Grad podigao novi kredit od 16 milijuna kuna – Kirinić zanima tko je odgovoran da ga “prijavi za kockanje gradskim novcem”

– Grad je podigao kredit od 16 milijuna kuna, a u proračunu ima 11 milijuna kuna viška; znači novca ima, ali ga netko nije u stanju pravilno rasporediti. Uskoro će krediti u eurima biti veći problem nego u “švicarcima”, što je najavio i guverner HNB-a. Upozoravala sam prije dva mjeseca da postoji opasnost od nerazumnog dizanja kredita i da će se posljedice prelomiti na građanima.

Sprema kaznenu prijavu?

Zanima me tko je odgovoran za to kako bih znala protiv koga ću podignuti kaznenu prijavu za kockanje s gradskim novcem, pitala je Snježana Kirinić, vijećnica Hrvatskih laburista na aktualnom satu jučerašnjeg Gradskog vijeća.

Odgovorajući joj, gradonačelnik Damir Jelić je kazao da se pazilo kako bi se ovaj kredit počeo otplaćivati onda kada prijašnja dva isteknu, što znači da će i opterećenje u proračunu biti manje. Osim toga, zakon dozvoljava jedinicama lokalne samouprave 20 posto zaduženosti u odnosu na proračun, a Grada Karlovca je četiri puta manja.

Jelić kaže da nema brige

– I u komparaciji s drugim gradovima naša zaduženost je jedna od najnižih, držali smo konzervativan i prilično oprezan ritam. Sve analize govore da bi grad takav kredit mogao izdržati. Kad bismo to “prebacili” na kućne budžete, bilo bi kao da građani koji imaju 3.000 kuna plaće, mjesečno plaćaju oko 135 kuna, rekao je Jelić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest