PROMO

INVESTICIJE UNATOČ PANDEMIJI

Proširenjem kapaciteta farme junadi Šumbar PPK sve bliže ostvarenju samodostatnosti domaće sirovine

Proširenjem kapaciteta farme junadi Šumbar PPK sve bliže ostvarenju samodostatnosti domaće sirovine

Suvremena farma izgrađena je po standardima otvorenih štala i u potpunosti je automatizana.

PPK karlovačka mesna industrija, jedna od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj i regiji čija djelatnost uz proizvodnju i preradu mesa obuhvaća i vlastiti uzgoj junadi, upravo privodi kraju drugu fazu investicije u farmu Šumbar u Rečici kod Karlovca. Radovi na proširenju postojeće farme započeti su u ožujku, unatoč lockdownu, a već polovicom studenog u dva novoizgrađenja suvremena objekta bit će dopremljeno dodatnih 800 grla tovne junadi, čime je ukupan kapacitet ove farme povećan na 2.000 grla. Vrijednost investicije je 15 milijuna kuna.

- Dva nova, moderna objekta za junad, s pripadajućom infrastrukturom i gnojištem, podigli smo u dvorištu naše farme Šumbar s tradicijom rada od gotovo pola stoljeća. Ova moderna farma izgrađena je po standardima otvorenih, takozvanih lauf štala, kakve su se pokazale najboljima za uzgoj tovnih goveda. Riječ je o objektima s punim podom, opremljenima automatskim izgnojavanjem, čišćenjem i nastiranjem slame. Farma je u potpunosti automatizirana – slama se usitnjuje i distribuira te prema potrebi sipi čitav dan s krova štale u unutrašnjost, čime je u cijelosti izbjegnut manualni rad. Ovako izgledaju i moderne štale u Nizozemskoj ili Njemačkoj, zemljama koje postavljaju standarde po pitanju govedarske proizvodnje i s kojima se stoga često volimo uspoređivati, pojašnjava Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prva faza investicije u farmu Šumbar završena je lani, kada je provedena 18 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija s ciljem kvalitetnijeg poslovanja i dobrobiti životinja, u skladu s ekološkim standardima. U sklopu te investicije realiziran je projekt ekološki prihvatljivog zbrinjavanja i smanjenja štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš, sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu oko 14 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. U PPK napominju da su vrlo aktivni po pitanju korištenja mogućnosti koje pružaju natječaji za bespovratna sredstva. Tako je i druga faza investicije prijavljena na natječaj Ministarstva poljoprivrede te se nadaju sufinanciranju.
 
Najnovija investicija u proširenje uzgojnih kapaciteta farme Šumbar, pojašnjavaju u PPK, još je jedan korak dalje prema ostvarenju cilja samodostatnosti, odnosno zadovoljenja cjelokupne potrebe za junećim mesom, i to ne samo na razini PPK karlovačke mesne industrije, već svih tvrtki koje posluju u sustavu Grupe Pivac. Plan im je uskoro premašiti brojku od 10 tisuća proizvedenih grla junadi godišnje što bi, uz zadržavanje sadašnje razine dodatnog otkupa sirovine na hrvatskom tržištu, osiguralo samodostatnost domaće junetine za cjelokupne potrebe grupacije. U sklopu farmi nalazi se i preko 700 ha obradive površine, s tendencijom proširenja, a proizvode i hranu za stoku, što osigurava zaokružen ciklus od polja do stola.

- Koristimo sve resurse kako bismo osigurali što veći udio domaće kvalitetne sirovine u našim proizvodima. Osim u Karlovcu, junad tovimo na vlastitoj farmi u Pitomači. Tu je i naš kooperant za uzgoj junadi s nekoliko farmi na području Virovitice, kao i standardni otkup na domaćem tržištu. Zahvaljujući svim ovim resursima, prošle smo godine na tržište stavili više od 11.000 komada junadi, kaže Igor Miljak. 

Za razliku od brojnih drugih djelatnosti, koronakriza nije dramatično utjecala na prehrambenu industriju. Ipak, globalna je pandemija ukazala na stratešku važnost proizvodnje hrane i samodostatnosti.

- Mi u PPK i na razini Grupe Pivac već godinama upozoravamo na problem nedostatnosti domaće sirovine, no šira je javnost tek uslijed koronakrize pokazala više sluha za ovu problematiku i opasnost ovisnosti o vanjskim tržištima. Revitalizacija proizvodnje primarne sirovine kroz povećanje kapaciteta naša je svakodnevica o čemu svjedoči i činjenica smo gradnju novih objekata na ovoj farmi počeli upravo u razdoblju lockdowna i da smo unatoč svim izazovima pred kojima smo se našli projekt uspjeli realizirati kako je i planirano, u roku od šest mjeseci, zaključio je Miljak. 

Zanimljiv je podatak da je dio domaće junetine s ove farme namijenjen tržištu najzahtjevnijih i najatraktivnijih svjetskih gastronomskih destinacija. „Dio naših finalnih proizvoda su milanski rezovi, koji su vrlo traženi na tržištu Milana, Firenze i Toscane, čime naša junetina postaje izvozni proizvod s visokom dodanom vrijednošću“, pojašnjavaju u PPK.

S ciljem daljnjeg jačanja kapaciteta vlastitog uzgoja, u narednih nekoliko godina planiraju i otkup dodatnih čestica zemlje u blizini farme te izgradnju još nekoliko objekata za stoku. Uskoro slijedi i nova faza investicije, koja će obuhvatiti ugradnju fotonaponske elektrane snage 0,2 MW, što će biti dovoljno da se farma sama snabdije strujom.

U posljednih desetak godina PPK karlovačka mesna industrija realizirala je značajan razvojni ciklus i pozicioniranje unutar sektora. Od tvrtke s nekoliko tisuća četvornih metara proizvodnih pogona, 200 zaposlenika i oko 200 milijuna kuna prihoda godišnje, izrasla je u subjekt čiji godišnji prihodi znatno premašuju milijardu kuna, koji djeluje na 20.000 četvornih metara i stabilno zapošljava 550 djelatnika. U tom je periodu provedeno nekoliko većih investicijskih ciklusa, od kojih je najveći bio vrijedan 100 milijuna kuna, pa je po broju zaposlenika, infrastrukturi, tehnologiji i opremi, današnji PPK nekoliko puta veći nego što je bio prije 2003. godine kada je tvrtku preuzela Mesna industrija Braća Pivac. Od tada do danas, u nove tehnologije, razvoj, sigurnost te povećanje uzgojnih i proizvodnih kapaciteta investirano je više od 400 milijuna kuna.

Izdvojeno


Reci što misliš!