Bilo kako bilo, tanjuri naših filekofanova u društvu su se mazali kruhom, a neki su po jednu porciju pojeli za predjelo, a drugu za glavno jelo
Fileki su tradicionalno domaće jelo za koje se kaže da “ili ih voliš, ili ih mrziš”, no ima i onih koji ih obožavaju a i onih koji ih mogu pojesti iako, rekli bismo, “nisu baš oduševljeni”.
Fileki, tripice, škembići, dropci ili vampi narodni su nazivi za jelo od dijelova goveđeg želuca, pa s obzirom da se radi o iznutricama sa specifičnim okusom, a nažalost ponekad i mirisom, najbitnije je da budu dobro spravljeni.
Zalogajnica na pumpi
Naš gastro špijun već je po Karlovačkoj županiji obilazio mjesta na koja “hodočaste” pasionirani ljubitelji fileka, među njima i znameniti “Amarilis” na Vinskom vrhu kod Novigrada na Dobri, no jedno nam je zamalo promaklo.

Radi se o slabo poznatom restorančiću na Petrolovoj benzinskoj crpki u Draganiću. “Pit stop” zalogajnica Antonija nalazi se na pumpi u Draganiću, a za one kojima je gablec najbitniji obrok u danu mjesto je to na kojem treba natankati auto, ali i vlastite želuce. Najčešće upravo želucima, da, tim goveđim koji su ovdje pravi specijalitet.
Fileki su dakako mamac i za one koji ne trebaju “gorivo” za naporan radni dan nego i za one koji ih obožavaju, pa je tako i gastro zavirio u Antoniju i to u četvrtak kad su na meniju.
Meksički grah
Nisu fileki jedini u ponudi ove zalogajnice, ovdje se mogu pojesti i ostali klasici hrvatskih marenda, na jedan dan kad smo je posjetili, na meniju je još bilo fino svinjsko pečenje i pileći file u umaku od šampinjona, a prava je sreća da smo jednog drugog četvrtka naletjeli na zanimljiv specijalitet u gablec ponudi – meksički grah, planetarno poznat kao “chilli con carne”. Grah sa malo graha i podosta mljevenog mesa bio je solidno dobar za jedan gablec. Jede se na žlicu kao varivo, a i cijena je popularna – 6,5 eura. E da, bila je tu i pečena vratina uz standardni “pomes” po cijeni od 7,5 eura.

Kad smo već kod cijena, valja napomenuti da su i ostale cijene u tom rangu, svinjsko pečenje je 6,5 eura, pileći file u umaku euro skuplji kao i glavni protagonist ove priče – fileki.
Predjelo i glavno jelo
Da fileki nisu ovdje dobri onda se sigurno ne bi stvorila ni fama o mjestu gdje se jedu odlični fileki. Trpanje tripama može početi onog trenutka kad simpatična kelnerica donese pozamašan tanjur ovog variva koje se, zanimljivo, odlično sljubljuje s parmezanom, ili bolje rečeno tvrdim sirom ribancom koji se u ovim krajevima naziva parmezan iako često s Parmom u Italiji nema nikakve veze.
Bilo kako bilo, tanjuri naših filekofanova u društvu su se mazali kruhom, a neki su po jednu porciju pojeli za predjelo, a drugu za glavno jelo.
O ponudi pića bolje da ne pišemo ništa jer je standardno očajna. Benzinska pumpa Petrol, Draganić, miris benzina i domaće kuhinje. Uživajte.