i u Karlovcu i to upravo na biciklijadi. Doduše, za razliku od većine drugih hrvatskih gradova gdje je teškoj gospodarskoj situaciji prvi svibanj tradicionalno iskorišten kako bi radnici barem jedan dan organizirano iskazali svoje mišljenje o politici i poslodavcima, u Karlovcu je sindikalna prvosvibanjska manifestacija ipak samo masovni obiteljski izlet na obližnje izletište uz Dobru.

Kad bi organizator morao sve plaćati biciklijada bi koštala jako puno – cca 100 tisuća kuna. Na sreću, ono malo industrije koja je u Karlovcu preživjelu svjetsku i preživljava domaću recesiju, uključila se i pomogla. Brojka je fascinantna – više je od 40 sponzora.

Karlovac uz biciklijadu na trenutak nostalgično podsjeća da je nekad bio grad biciklizma i da je tu vozio najveći biciklist svih vremena – Ivan Levačić. Prvosvibanjska biciklijada pokazuje da se s puno entuzijazma može napraviti itekako posjećena manifestacije u kojoj aktivno sudjeluju i sami građani. Štoviše, ako je kod brendiranja grada bitno ono što niti jedan drugi grad u Hrvatskoj nema ili ono u čemu smo bolji od drugih, onda je, gledajući biciklijade u drugim hrvatskim gradovima, naša definitivno zaslužila naći se u opisu glavnih gradskih događanja, a danas sutra i na popisu turističkih atrakcija. Biciklijada je dobar primjer kako se i ostale institucije i udruge, možda i Turistička zajednica, mogu uključiti, kako bi biciklijada svake godine uz povorku imala što više dodatnih sadržaja, bez obzira na to da li su usko vezani uz samu povorku i bicikliste ili uz neke prateće aktivnosti i promociju.

U kontekstu promocije biciklizma, druženja i rekreacije, Nikola Badovinac koji od 1997. (18 godina) organizira Prvosvibanjsku biciklijadu zaslužuje sve pohvale. Zašto do danas, a povodom 13. srpnja,  još nije primio medalju ili neko drugo gradsko priznanje?

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest