Slučaj “bespovratnog kredita” od prije 17 godina ponovo na sudu – na optuženičkoj klupi Nikola Hanžel

, ponovo suditi poznatom karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu za protupravno stjecanje 1,1 milijun kuna od Karlovačke banke prije 17 godina. Podsjetimo, u postupku koji je završio 2009. godine, na po dvije godine zatvora osuđeni u bivši članovi uprave Karlovačke banke, Danko Seiter, Mijo Burić i Sanda Cvitešić jer su, navodi se u presudi, odobrili kredit, pa ga potom “oprostili” preuzimanjem duga preko tvrkte KA-BAH, tvrtke kćeri Karlovačke banke.

Tadašnji predsjednik Uprave Karlovačke banke Vladimir Tvrdinić bio je prvookrivljenik u postupku, no presudu nije dočekao jer je umro, kao bivši direktor KA-BAH-a Ivan Butković. Hanžel je, međutim, jedini bio oslobođen optužbe.

Jutarnji piše da je Vrhovni sud nedavno preinačio presudu, te osuđenima prepolovio kazne, dok je ukinuo oslobađajuću presudu Nikoli Hanželu koji će ponovo morati sjesti na optuženičku klupu Županijskog suda u Karlovcu.

U optužnici stoji da su Karlovačka banka i Hanželov tadašnji prijevoznički obrt sklopili su ugovor o kreditiranju za 1,129 milijuna kuna, koji je na sebe preuzela tvrtka kćer Karlovačke banke KA-BAH, dok je to odobrila uprava Karlovačke banke. KA-BAH nije imao dovoljno novca za zatvori kredit pa se novac namaknuo prodajom vlasničkog udjela u Karlovačkoj industriji obuće (KIO) Walteru Wolfu. Sporno je i što je Odluka o otpisu donesena izvan redovitih sjednica Uprave. Hanžel je tada na sudu tvrdio da ne zna zašto je otpisan dug, dok je oslobođen optužbe uz to da vrati novac Karlovačkoj banci.

Što će se dalje događati, vidjet će se na novom suđenju za koje još nije zakazana rasprava.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest