KAportal ŠtrudlaFest: Ovog vikenda svi putevi vode u Jaškovo kraj Ozlja, kreće štrudlomanija | Karlovački informativni web portal

ŠtrudlaFest: Ovog vikenda svi putevi vode u Jaškovo kraj Ozlja, kreće štrudlomanija

Predstavljanje 4. ŠtrudlaFesta, Jaškovo

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Grada Ozlja i Karlovačke županije, manifestacija i gastro festival ŠtrudlaFest nastala je kao logičan slijed nakon događanja prije četiri godine „Iz Jaškova za svijet… štrudla za Guinnessa“, tada je izrađena najduža štrudla na svijetu u dužini od 1479,38 cm i postavljen Guinnessov rekord. Ove godine održava se 7. i 8. rujna u srcu sela Jaškovo, nazvanom i selo štrudle.

Subota, 7. rujna rezervirana je za  jedinstvenu inkluzivnu, humanitarnu utrku Run of Heart, koja ima za cilj uključiti sve skupine trkača, naročito one s nekim oblikom invaliditeta. Ova hvalevrijedna akcija organizirana je od strane Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, koji su već treću godinu zaredom dio ove manifestacije. Među nizom pripremljenih dionica, od dječjih utrka i utrka u kolicima od 200m, do onih ozbiljnih dionica od 5 km ili 10 km, zasigurno svatko može naći jednu za sebe. Registracija sudionika počinje u 8 i 30 sati, a prve utrke od 10 i 30 sati.

Program ŠtrudlaFesta bit će otvoren u nedjelju, 8. rujna, od 10 sati u centru Jaškova, organizatori najavljuju do sada najizdašnije izdanje koje će se odvijati na tri lokacije s brojnim glazbenim i kulinarskim iznenađenjima, a glavna zvijezda bit će štrudla u čak sedamdesetak različitih okusa.

U prostorijama kurije Jaškovo bit će organizirane različite edukativne i gastro radionice. Zasigurno da ni ovaj ŠtrudlaFest neće proći bez otkrivanja tajni o pripremi najbolje i najduže štrudle, a za to će se pobrinuti svima omiljena teta Marica, svojevrsna ambasadorica štrudle iz Jaškova. Na svoje će doći i susjedi, mještani Vivodine, naime njihova domaćica i najuzornija seoska žena Hrvatske 2018. godine Melita Vrbanek održat će radionicu o pripremi dobro poznate vivodinske povitice.

Ovogodišnji ŠtrudlaFest ugostit će i sudionike iz Vinkovaca s Rimskih dana, koji će prezentirati tradicionalni starorimski kolač Libum, a udruga Parnas iz susjedne Slovenije pokazat će kako se priprema jabolčni štrudelj.

  • Kroz bogati program posjetitelje će voditi uvijek šarmantni Zoran Pribičević, dok će omiljeno lice kulinarskih emisija Doris Pinčić Rogoznica zasukati rukave i zamijesiti svoju najdražu štrudlu, koja će biti prodana u humanitarne svrhe na štandu Jak kao Jakov. Doris će zajedno s akademikom kulinarstva Brankom Ognjenovićem proglasiti pobjednika u tradicionalnom natjecanju u pripremi najbolje štrudle.

    Organizatori najavljuju i bogati dječji kutak, koji će pružati niz animacijskih i kreativnih radionica. Nezaobilazna je i ponuda domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika s brojnim autohtonim i tradicionalnim proizvodima, suvenirima i pripravcima.  Organiziran je i izletnički vlak i prijevoz iz smjera Zagreba i Karlovca, sa simboličkom cijenom od 46 kuna, odnosno 20 kuna ukoliko se putuje iz Karlovca.

    Ovaj jedinstven projekt u srcu zelene prirode prije svega nastoji očuvati hrvatsku tradiciju, prezentirati mogućnosti sela u razvoju turističke ponude koja postaje sve privlačnija posjetiteljima. Uz niz drugih atraktivnosti i programa koji pruža, grad Ozalj polako ali sigurno postaje jedan od nezaobilaznih turističkih stajališta u Karlovačkoj županiji.

    KAportal.hr

     

  • Odgovori