Ideje za zdrave priloge božićnim jelima koji će se savršeno uklopiti na vašu blagdansku trpezu

Najljepše je doba godine, koje provodimo u toplini najbližih, vrijeme kada se mnogi vraćaju u obiteljska gnijezda te kada su kuće pune, a trpeze bogate najfinijim jelima. No, to često znači prejedanje teškom hranom i planiranje dijete nakon blagdana. Iako su neka tradicionalna jela neizostavna, poput božićne pečenke, tu smo da vam damo nekoliko ideja oko zdravih, a preukusnih priloga glavnim jelima.

Pečene prokulice sa slaninom i kestenima

Isprobajte novi način spremanja ove tradicionalne zimnice. Ispecite prokulice s orašastim plodovima i slaninom – izvrsno dodatak jelu, a čak može poslužiti i kao lagano glavno jelo. Inače, na dosta sastojaka u svim jelima možete iskoristiti akcijski popust u Studenac trgovinama.

  • Priprema: 10 min
  • Kuhanje: 35 min
  • 8 porcija

Sastojci

  • 1,5 kg prokulice, orezane
  • 200 g vakumiranih kestena, grubo nasjeckanih na pola
  • 200 g dimljene slanine
  • 1 žličica biljnog ulja

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200°C s ventilatorom. Zakuhajte veliku posudu s vodom, dodajte prokulice i kuhajte 5 minuta. Ocijedite i osvježite u hladnoj vodi. Prokulice zatim stavite u zdjelu sa svim ostalim sastojcima i začinite s prstohvatom soli i dobro mljevenim crnim paprom. Prebacite na veliku tepsiju u jednom sloju. Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta, promiješajte na pola pečenja. Pecite dok slanina ne postane hrskava, a prokulice zlatne i mekane. Uslast!

Vege ćufte

Tražite prilog od povrća za posluživanje uz pečenu večeru? Napravljena od suhih marelica i orašastih plodova, ova zdrava opcija ima malo masnoće, a puna je okusa. 

  • Priprema: 20 min
  • Kuhanje: 45 min
  • 8 porcija s oko 12 ćufti 

Sastojci 

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 štapića celera, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 15 g suhih marelica, grubo nasjeckanih
  • 75g oguljenih kestena
  • 75 g badema
  • 100 g integralnog kruha, očišćenog od kore i grubo narezanog (oko 6 kriški)
  • velika vezica peršina, nasjeckanog
  • veliki prstohvat sušene kadulje
  • 1 jaje

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200°C s ventilatorom. Lagano zagrijte ulje u plitkoj posudi za umake pa dodajte luk, celer i češnjak. Sve kuhajte na srednje jakoj vatri 15 minuta dok ne omekša. Zatim ih stavite u sjeckalicu s ostatkom sastojaka, osim jaja, plus mali prstohvat soli, ako želite. Miješajte dok se sve ne usitni, zatim dodajte jaje i miješajte dok se ne sjedini. 

Mokrim rukama razvaljajte smjesu u kuglice veličine oraha, a zatim stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici 25-30 minuta dok ne porumene. Možete ih smrznuti do 3 mjeseca, prije ponovnog zagrijavanja ih potpuno odmrznite.

Minestrone od ostataka božićne večere

Topao i ukusan recept za minestrone, poznatu talijansku juhu, u koju ćemo dodati pileće ili pureće meso (koje god ste spremali za božićnu večeru) kako biste dobro iskoristili božićne ostatke. Jednostavna za pripremu i s malo masnoće, ova je juha savršeno post-božićno jelo.

  • Priprema: 15 min
  • Kuhanje: 40 min
  • 6 porcija

Sastojci

  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 100 g dimljene slanine
  • 1 glavica crvenog luka sitno nasjeckana
  • 1 mrkva, sitno nasjeckana
  • 1 štapić celera, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 lista lovora
  • 2 grančice timijana
  • 400 g graška
  • 300 g celera (ili bilo kojeg drugog korjenastog povrća) narezati na kockice
  • 200 g krumpira, narezanog na kockice
  • 1 ½ l pilećeg ili purećeg temeljca (najbolje svježi)
  • 350 g puretine/piletine
  • 100 g orza
  • 75 g nasjeckanog kelja

Priprema

Zagrijte 1 žličicu ulja u velikom loncu. Dodajte slaninu i pržite na srednjoj do jakoj vatri 4-5 minuta ili dok ne porumeni, a zatim ostavite sa strane. U tavu stavite preostalo ulje, luk, mrkvu, celer i prstohvat soli. Lagano kuhajte na laganoj vatri 8-10 min uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša ali ne dobije boju. Dodajte češnjak i začinsko bilje i kuhajte još 2 minute.

Ubacite celer, krumpir, grašak i pureći temeljac. Pustite da zavrije, a zatim kuhajte nepoklopljeno 10-15 minuta. Dodajte meso, orzo i slaninu te kuhajte 10 minuta. Neposredno prije posluživanja dodajte kelj, sve dobro promiješajte i vratite na vatru oko 2 minute ili dok kelj ne omekša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest