Poduzetni Karlovac: Tri poslovne zone u funkciji, njih dvanaest “na papiru”, čekaju investitore

Poslovna zona u Logorištu

Od petnaest poslovnih zona, koje bi trebala privući investitore i poticati poduzetništvo povoljnom cijenom komunalno opremljenog zemljišta, u Karlovcu su u funkciji tri: Jug Mala Švarča, Ilovac i Banija Ilovac.

– Osim ovih komunalno opremljenih zona Grad Karlovac je usvojenim dokumentima prostornog uređenja osigurao obavljanje poduzetničke djelatnosti tako što je planirano ukupno 12 poduzetničkih zona u kojima je omogućena proizvodno – industrijska, te poslovna djelatnost.

Time je zadovoljen prvi korak za dolazak investitora u Grad Karlovac što je kod nekih investitora i dovoljno, a znatno se ubrzava i tijek investicije. Osim poduzetničke zone Gornje Mekušje, parcele u vlasništvu Grada Karlovca su prodane, međutim, u svim zonama postoje neizgrađene građevinske čestice u privatnom vlasništvu. Grad Karlovac na usluzi je svim potencijalnim investitorima, te ih podržava i prati u svim koracima investicije. Ovo se osobito odnosi na korake za koje je zadužen Grad, a to su izdavanje dokumenta prostornog uređenja, te izdavanje dokumentacije za gradnju u najkraćem mogućem roku, odgovorili su iz Grada na naš upit o poslovnim zonama.

Plan za Selce ide na Vijeće

Najveća od njih, ona na Selcu, došla je do plana uređenja. Nakon što za na njega budu prikupljena potrebna mišljenja i suglasnosti, Urbanistički plan uređenja Gospodarsko-servisni predio Selce naći će se pred gradskim vijećnicima. Trebalo bi to biti do srpnja.

– Interes za neposredno ulaganje u zonu imaju dvije tvrtke, Immotop projekt Karlovac iz Zagreba i EKZ Karlovac iz Zagreba s kojima je Grad Karlovac uredio poslovne odnose te 21. listopada 2013. sklopio Ugovor o financiranju izrade Urbanističkog plana uređenja Gospodarsko-servisni predio Selce. Plan obuhvaća prostor veličine približne površine 87 ha i u ovom trenutku to je dostatna veličina za uređenje i razvoj ove poslovne zone, naveli su u Gradu.

“Od smeća do cvijeća”

Za poduzetničku zonu Gornje Mekušje, koja se proteže na deset hektara, Grad priželjkuje projekt CvjetKA, proizvodnju cvijeća. Osim što je očistio prostor nekadašnje vojarne, izradio je potrebne elaborate, predinvesticijsku studiju i čeka usvajanje Studije gospodarenja otpadom.

– Ona bi trebala pokazati da li bi se iz dijela otpada i iz otpadnog mulja s pročistača mogla dobiti dovoljna količina energije za zagrijavanje staklenika za cvijeće. Rezultati studije pokazat će smjer kojim se taj projekt treba razvijati, najavili su iz Grada, podsjetivši da je poziv potencijalnim investitorima kontinuirano otvoren.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest