ŠTO JE OVO?

S posla u grob, je li ovi normalno? Svjetska banka došla na ideju i dala preporuku da Hrvati u mirovinu idu sa 72 godine?!

Radi se novi zakon o mirovinama, pa je za analizu hrvatskog mirovinskog sustava zatraženo mišljenje Svjetske banke - koje je šokiralo!

Da sa sedamdeset godina rade pramenove, voze 12 sati u komadu ili hodaju satima da bi dostavili poštu – e baš to predlaže Svjetska banka. Ministarstvu rada sugeriraju da Hrvati u mirovinu idu s – 72 godine.

“Oh, za žene nikako. Ima ih jako puno koje rade u industriji i trgovinama, užasno im je teško”, rekla je Hilda iz Zagreba.

“Mislim da ne treba postojati radni vijek nego koliko god je čovjek sposoban da treba raditi. Treba postojati minimum, ali – što više to bolje”, kaže Tomislav iz Zagreba.

Produživanje radnog vijeka

Tog stava i resorno ministarstvo. Prosječni radni staž u Hrvatskoj je 31 godinu zato se razmišlja na koji način potaknuti građane na duži radni vijek.

“Jedna od preporuka Svjetske banke je produžiti radni vijek. Postupno na 66 i pol godina do 2030. godine, a nakon toga dizati dob po mjesec i pol dana, ovisi o očekivanom trajanju života. Mi smo to primili na znanje i analizirali međutim on neće biti sadržan u novom zakonu”, izjavila je Melita Čičak, ravnateljica uprave za mirovinski sustav u ministarstvu rada i socijalne politike.

Osnovne mjere na kojima će Vlada inzistirati novim zakonom su uvođenje 13. mirovine, podizanje staža za svako rođeno dijete sa 6 na 12 mjeseci.

“Prema tome mogu svi biti mirni, ali bit će zaista dobro za sve koji budu duže radili jer će indeksacija biti znatno povećana tako da će za svaku godinu radnog staža što ostanu duže raditi mirovina znatno povećavati”, kaže Veselko Gabričević, saborski zastupnik iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Više čitajte na portalu Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest