OZALJ

Vrlovka u Kamanju: Otkriven misteriozan svijet jedne od najstarijih špilja u Hrvatskoj smještene na obali rijeke Kupe

Vrlovka u Kamanju: Otkriven misteriozan svijet jedne od najstarijih
špilja u Hrvatskoj smještene na obali rijeke Kupe

Nova arheološka znanstvena istraživanja na impozantnom lokalitetu špilje Vrlovke otkrivaju nanovo bogatu kulturnu baštinu kamanjskog kraja s naglaskom na neprekinuti povijesni kontinuitet življenja na ovom području, od neolitika odnosno mlađeg kamenog doba preko antike i srednjeg vijeka, pa sve do danas.

Najnovija istraživanja pokazuju kako je ovo područje bila svojevrsna nekropola, kultno mjesto. Arheolog i profesor Lazo Čučković, koji više od trideset godina radi na lokalitetu špilje Vrlovke pojašnjava kako se na neolitskom području iznad špilje u mlađem kamenom dobu nalazilo značajno naselje, to jest neolitsko selo. Dok je područje špilje imalo dvostruku ulogu, bilo je svojevrsno sklonište ali imalo je i kultnu namjenu. Naime, služila je za sahranjivanje pokojnika, odnosno njihovo ostavljanje.

Nova znamenitost ovog lokaliteta su vrtače, koje se nalaze iznad same špilje, dubine su preko 5 metara i za ondašnje lokalno stanovništvo bila su svetišta. Može se reći da je na ovom području postojao svojevrsni vjerski dualizam, s jedne strane u špilji on je bio vezan za kult mrtvih, a iznad špilje štovao se kult vezan za solarna božanstva. Prema riječima profesora Laze Čučkovića vrlo su rijetka kultna mjesta za koja se može pouzdano tvrditi da se u njima održavao obred, a jedna od njih je upravo ovo područje u Kamanju. To je bilo mjesto, kako su inače u prapovijesti ljudi smatrali, gdje je nebo u određeno doba otvoreno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U istraživanjima je pronađeno i nekoliko kotača, to je važan podatak s obzirom da govorimo o vremenu kada je kotač tek izmišljen te na drugim lokalitetima u Hrvatskoj toga gotovo da i nema. Simbol kotača ujedno je poveznica s štovanjem boga sunca, naime, u starim mitovim vjeruje se da sunce putuje preko neba, a simbolički se prikazuje na nekakvim kolima. Profesor Lazo Čučkovića posebno ističe podatak kako je jedan vrlo rijedak primjer konja na kotačima pronađen i u Podzemlju kod Metlike, što je ujedno i direktna poveznica te dvije stvari, iako su one vremenski različite.

Ono što je karakteristično za čitavo razdoblje od četiri tisuće godina je kontinuitet vjerovanja u iste kultove. Međutim, ono što je specifično kod Vrlovke što se taj kult štovanja sunca nastavlja i dalje. Dokaz toga je pronađen prsten s kristovim monogramom koji u sebi nosi simbol sunca. Poveznica se može potegnuti i s činjenicom da su kršćani koji su obitavali na ovom području dolazili u špilju Vrlovku skloniti se od progona. Dokaz toga je upravo podatak što u špilji nema više nalaza nakon prestanka progona kršćana u 4. stoljeću.

Zasigurno, najpoznatiji arheološki nalaz i svojevrsni simbol lokaliteta špilje i cijele općine Kamanje je bočica iz Vrlovke koja svojom dekoracijom podsjeća na vučedolsku golubici. Kultnog je karaktera te se pretpostavlja da su u takvoj bočici čuvana eterična ulja koja su u obredima imala određene namjene. Profesor Čučković pojašnjava da je ona zasluženo simbol cijelog područja štoviše, kaže da ono što je vučedolska golubica za Hrvatsku, to je bočica iz Vrlovke za cijelo karlovačko područje.

Ova nova arheološka istraživanja izvedena su zahvaljujući zajedničkom prekograničnom projektu Misterion – Iskusi tajne vode, koji je financiran iz potpore programa Interreg Slovenija – Hrvatska, u iznosu od 1,1 milijuna eura, a projektni partneri su hrvatske i slovenske općine Kamanje, Metlika i Semič, slovenska turistička agencija Kompas Novo Mesto te LAG Vallis Colapis. Jedan od produkt novih nalaza i ovog projekta je i multimedijski arheološki park smješten na samom lokalitetu.

KAportal.hr

KAportal.hr


Reci što misliš!