KAportal Dugoreški vremeplov: Obilježavanje Dana oslobođenja Duge Rese kod spomenika u parku - pogledajte kako je bilo na otvorenju 1956. godine | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Dugoreški vremeplov: Obilježavanje Dana oslobođenja Duge Rese kod spomenika u parku – pogledajte kako je bilo na otvorenju 1956. godine

Dan oslobođenja Duge Rese 6. svibnja obilježit će predstavnici Gradske uprave u petak 5. svibnja u Parku dr. Franje Tuđmana. Polaganje vijenaca obavit će se kod spomenika antifašističke borbe čija sanacija vrijedna 200.000 kuna je u pri završetku.

U arhivu novina “Kolektiv Duga Resa” pronašli smo novinski isječak iz 1956. godine, kada se slavila deseta godnišnjica oslobođenja, u vrijeme kada je spomenik privukao veliki interes javnosti i građana. Jedan od razloga je svakako i posjet Druga Tita Pamučnoj industriji Duga Resa, pa su se oba događaja našla u posebnom izdanju novina.

Pročitajte kako je to izgledalo:

U čast desetgodišnjice oslobođenja naše zemlje otkriven je u Dugoj Resi veličanstveni spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terorizma. Spomenik je postavljen u neposrednoj blizini ulaza u tvornicu, na praznom prostoru na ulazu u park. Sastoji se od kombinacije visokih i niskih, vitkih i masivnih arhitektonskih tijela povezanih u jednu cjelinu pomoću malog trga, a vezanog pristupnim putevima i ukrasnim bazenom s okolinom. Osnovna je zamisao: visokim a vitkim elementom markirati spomenik za pogled iz veće daljine. (…)

Na objektu je montiran prozračni reljef od bronce s motivom iz Narodno oslobodilačke borbe. To je prvi reljef rađen tom tehnikom u našoj zemlji.

Postojeće stanje u starom parku koristi se djelomično kao kulisa spomeniku. Cvjetna ploha uz spomenik je kao sag niskog cvijeća intenzivne boje. Ono se može mijenjati po sezonama, ali mora biti uvijek u jednom tonu i iste visine. Za ovaj spomenik upotrijebljen je granitni kamen s mramornim bijelim pločama. Ovakvim arhitektonskim riješenjem ovaj spomenik impozantno djeluje u centru našeg mjesta.

Ovu veliku svečanost otvorio je predsjednik Saveza boraca u Dugoj Resi drug Jura Drvodelić. Pored velikog broja mještana ovom otkriću spomenika prisustvovali su predstavnici političkih, masovnih i društvenih organizacija Duge Rese i grada i kotara Karlovac, kao i rođaci poginulih boraca i žrtava fašizma.

Ovaj monumentalni spomenik otkrio je narodni poslanik  i predsjednik Saveza boraca kotara Karlovac drug Stevica Lukačić i tom prilikom održao kraći govor u kojemu je pored ostalog iznio dragocjenu i veličanstvenu Narodno oslobodilačku borbu u kojoj su pali mnogi životi, a među njima i ovi drugovi iz Duge Rese, kojima danas otkrivamo spomenik. Prisustvovali su i vatrogasci, kao i njihova limna glazba, koja je odsvirala himnu i pjevački zbor RKUD “6.maj”.

Pored podignute spomen ploče palim omladincima Duge Rese u NOB-u i kao žrtve fašističkog terora, spomenik palim borcima i selu Varoš i ovog spomenika u parku Duge Rese organizacija Saveza boraca veoma je aktivna organizacija u Dugoj Resi i kako ona radi može drugim organizacijama poslužiti za primjer.

KAportal/Kolektiv Duga Resa

 

 

 

  • Odgovori