U karlovačkoj bolnici preminuo istaknuti dužnosnik i javni djelatnik Josip – Mata Zaborski (1942 – 2015.)

Iznenada, u 73. godini života (rođen 1. studenoga 1942. u Karlovcu) preminuo je jutros, 15. svibnja u 5,00 sati, u karlovačkoj bolnici istaknuti karlovački politički dužnosnik i javni djelatnik, član HDZ-a, Josip – Mata Zaborski.

Srednju i Pedagošku akademiju završio je u Karlovcu, a diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Čak 27 godina je u Centru za odgoj djece i mladeži nakon toga 1991. prelazi na dužnost direktora Centra za socijalnu skrb u Karlovcu. Od tada pa do 2000. godine ističe se kao volonterski pročelnik Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice. Četiri godine (1996 – 2000.) obnašao je funkciju zamjenika karlovačkog gradonačelnika, a od 2000. godine i funkciju županijskog pročelnika Upravnog odjela za zdravstvenu i socijalnu skrb. Županijski je vijećnik (1993.) a potom i član Županijskog poglavarstva. Od 2005. je i vijećnik Gradskog vijeća Karlovca.

Kao mlad se bavio sportom. Deset godina (1960. do 1970.) godine igrao je košarku za KK Metalac i KK Željezničar. Zapamćen je po tome što je na jednoj utakmici s KK Beogradom za koji je igrao proslavljeni Radivoje Korać postigao 39 koševa, prozvavši ga otada “čudesni Zaborski”. Sportsku karijeru završio je u košarci. Bavio se biciklizmom, što je obiteljska tradicija s obzirom da mu je otac Mato bio istaknuti karlovački biciklist. Igrao je nogomet u Metalcu, a kao dubovačko dijete okušao se i u veslanju.

Kao sportski djelatnik djelovao je kao predsjednik u Biciklističkom klubu Karlovac i Savezu za sportsku rekreaciju Partizan. Otišao je s funkcije drugog mandata predsjednika Saveza športova Karlovačke županije. Godine 1983. primio je nagradu SOFK-e Karlovac za sportskog djelatnika godine. Primio je više društvenih priznanja od čega je najistaknutije odlikovanje Redom “Katarine Zrinski” za humanitarni rad.

Komemoracija i ispraćaj u subotu Komemoracija će biti održana u subotu, 16. svibnja 2015., u ŠSD na Rakovcu s početkom u 15,00 sati, a knjiga žalosti biti će otvorena već od 14,00 sati. Posljednji ispraćaj Josipa Zaborskog – Mate je u 17,00 sati na Rimokatoličkom groblju Dubovac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest