Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe – slavi se slom nacističke Njemačke i začetak Europske unije

Bezuvjetna kapitulacija Njemačke 9. svibnja 1945.

Na današnji dan prije točno 70 godina, nacistička Njemačka doživjela je slom te bila prisiljena potpisati bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, najvećem svjetskom sukobu u povijesti u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi.

U svim zemljama Europe 9. svibanj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, dok će danas biti obilježen i u Karlovcu, doduše tek skromnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika na Turnju, koji je pak svjedočanstvo drugog rata, onog Domovinskog, u kojem se Hrvatska ponovo morala boriti za slobodu.

Da se podsjetimo, nakon što je oko dva tjedna trajala bitka za svaku ulicu glavnog grada Njemačke, Berlina, Crvena armija slomila je otpor nacista.

Oko ponoći između 8. i 9. svibnja 1945., njemačka delegacija koju su zarobljenu sproveli britanski časnici, pred maršalom Georgijem Žukovom potpisali su bezuvjetnu kapitulaciju čime je, barem u Europi, prestao Drugi svjetski rat.

Mir je u svijetu zavladao tek u kolovozu 1945. kad je kapitulirao Japan.

Europljani obilježavaju i Dan Europe. 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest