Učenici OŠ Švarča ostali pred vratima Ivanine kuće bajke – nisu im na vrijeme uplatili ulaznice, pa djeca samo prošetala po Ogulinu

Učenici ostali bez turističke atrakcije Ogulina

Kakve sve tajne krije Ivanina kuća bajke u Ogulinu, potencijalno daroviti učenici OŠ Švarča, njih četrdesetak, jučer nisu uspjeli doznati jer su – ostali pred vratima. I to zbog gadnih šumova u komunikaciji na relaciji škola – Ivanina kuća bajke.

U pitanju je, doznajemo, bio nesporazum s neplaćenim ulaznicama, zahvaljujući kojima je izlet ostao bez onog najzanimljivijeg djela, pa se sveo samo na obilazak grada, jedenje sendviča i sladoleda u parku i neplanirano brz povratak u Karlovac.

Naime, izlet je učenicima organizirala škola i, po riječima ravnateljice Andreje Željković, uredno poslala narudžbenicu 21. travnja. Tvrdi da je s upravom Ivanine kuće bajke posjet unaprijed dogovoren, pa čak i da to bude u ponedjeljak, inače neradni dan u ovom interdisciplinarnom centru za posjetitelje zbog čega se plaća i dodatna naknada. Iz Ogulina im je pak poslana ponuda na traženi iznos, 800 kuna + PDV.

– Niti u jednom trenutku nam nije rečeno da se treba platiti unaprijed. Da jest, napravili bismo to, nismo dobili ni račun, ništa. I kad su djeca i učitelji došli u Ogulin, nisu pušteni unutra jer nije plaćeno. Nikad nam se tako nešto nije dogodilo, a naši su učenici obišli brojne muzeje, kazališta, kulturne ustanve i kod nas i u inozemstvu. Uvijek plaćamo nakon izvršene usluge, po ispostavljenom računu, što je uobičajena praksa za učeničke posjete. Uostalom, nikad se i ne zna hoće li sva prijavljena djeca ići, može se dogoditi da netko bude bolestan, da netko odustane, priča nam Željković, napominjući da su pri dogovaranju posjeta poštivali upute zaposlenika Ivanine kuće bajki “od kojih niti jedna nije bila za plaćanje unaprijed”.

Neshvatljivo joj je da se sumnja u nakanu škole da posjet plati i dodaje da je ovo prvi put da je “jedna ustanova iskazala veliko nepovjerenje u izvjesnost plaćanja i tražila plaćanje unaprijed”.

– Ne mogu shvatiti da je to bilo upitno. Što da se radilo o nekoj udaljenijoj školi, iz Osijeka ili Vukovara, pita se Željković.

Na ovakav izlet u Ogulin učenici OŠ Švarča jučer su se uputili prvi put, a kada će imati slijedeću takvu priliku, za sad se ne zna.

– Ovo je prvi put i zadnji, za sad! To je jedno jako ružno i tužno iskustvo, da ti djeca dođu negdje i ostanu pred vratima, zbog nesporazuma i nerazumijevanja djelatnika Ivanine kuće bajke, veli Željković, dodajući da se školi nitko od roditelja i učenika nije požalio na ovakav jučerašnji izlet.

Zbog scene koju su jučer gledali žale i u Ivaninoj kući bajki, no kažu da pravila koja vrijede za sve ne mogu mijenjati zbog iznimki. A pravilo je: plaćanje akontacije pri rezervaciji termina, a ostatak iznosa prije dolaska, prema predračunu.

– Ispostavili smo ga OŠ Švarča 21. travnja, kada smo im poslali i cjenik, upute i dodatne obavijesti. Na žalost, taj predračun nije plaćen! Radimo na taj način jer želimo da usluga bude u točno dogovorenom terminu i pružena na vrhunski način. Bilo je u početku manjih otpora nekih agencija, ali su to svi prihvatili i plaćaju unaprijed. Budući da škola Švarča nije platila po poslanom predračunu, nisu mogli ući. Žao nam je, ali da smo napravili drugačije, ogriješili bi dušu prema svima onima koji rade kako tražimo, svi bi mogli prigovarati i zapravo bi sve doveli u kaos, objašnjava privremena ravnateljica Ivanine kuće bajke Ankica Puškarić.

Dodaje kako je njihov centar fiskaliziran, pa su htjeli posjetiteljima iz Karlovca izaći u susret i dali mogućnost da plate gotovinom.

– Za to bismo im ispostavili račun, ali iako su učitelji htjeli tako napraviti, ne znam iz kojeg razloga im je rečeno da to ne naprave i da nije moguće da im poslije škola ili gradska riznica vrati taj novac, što je netočno. Prvi put nam se ovako nešto dogodilo, bila je to neugodna situacija i doista nam je žao, ali radi korektnosti prema svima ostalima nismo mogli napraviti iznimku, zaključila je Puškarić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest