Ekipa uskoro planira otvorenje pivnice, "tap rooma" i prezentacije svojih piva, a kako doznajemo, ubrzo čak četiri vrste Kumskog stižu na najpopularniju karlovačku destinaciju što se tiče craft piva, na točionike popularnog Hollywooda
Mali grad na pola puta između Karlovca i Zagreba kod većine ljudi izaziva asocijaciju na vino, no malo je poznato da u centru Jastrebarskog već gotovo 30 godina postoji pivovara. Stariji Karlovčani sjećaju se Zlatnog lava, svjetlog i crvenog piva koje se sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća točilo na više mjesta u Karlovcu, dok su mnogi imali priliku i posjetiti pivnicu bavarskog tipa uz “staru karlovačku” cestu u srcu Jaske.
Mali pogon je možda i dva desetljeća skupljao prašinu, a onda su se stari kotlovi ponovo počeli grijati i tako postali jedan od kotačića hrvatske craft pivske revolucije. Neko vrijeme “kuća piva” u Jaski bila je dom Nove runde, jedne od prvih zanatskih pivovara u Hrvatskoj, a sad ima nove stanare – kumove. Kumsko pivo više nije nepoznanica pivskim sladokuscima, no kako stvari stoje sad će ga upoznati i šira craft pivska publika. Fran Držić, Antonio Beranek i Berislav Bencetić, tri su pivara, kuma, prijatelja i poslovnih partnera sa zagrebačkog asfalta koja su se nakon godina kućnog pivarstva i trnovitog puta skupljanja znanja i iskustva, odvažila na poduzetnički pothvat i otvorila svoju pivovaru.
Konačno se skrasili
– Počeli smo s kućnim pivarstvom još prije deset godina, radili pivo u garaži, jednoj, pa drugoj, pa trećoj a onda konačno otvorili mali pogon na Savici. To je bio improvizirani sustav po prihvatljivoj cijeni u okviru naših mogućnosti. Kuhali smo male šarže od 320 litara, dnevno i po dvije, tri runde u više smjena. Bilo je to užasno, nije patila kvaliteta piva, mi smo patili, smije se Fran prisjećajući se tih, ne baš tako davnih dana.
Uvjeren je da je “patnji” došao kraj, najam pivovare u Jastrebarskom im je “legao” i sada, kaže nam ovaj mladi pivar, uživaju u onome što rade.
– Ovo je stari sustav za kuhanje piva, ima više od 30 godina ali to nema veze. Kapacitet je tisuću litara po rundi i dvije po danu idu bez problema. To je sad dovoljno za naše potrebe za količinom, rekao nam je Fran te otkrio da je u planu širenje proizvodnje. Kako nam kaže, na području Zagreba njihovo se pivo toči u 26 kafića, dobro su ga prihvatili i to im je bio signal da naprave korak dalje. Nisu više imali kapaciteta za tu količinu i potražnju pa su odlučili da uđu u pravi pogon. Ovo im bilo – pravo rješenje.
Kumska pivovara se smjestila u pivnicu bavarskog tipa, tako da se bakreni kotlovi za kuhanje piva nalaze u staklom odvojenom dijelu vidljivom gostima. No prava se akcija odvija u podrumu gdje se nalazi poveći broj fermentora za fermentaciju i odležavanje piva, te kompletna oprema za sve što treba jedan ovakav pivski pogon, a toga ima poprilično. Posla ima napretek, neprestano se pere, čisti, naporna je i priprema za šaržu, a osnovni postulat svake pivovare je da sve mora biti savršeno čisto i doslovno dezinficirano.
Uskoro otvorenje “tap rooma”
Ekipa uskoro planira otvorenje pivnice, “tap rooma” i prezentacije svojih piva, a kako doznajemo, ubrzo čak četiri vrste Kumskog stižu na najpopularniju karlovačku destinaciju što se tiče craft piva, na točionike popularnog Hollywooda u Ulici dr. Vladka Mačeka.
– Naši osnovni stilovi i core piva trenutno su blond pale ale, češki pilsner, crvena IPA (india pale ale), te vanilla stout, tamno specijalno pivo s dodatkom vanilije, priča nam dalje Fran. Spremaju još jedno pivo, runda je već skuhana a radi se o iznenađenju koje će posebno iznenaditi sve koji vole Dinamo. No o tome će se tek čuti.
– Naše pivo je dobro prihvaćeno, neki stilovi su baš i namjenski napravljeni da budu bazični i da zadovolje i širu publiku. Htjeli smo postići da je pivo – pivo i to smo uspjeli. Zanimljivo da na nekim mjestima gdje se ne bi očekivalo, craft je na kraju dobro prihvaćen, stvarno se ne možemo požaliti, Kumsko se pije. Iako se dio flašira, većina ide u bačve (kegove) dok Fran navodi da je to i bit craft priče, jer je pivo uvijek najkvalitetnije na točioniku, a oni žele svima dati svježe i kvalitetno pivo. Planova ima puno, a Kumsko pivo uskoro ćemo moći i nabaviti u nekim hrvatskim trgovačkim centrima, dakako u bocama. Malim pivovarama nije baš lako “probiti” tu barijeru što su u proteklo desetljeće na svojoj koži mnogi pivari osjetili. Fran nam kaže da je doći u trgovačke lance bilo izrazito teško, što zbog količine, ali još više iz razloga što su oni imali duge odgode plaćanja, što je malima bio veliki problem za likvidnost. Industriji to naravno nije nikad ni bio problem jer on diktiraju tržište, pa je borba zanatskih pivovara za svoje mjesto pod suncem neprestana.
– Odgode su bile i po 90 dana, a nakon toga tko živ k’o mrtav, sad je to puno bolje, smije se Fran. On i njegovi partneri smatraju da su dolaskom u Jastrebarsko napravili pravu stvar jer je to najbolja pozicija u Hrvatskoj, čisto središte pa nije ni čudo što su se tamo smjestili distribucijski centri većine velikih trgovačkih tvrtki.
Slano ide uz pivo
Kad otvore pivnicu, nadaju se da će imati goste iz Zagreba i Karlovca, dok lokalci već znaju da se ovdje opet “nešto dobro kuha”.
– Još malo pa otvaramo, imamo papire, čekamo uključenje struje u ovaj gornji prostor. Planirali smo i hranu, nećemo kuhati grah s kobasicama, nego ćemo imati nešto jednostavno, da je fino i slano i da ide uz pivo. S tim krećemo vjerojatno od ljeta. Sretni smo što zanimamo susjede, ovo mjesto ima tradiciju i koliko vidimo vole piti pivo iako je to vinski kraj. Znaju nam kucati po prozorima, pitaju jel mogu popiti pivu. Mi ih i počastimo a dobro je i da se pusti priča prije otvorenja. Ovdje je tradicija vina, ali svi vole biti pivo, tako da neće biti problema.
Da je posao kućnog pivara itekako težak, a profesionalca u ovoj branši još teži, dobro je poznato. Osim podosta fizičkog rada, bitno je biti dobro potkovan s pivskim umijećem, pa učenje nikad ne prestaje. Fran, Antonio i Berislav imali su sreću da su rano prepoznali što žele raditi u životu pa su upisali Studij pivarstva na karlovačkom Veleučilištu.
Antonio se prisjetio studentskih dana u Karlovcu te zaključio kako im je fakultet pomogao da udruže snage, znanje i tehnologiju.
Pivarska solidarnost
– Nije za ovaj posao nužna diploma fakulteta, ali puno nam je toga dobro donijela, kako znanja a još više kontakata. Završni diplomski smo radili na terenu, bili smo u Sloveniji i tamo skupljali iskustvo i kontakte. Oni su, kaže nam Antonio, izuzetno važni u ovom poslu.
– Idemo po pivskim festivalima, bili smo na njih devet od Istre i Slavonije. Kolege su super i puno nam pomažu. Nova runda je kuhala tu u Jastrebarskom pa su nam dečki pokazali kako sustav funkcionira. Nema tu konkurencije, svatko radi svoje i svi se međusobno potpomažemo i savjetujemo, rekao nam je Antonio.
Da su hrvatske craft pivovare dobro povezane pokazuje i velik broj piva koje su produkt njihovih međusobnih kolaboracija. Iako zasad još nije u planu, za pretpostaviti je da će i Kumsko na taj način surađivati sa svojom starijom “braćom”. Kumsko iz Jaske na velika vrata stiže u Karlovac, mi smo probali i opet ćemo, sada ste vi na redu.
Pogledajte FOTO GALERIJU…