RAZGOVOR Filip Trezner: Foto dani mladih Karlovcu će ostaviti ogromnu galeriju atraktivnih fotografija

Kada su mladi u pitanju da se osvrnemo i na, nazovimo je, kulturno-zabavnu ponudu, kako ti se ona čini i što je dobro, a što nedostaje?

– Mladi su često kritični i često imaju pravo, a ponekad i nemaju. Kada govorimo o nezavisnoj sceni onda mislim da je glazbena ponuda trenutačno izvrsna, puno je koncerata, puno je zbivanja i zaista već neko vrijeme ne stoje prigovori da se “ništa ne događa” – događa se jako puno. Također, kada su u pitanju mogućnosti edukacije rekao bih čak da je Karlovac jedan od najboljih gradova u Hrvatskoj po tom pitanju, zaista je ogroman broj tečajeva, radionica, seminara, a što je za mlade važno, vrlo često su besplatni. S druge strane, ono što nedostaje su svakako kino i…

Skate park?

– Da, skate park. To je jedna sapunica koja je sad već pomalo i bizarna. Generacije se trude oko tog skate parka, Grad je u nekoliko navrata obećavao rješavanje tog pitanja, koje nije ni toliko skupo da to gradski proračun ne bi mogao izdržati. Sigurno ćemo i kroz Savjet mladih pokušati pogurati taj projekt, jer je već godinama jasno koliko ga jako žele mladi i stvarno nema smisla niti jednog pravog opravdanja da ga ne dobiju.

Vratimo se u sadašnjost, za nekoliko dana počinju 5. Foto dani mladih. Iza jednostavnog imena krije se jedna zaista velika manifestacija. Što nas sve očekuje?

– Foto dani mladih svake se godine odvijaju u drugom gradu, a ove godine napokon je došao red i na to da ih organiziramo u vlastitom gradu. To je donekle i ciljano, nismo željeli u Karlovcu “učiti”, već smo htjeli ovdje doći kada je manifestacija već na višoj razini. I ove godine to i jest tako, po prvi puta su regionalnog karaktera, dolaze mladi autori iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, BiH, Srbije…očekuje ih puno zanimljivih događanja, edukacija, radionica, predavanja, a Karlovac će dobiti jednu ogromnu galeriju turističkih fotografija. Turistička zajednica od onih najboljih će i otkupiti fotografije za svoje potrebe. Tu su i brojni popratni programi za građane i goste našeg grada – sjajan koncertni program na Maloj sceni Hrvatskog doma i u Papa’s baru, brojne izložbe i, vjerujem, vrlo atraktivno svečano otvaranje u četvrtak na drvenom koranskom mostu. Neću još sve otkrivati ali reći ću da će biti “vatreno” i pozivam sve da nam se pridruže.

Jeste li zadovoljni potporom koju ste dobili u samom gradu?

– Da. Tu bez imalo pretjerivanja mogu reći da smo jako sretni i ponosni što smo u svom gradu tako dobro primljeni. Nije to samo Grad ili Turistička zajednica, zaista na sva vrata na koja smo zakucali – otvorila su se. Na lecima i plakatima jedva da smo uspjeli staviti sve pokrovitelje, sponzore i donatore. No, nije u pitanju ni samo Karlovac, manifestacija je prepoznata na svim razinama, od generalnog sponzorstva tvrtke Canon do pokroviteljstva od strane čak dva ministarstva – turizma i kulture.

Podupiru li i druge udruge projekt?

– Naravno. To je još jedna lijepa priča vezana uz zbivanja u Karlovcu, što kroz KAoperativu, ali i kroz brojne neformalne oblike podrške, mislim da ova generacija koja je danas aktivna ima jedan zdravi mentalitet i veliku želju za suradnjom. Posebno dobro surađujemo s Carpe Diemom i Kinoklubom, ali zaista od svake udruge znamo da možemo računati na uskakanje kada zatreba, a isto tako mi smo uvijek rado pomogli svima drugima na njihovim događanjima.

No, kada su u pitanju i događanja, kao jedna mala, donedavno srednjoškolska udruga iz Karlovca, probili ste se u sam vrh hrvatskog foto i filmskog angažmana. Što sve radite?

– I to je pokazatelj da se sve može kad se hoće i kad se dobro radi i ulaže puno truda. Sigurno je pomoglo to da smo se izgradili na karlovačkim festivalima za koje smo radili promo fotografije i filmiće i tako danas upravo nas angažiraju za Pulski filmski festival, Zagreb Film Festival, Zagreb Dox…partneri smo Hrvatskog društva skladatelja pa smo radili i nedavni Porin. Nije to mala stvar. Posla je jako puno, ali čini nas sretnim i zadovoljnim i otvara mnoga vrata. I sada smo već u situaciji da mi moramo angažirati druge, jer je riječ o izuzetno obimnom poslu. Izvan fokusa danas čine Pavle Kocanjer, Tin Vučković, Marko Mikšić, Kristijan Protulipac, Adrijana Dimić, Marija Pajić i ja, pa za najveća događanja angažiramo pojačanja s Akademije.

Za kraj, uz Foto dane mladih koji “sele” Hrvatskom, u Karlovcu polako tradicionalan postaje PickUp festival. No, ove godine ga baš i ne spominjete, niste valjda odustali?

– Nismo, ali istina je da ove godine ima malo problema. Dijelom u tome što smo mi bili potpuno zaokupirani Foto danima mladih koji su ove godine sadržajniji i “veći” nego ikad, dijelom zato što je zaista dobra potpora koju smo dobili za Foto dane mladih utjecala na to da izostane potpora PickUp festivalu. No, ne želimo odustati od toga i čim završe Foto dani mladih “bacamo” se na to.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest