PROMO

KAKVART

U Karlovcu već pet godina "živi" jedinstven projekt u Hrvatskoj: Volonteri su posebna vrijednost KAkvarta

U Karlovcu već pet godina

Unatoč krizi uzrokovanoj virusom, KAkvart se nastavio i u tijeku je realizacija čak 32 projekta

Projekt KAkvart jedinstven je projekt u Hrvatskoj i predstavlja sinergiju Grada Karlovca, poslovnog sektora i volonterizma građana. Pokrenut je 2016. godine s ciljem poboljšanja kvalitete života i komunalnog standarda građana grada Karlovca. 

Grad Karlovac ima 12 gradskih četvrti i 26 mjesnih odbora. Kroz KAkvart građani osmišljavaju i kandidiraju svoje projekte koje zatim Grad Karlovac s poslovnim subjektima sufinancira, a građani volonterskim radom sudjeluju u njihovoj realizaciji. 
Prve godine provođenja projekta za sufinanciranje je odabrano deset projekata od ukupno 31 prijavljenog. Ova jedinstvena suradnja Grada, mjesnih odbora, volontera i sponzora nastavila se 2017. godine, kada je na Javni poziv prijavljeno 35 projekata, odabrano 18, a raznolikost pristiglih prijava pokazala je iznimnu volju i želju građana za suodlučivanjem, sudjelovanjem i poboljšanjem kvalitete svakodnevnog života. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vrijednost projekta prepoznala je i kompanija HEINEKEN Hrvatska koja se 2017. pridružila Gradu Karlovcu kao partner u programu KAkvart. Ukupna vrijednost 28 realiziranih KAkvart projekata u samo prve dvije godine iznosila je više od dva milijuna kuna. U trećoj godini projekta KAkvart odobrena su 22 projekta, a novitet je da su osim građevinskih i komunalnih projekata, u 2018. financirani i društveni te kulturno-umjetnički projekti za koje je ukupno osigurano 750 tisuća kuna. Za realizaciju projekata u 2019. godine osigurano je 700.000 kuna, a podržano je ukupno 26 projekata u različitim mjesnim odborima i gradskim četvrtima Grada Karlovca.

Ove godine, unatoč krizi uzrokovanoj virusom COVID-19, KAkvart se nastavio i u tijeku je realizacija čak 32 projekta; 4 društvena i 28 komunalnih, za koje je izdvojeno 840 tisuća kuna.

Kroz razne projekte tijekom svih godina provedbe KAkvarta uređene su fasade, parkirališta, zelene površine, sanirana krovišta i uređeni društveni domovi, dječja igrališta, sportski tereni i vanjska vježbališta, prostori koje koriste kulturno umjetnička društva, postavljene solarne info kutije i klupe na šetnicama, interpretacijske ploče, a prvi put u Karlovcu postavljen je solarni stup za popravak bicikala. Uz to organizirane su brojne društvene aktivnosti i kulturno-umjetnička događanja kao što su natjecanja zaprežnih vatrogasnih šprica, stare seoske igre, učenje tradicijskih vještina, radionice ručnih radova, tkanje na tkalačkom stanju, izrada upotrebnih predmeta na tradicijski način, izrada, oblačenje i održavanje narodnih nošnji, učenje rozganja i sviranje na tradicijski način.

Projekt koji se posebno ističe u ovoj godini je izrada murala na pročeljima zgrada u Gradskoj četvrti Novi centar. 

Murali s likovima braće Seljan, Dragutina Lermana i Jakova Šašela, nastali su zahvaljujući projektu "Karlovac i Karlovčani na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće" sufinanciranom iz KAkvarta, a djelo su Leonarda Lesića i Dalibora Jurasa. Svi će murali biti dopunjeni, dobit će kod pa će svi koji to žele mobitelima moći više doznati o poznatim Karlovčanima prikazanim na muralima.

Putem KAkvarta mnogi društveni domovi u mjesnim odborima su obnovljeni jer imaju veliku važnost kao središnje mjesto okupljanja mještana, posebno mladih. Prostori su dobili novo „ruho“ a vrijedne ruke volontera pridonijele su uređenju i opremanju. Tako je uz financijsku podršku, volonterski rad dao dodatnu vrijednost projektima. 
Gradonačelnik Damir Mandić iznimno je zadovoljan ovakvom jedinstvenom suradnjom i rezultatima. 

„Gotovo svi projekti koji su provedeni kroz KAkvart pokazuju se kao pun pogodak, od manjih komunalnih do društvenih, a posebno nas raduje što je kroz program došlo do izvrsne suradnje vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, kulturno-umjetničkih društava, dobrovoljnih vatrogasnih društava i udruga koje bave različitim aktivnostima. Tako KAkvart, osim što donosi korist zajednici, ima i dimenziju druženja i razvijanja pozitivnog ozračja u zajednici, ističe gradonačelnik Damir Mandić.

Glavni partner Gradu Karlovcu u projektu KAkvart je HEINEKEN Hrvatska s brendom Karlovačko.

„Partnerstvo HEINEKENA Hrvatska i projekta KAkvart traje već pet godina, te nam je veliko zadovoljstvo nastaviti pružati podršku ovom jedinstvenom projektu kroz naš brend Karlovačko. KAkvart je dokaz da dobra suradnja Grada Karlovca, privatnog sektora i volontera uistinu može donijeti pozitivnu promjenu unutar lokalne zajednice. Pritom smo posebno ponosni smo na brojne volontere koji se ne boje zasukati rukave kako bi grad Karlovac učinili boljim mjestom za život. HEINEKEN Hrvatska će nastaviti biti prijatelj grada Karlovca te podupirati njegov rast i razvoj“, izjavila je Ljudmila Bratko Gašpić, menadžerica korporativnih poslova HEINEKENA Hrvatska.

Potrebe građana, povećanje broja zainteresiranih građana za sudjelovanje, sve kvalitetniji projekti i interes poslovne zajednice za suradnju dokaz su uspješnosti i opravdanosti KAkvarta i čvrst temelj održivosti projekta.

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.