Prva pacijentica obavila pregled na prvom digitalnom mamografu u Hrvatskoj – u karlovačkoj Općoj bolnici

– Odlazim redovito na kontrole, a nitko i ne primjećuje da mi je operirana dojka, dr. Crnica je to odlično napravio! Pozivam žene da se redovito kontroliraju, odlaze na preglede, ultrazvuk, papa test, obavljaju samopreglede… jer kada se rak otkrije na vrijeme, to je izliječivo, poručila je danas Đurđa Rukavina iz Rečice koja je prva obavila pregled na novom, od danas u upotrebi, digitalnom mamografu u Općoj bolnici Karlovac.

Među prvima u regiji

Prvi je to uređaj takve vrste u Hrvatskoj, ali i među prvima u regiji – sljedeći takav je u Ljubljani – kupljen za 1,9 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava, koji će doprinjeti još boljoj zdravstvenoj usluzi na Odjelu za radiologiju.

– Naše pacijentice, koje će imati velike koristi od tog uređaja, neka se ne plaše doći na pregled jer doista možemo učiniti puno i u medicinskom i dijagnostičkom smislu da se ta opaka bolest stavi pod kontrolu, poručio je sanacijski upravitelj dr. Suad Crnica.

Dr. Ana Baškot, koja je, po njegovim riječima, inicirala nabavu ovog “zadnjeg čuda tehnike”, pojasnila je da se ovakvim mamografom obavlja poboljšana dijagnostika, kojom se dobiva trodimenzionalna snimka dojke.

Nova tehnologija

– Prikazuju se strukture koje su samo u snimanom sloju, sve što je ispred ili iza se briše, pa se tako miče efekt preklapanja, osnovnog problema u standardnoj mamografiji, koji može dovesti do toga da određene promjene u dojci budu maskirane tkivom dojke ispred i iza i na taj način previđene. Tomosinteza omogućava da se približimo bolesnom mjestu u dojci i tako ga bolje vidimo.

Njenom primjenom se, s jedne strane, značajno unapređuje detekcija karcinoma dojke, a s druge, bitno smanjuje broj nepotrebnih dodatnih pregleda koji se rade zbog lažno pozitivnih nalaza, objasnila je dr. Baškot, naglasivši da sada imaju mogućnost da dijagnostiku rade kvalitetno, što će i činiti.

Zbog prekasnog otkrivanja – 900 umrlih

Ministar zdravlja Siniša Varga podsjetio je da u Hrvatskoj godišnje oko 2.500 žena oboli od raka dojke, a zbog prekasnog otkrivanja bolesti oko 900 umre. Ranim otkrivanjem smrtnost se može znatno smanjiti, a zdravlje stanovnika poboljšati.

– Medicinski uređaji su sve bolji i bolji, ali i sve skuplji i skuplji, no uspijevamo hvatati korak i držati visoku razinu u javnozdravstvenom sektoru. Karlovačka Bolnica od visokog je i regionalnog značaja i za Karlovac i cijelu županiju, ali i širu okolicu. Vjerujem da će ovaj uređaj koristiti i Zagrepčanke i Riječanke i nadam se da će tu biti centar izvrsnosti za učenje i korištenje ovog aparata, te širenje znanja u druge dijelove Hrvatske, rekao je ministar, naglasivši da je Karlovačka županija svijetli primjer uređenosti sustava zdravstva i visoke razine suradnje između primarne i seknudarne zdravstvene zaštite, što će se izmjenama zakona i učvrstiti, a pacijenti dobiti još višu razinu zdravstvenih usluga, čim bliže domovima, i to besplatno i bez povećanja participacije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest