O čemu se radi ispričao nam je vlasnik koji je na pravi način proslavio svoj imendan u društvu obitelji, djelatnika, brojnih prijatelja i poslovnih partnera
Jedan od najstarijih karlovačkih obrtnika Josip Ribičić, svoj je stolarski obrt otvorio prije gotovo 60 godina, no s njegovim odlaskom u mirovinu posao nije stao već dapače, širio se zahvaljujući njegovom sinu Josipu.
Danas je Stolarija Ribičić u karlovačkoj gradskoj četvrti Gaza pravi proizvodni pogon, a od jučer, prigodno na Dan sv. Josipa, dobio je i novoopremljeni reprezentativni showroom s kuhinjama po mjeri iz velikog proizvodnog opusa Stolarije.
Duga tradicija
O čemu se radi ispričao nam je vlasnik koji je na pravi način proslavio svoj imendan u društvu obitelji, djelatnika, brojnih prijatelja i poslovnih partnera.
– Serijski ništa ne radimo, ne postoje dvije iste kuhinje, dva ormara. Sve je po narudžbi radi se po željama kupaca. Noš obrt ima dugogodišnju tradiciju, otac ga je otvorio davne 1966. godine, dok sam ja kao druga generacija posao preuzeto 2010. godine, no otac je stalno s nama u pogonu i budno prati naš razvoj, imamo iskustvo, neki djelatnici s nama rade i 25 godina. Ono što nam je cilj je uz tradiciju i nivo koji možemo ponuditi svojim kupcima, prevenstveno kvalitetu, rekao nam je poznati karlovački poduzetnik koji je na Josipovo u pogonima napravio pravu feštu, nije izostalo ni dobre zabave uz tamburaše.

Ispričao je i o svojim mladim danima, te rekao da kako je rastao uz stolarski posao svog oca, i sam oduvijek želio to raditi.
– Nakon srednje škole drvodjeljske škole počeo sam raditi od najosnovnijih poslova u radioni, ali i s kupcima. Prošao sam sve procese kroz pogon da bi ga sad mogao voditi, priča nam vrijedni Josip.
Salon namještaja
Novi salon namještaja reprezentativno je opremljen, a kupci mogu iz prve ruke vidjeti kako bi mogla izgledati njihova nova kuhinja, naravno tek kad se po njihovim željama dizajnira, izradi po mjeri i konačno montira u njihovom domu.
Ribičić je i rekao da su najtraženije kuhinja i da im je to postala osnovna djelatnost.
– Ljudi žele da to bude nešto po mjeri, kuhinja je ono što bi svatko htio da mu paše, dok su sljedeći artikl ugradbeni ormari koji se također izrađuju po mjeri. Radimo i dječje i spavaće sobe, a nudimo i ugradnju PVC stolarije, ugradnju vrata i protuprovalnih vrata ali to je samo ugradnja proizvoda tuđih proizvođača, navodi.

Zanimljivo je kako se tehnologija u stolarstvu brzo razvijala, tako su i materijali napredovali da nešto što je kad je njegov otac počinjao to bilo u domeni znanstvene fantastike.
Trendovi i tehnologije
– Iverali su postigli visok nivo u odnosu na prije, danas je tehnologija takva da je teški prepoznati umjetni materijal. Tu su i feniksi, izuzetno kvalitetni materijali koji se mogu regenerirati. Koriste se dakako i furniri kao i nekada, ali se izrađuju po novoj tehnologiji, priča Ribičić.
Mijenjaju se i trendovi, ono što se unazad par godina najviše traži su mat kuhinje, dok je donedavno to bio visoki sjaj. Kaže da postoje i supermat koji se nekad nije mogao proizvesti ali upravo su ti materijali sad in.
– Kroz godine će opet doći nešto novo i to će se mijenjati. Sad su u modi jednobojni dekori u kombinaciji s drvenim dekorima i crnim kitom, kaže te sve poziva da ih posjete na Gazi u njihovom showroomu radnim danom od 7 do 15 sati. Može se doći bez najave, pregledati dekore i primjere, dati i mjere gdje će dobiti 3D projekt. Kako bi izgledao finalni proizvod, mogu vidjeti na videozidu praktički u prirodnoj veličini.
Zadovoljni kupci
Ono što kupci uz kvalitetu najviše cijene su rokovi. Ribičić nam kaže da se ovakva jedna kuhinja izrađuje dva do tri mjeseca i rok se dogovori s kupcima. Željko Ilijanić je također poznati karlovački poduzetnik ali dugogodišnji kupac u Stolariji Ribičić. Rekao nam je da im već godinama daje jer su mu uvijek u životu bili bitni kvaliteta i rok.

– Oni naprave uvijek kvalitetno i u roku, kupio sam različite stvari. Oni rade predano, daju sve opcije, usporede cijene i ovdje se može dobiti best buy, kaže nam Ilijanić.
Zbog te kvalitete nadaleko su poznati, ponajviše dakako rade u Karlovcu, ali traženi su i u ostatku Hrvatske, dosta rade i na jadranskim otocima.
Kako je davne 1966. godine ovaj biznis i započeo prisjetio se začetnik svega Josip Ribičić senior. Priča da je to bilo drugo vrijeme i da danas neki misle da se i ne mora raditi. a da će novac doći.
Kako je bilo nekad
– Što se tiče samog rada prije 50 godina kad sam ja počeo i danas je velika razlika u materijalima i tehnici. Danas postoje strojevi koji daleko brže, kvalitetnije i jednostavnije obrade materijal nego što smo mi radili, većinom na ruke. Danas je puno lakše biti obrtnik nego tih godina, ustvrdio je.

Žao mu je što danas ima malo mladih koji se odluče za stolare, ali i za druge zanate.
– Naš stolarski posao je vrlo interesantan i nije jednostavno biti stolar. Nije jednostavno bilo ni početi, ali sve se posloži ako se radi kvalitetno. Ljudi će vas prepoznati i ako nešto obećate to treba održati, rokovi su jako bitni. Dogovor treba ispoštovati i to kupci cijene, kaže nam Josip Ribičić.
Pogledajte FOTO GALERIJU…