OZALJ

U ovogodišnjoj noći muzeja Zavičajni muzej Ozalj obilježit će i 90 godina svog djelovanja – organizatori pripremili bogat program

U ovogodišnjoj noći muzeja Zavičajni muzej Ozalj obilježit će i 90
godina svog djelovanja – organizatori pripremili bogat program
Stari grad Ozalj

Ove godine Zavičajni muzej Ozalj u Noći muzeja, 31. siječnja obilježit će 90 godina od početka muzejske djelatnosti u Starom gradu Ozlju, u kojem je danas smješten Zavičajni muzej Ozalj.

Muzejska djelatnost u Starom gradu započela je 1930. godine osnivanjem Zrinsko-Frankopanskog muzeja Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" koji se sastojao od 4 dijela, Zrinsko-Frankopanske povijesne građe, galerije slika domaćih i stranih slikara, hrvatskih grbova i zastava, arhiva s preko 20 000 različitih dokumenata i knjižnice s preko 7000 knjiga. Nakon Drugog svjetskog rata dio predmeta stavljen je na raspolaganje "Društvu prijatelja Ozlja" koje je predmete sačuvalo i od njih započelo stvarati fundus današnjeg Zavičajnog muzeja Ozalj utemeljenog 1971. godine.

Ovogodišnja noć muzeja u Ozlju, osim zabavno edukativnih stručnih vodstva svakih sat vremena kroz galeriju i stalni postav, posjetiteljima nudi i predavanja, i to u 18 sati muzejskog pedagog Željka Juriše koji će se fokusirati na muzejsku građu koja se čuva u Zavičajnom muzeju Ozalj, a zapravo je u Starom gradu od 1930. godine nadalje vođena kao dio muzejske zbirke Družbe braće hrvatskog zmaja, Društva prijatelja Ozlja i na kraju do danas Zavičajnog muzeja Ozalj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sat vremena kasnije, u 19 sati arheolog dr. sc. Miroslav Razum pripremio je predavanje o arheoloških istraživanjima Ozaljske špilje u 2019. godini i prvim rezultatima tih istraživanja. Istraživanja su to koja pokazuju da je Ozaljska špilja izuzetno vrijedan arheološki lokalitet koji potvrđuje kontinuitet života na ozaljskom prostoru od 7000 godina.

KAportal.hr


Reci što misliš!