POSLOVNI KARLOVAC

S dolaskom ljeta drastično pada cijena nekretnina na "kontinentu", pogotovo u Središnjoj Hrvatskoj

S dolaskom ljeta drastično pada cijena nekretnina na

S dolaskom ljeta osjetan je pad cijena nekretnina u kontinentalnom dijelu Hrvatske, pri čemu je on najveći upravo u središnjem dijelu Hrvatske. Tako je najveći pad od gotovo 8% zabilježen u Ličko-senjskoj županiji, a odmah iza nje su Karlovačka županija sa 6,58% i Krapinsko-zagorska sa 6,15% nižim cijenama nekretnina u prosjeku nego što je to bilo u lipnju prošle godine.

To pokazuju podaci Njuškala, čija je ekipa i za mjesec lipanj istražila tržište nekretnina na svojoj stranici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dakako, nije to i posve realna slika i ovisi isključivo o oglasima na stranici pa već 2-3 oglasa u kojima je nekretnina precijenjena ili podcijenjena mogu izmijeniti sliku. Dobro to pokazuje primjer grada Karlovca koji je prije mjesec dana bio jedan od samo tri grada u Hrvatskoj u kojem su cijene nekretnina rasle u odnosu na prošlu godinu, dok je u ovom mjesecu među onima u kojima cijene najviše padaju. Zato ove podatke ipak treba uzeti sa "zrnom soli", no ipak mogu pokazati opće trendove u Hrvatskoj i pojedinim regijama.

Prosječna cijena nekretnina koje su ponuđene na Njuškalu u lipnju, a nalaze se u Karlovačkoj županiji je 593 eura po kvadratu, pri čemu je prosječna cijena kvadrata stana 852 eura, a kvadrata kuće 505 eura. I kuće i stanovi najskuplji su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, jedinoj u kojoj cijena kvadrata prelazi 2.000 eura, dok bi neki ulagač koji ima optimizma u skorašnji oporavak tržišta nekretnina mogao razmisliti o kupnji kuća u Požeško-slavonskoj županiji gdje je cijena kvadrata pala čak ispod 400 eura. Stanovi su, pak, najjeftiniji u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U Karlovcu je prosječna cijena kvadrata 753 eura (za gradove nije napravljena raspodjela na kuće i stanove, već postoji samo zbirni podatak), a kada su u pitanju pozitivni i negativni rekorderi, na krajnjem jugu su nekretnine najskuplje (Dubrovnik je probio granicu od 3.000 eura), a na krajnjem istoku najjeftinije (Vukovar je pao na samo 450 eura, a odmah do njega na pretposljednjem su mjestu Vinkovci).

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!