PROMO

MUZEJ NA TURNJU

Krizi usprkos izvrsna posjećenost Muzeja Domovinskog rata u Karlovcu

Krizi usprkos izvrsna posjećenost Muzeja Domovinskog rata u Karlovcu

I ove godine Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj u nedjelju 4. listopada sudjeluje u obilježavanju programa „Sjećanje na Turanj“

Prošlo je nešto više od godinu dana rada Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom Muzej je u ovoj godini ostvario odlične rezultate s gotovo 17.000 posjetitelja te time između ostalih projektno postavljenih ciljeva ostvario i onaj pozicioniranja kao kulturnog proizvoda grada Karlovca.

Usprkos ograničenjima koje je donijela kriza domaći i strani posjetitelji prepoznali su da je dvojezična izložba „Karlovac 1991. – 1995.“ svojim interaktivnim i multimedijalnim sadržajem prilagođena svim uzrastima i posjetiteljima različitih profila. Zbirka „Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH“ sadrži više od 2000 predmeta od kojih je 350 originalnih predmeta izloženo u muzeju, kao i 23 najveća predmeta zbirki odjela – sredstva bojne tehnike korištene u Domovinskom ratu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zatvaranje muzeja zbog pandemije je utjecalo na ovogodišnje rezultate no po ponovnom otvaranju muzeja u svibnju posjetitelji su vrlo brzo počeli pristizati, radilo se najviše o obiteljskim posjetima s područja središnje Hrvatske, Istre i Primorja. Po otvaranju granica RH u muzej su se vratili i strani posjetitelji. Na kraju smo godine no strani turisti još uvijek pristižu, pojedinačno, grupno ili obiteljski, a tako i domaći posjetitelji što pogoduje zadržavanju pozicije u vrhu posjećenosti među hrvatskim muzejima.

„Jako dobro smo se pripremili za krizu uzrokovanu pandemijom, posjetitelji su kod nas stekli osjećaj sigurnosti jer smo otišli i korak dalje od preporuka pa svaki posjetitelj prilikom ulaska u muzej, uz obveznu dezinfekciju na ulazu i nošenje zaštitnih maski dobiva i par rukavica kako bi bez straha mogli istraživati sve sadržaje koje nudi stalna izložba.“ objasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić.

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj ove je godine prijavljen za više prestižnih nagrada poput EMYA – European Museum of the Year Award, nagradu ŽIVA – Foruma slavenskih kultura te nagradu Plautilla 6. Međunarodnog kongresa povijesnih gradova 2020 koju je ovog mjeseca i osvojio. Isto tako muzej je od strane ocjenjivačkog žirija projekta IQM Destination dobio izvrsnu ocjenu od 93/100 bodova zbog čega je pozvan na sudjelovanje u projektu IQM pass Visit Karlovac što posjetiteljima omogućuje da putem IQM pass kartice na obiteljske ulaznice i suvenire ostvare 20% popusta.

I ove godine Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj u nedjelju 4. listopada sudjeluje u obilježavanju programa „Sjećanje na Turanj“ te će se u 14.00 sati po odavanju počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata na Turnju u muzeju održati stručno vodstvo za sudionike, dok će se s početkom u 19.030 sati tradicionalno paljenje baklji održati na prostoru vanjske izložbe muzeja. U muzeju će se iduće godine otvoriti izložba „Domovinski rat u stripu“ poznatog hrvatskog crtača stripova, ilustratora i dizajnera Nenada Barinića, fotografska izložba Dinka Neskusila i izložba povodom trideset godina osnivanja 110. brigade ZNG/HV.

Povijesni prostor „Križanić – Turanj“, na kojem je muzej izgrađen od ovog mjeseca je i mjesto arheoloških zaštitnih istraživanja koje provode arheologinje Gradskog muzeja Karlovac Matea Galetić i Iva Alibašić. Ovaj lokalitet je poznat po vojnoj namjeni još od 16. stoljeća, a nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Radno vrijeme Muzeja od utorka do petka je od 8.00 do 18.00 sati te vikendom od 10.00 do 18.00 sati. Cijena ulaznica za odrasle iznosi 60, a za djecu, studente i umirovljenike 30 kn, dok branitelji i osobe s invaliditetom imaju besplatan ulaz. Sve informacije dostupne su na internetskoj stranici Gradskog muzeja Karlovac i na Facebook stranici Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj.

Muzej se pridržava svih propisanih epidemioloških mjera u redovnom radu i programskim aktivnostima.

Izdvojeno


Reci što misliš!