OZALJ

Susjedne prekogranične općine Semič, Metlika i Kamanje uspješno završile projekt Misterion, ujedno i najavile nastavak suradnje

Susjedne prekogranične općine Semič, Metlika i Kamanje uspješno
završile projekt Misterion, ujedno i najavile nastavak suradnje
Završna konferencija prekograničnog projekta Misterion

Hrvatske i slovenske pogranične općine Kamanje, Semič i Metlika okončale su još jedan zajednički europski prekogranični projekt. Ovaj puta je riječ o projektu Misterion koji povezuje kako prirodnu tako i kulturnu baštinu Bele Krajine i ozaljskog Pokupja te ono najvažnije, povezuje ljude. Iako u formalnom smislu ova suradnja završava svi partneri su složni u jedno – ovo nije kraj, nego nastavak i nadogradnja započetog.

Tom prigodom u obnovljenoj muzejskoj kući u Semiču, u susjednoj Sloveniji, održana zaključna konferencija projekta na kojoj su predstavljene sve aktivnosti provedene u razdoblju od početka srpnja 2017. godine do danas, o kojima je KAportal u više navrata izvještavao. Projektni i provedbeni partneri su, osim pograničnih općina, i LAG Vallis Colapis i slovenska turistička agencija Kompas Novo Mesto, a vrijednost projekta iznosi preko 1,2 milijuna eura, od kojih je 85% sredstava osigurano unutar programa Interreg Slovenija – Hrvatska.

Načelnik općine Kamanje Damir Mateljan na samom početku konferencije zahvalio je svim partnerima i suradnicima na projektu, koji su ga na profesionalna i odgovoran način vodili, naglasivši upravo kako je to početak i nastavak jedne buduće suradnje. Istog su mišljenja i slovenski župani Polona Kambič i Darko Zevnik koji ističu kako je ovo prekogranično područje tradicionalno u dobrim odnosima, a ovaj projekt rezultat je toga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na zaključnoj konferenciji sudjelovala je i Barbara Kraševec iz službe Vlade Republike Slovenije za kohezijsku politiku koji je ujedno i organ upravljanja programa suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska. U svom izlaganju spomenula je kako se programi sudjelovanja između Hrvatske i Slovenije provode od 2003. godine, a interes za prekograničnim sudjelovanjem iz godine u godinu raste na različitim područjima, bilo da je riječ o novim partnerstvima ili već dobro uhodanima timovima. U programskom razdoblju 2014 – 2020 potvrđeno je 38 projekata u kojima sudjeluje preko 230 prekograničnih partnera, a raspoložena sredstava ugovorena su u rekordnom roku te se samim time interregov program suradnje smjestio u sam vrh europskih programa po iskorištenosti.

Kako se moglo čuti na konferenciji svaki projekat ovih partnera ima ambiciju, potencijala i motiva da se dokapaticira i naraste. Pa stoga već postoji ideja za drugi projekta, nazvan Misterion II koji će ići u dva pravca, jedan je podizanje dosadašnjih kapaciteta infrastrukture, drugi dio je umrežavanje, odnosno širenje područja na kompletnu Belu Krajinu i širi dio Ozlja kako bi se formirao jedan proizvod i destinacija. S toga razloga partneri iz općina Kamanje, Semič i Metlika dogovorili su formiranje zajedničkog vijeće koji će osim javnog sektora, uključiti i dio privatnog sektora, odnosno poduzeće Kompas i novo poduzeće Misterion Riviera . Jer, kako naglašavaju, ključna riječ za sve europske projekte pa tako i za ovaj je održivost.

- Sve to naravno ovise o tome kako će naše dvije Vlade isprogramirati novo financijsko razdoblje te ujedno koliko će Europska komisija staviti fokus i naglasak na regionalni razvoj i na prekograničnu suradnju, koji je ujedno jedan od fondova i alata koji ima najbolju vidljivost. Mislim da smo svi svjedoci kako Europa slabo „hoda“ među svojim građanima te ujedno građani ne vide benefite Europske unije na nekoj konkretnoj razini te su stoga upravo europski fondovi kao i ovaj fond prekogranične suradnje, jedan izvrstan alat  kojima Europska Unija pokazuje da je tu, da je konkretna i da je od koristi, zaključuje načelnik Damir Mateljan.

KAportal.hr


Reci što misliš!