PROMO

ODVAJANJE OTPADA U KARLOVCU

Sve veća svijest građana Karlovca o značaju odvajanja otpada

Sve veća svijest građana Karlovca o značaju odvajanja otpada

Tijekom srpnja i početkom kolovoza Čistoća je za zgrade kolektivnog stanovanja postavila 250 kontejnera za papir i karton te 250 kontejnera za plastiku, volumena 1100 litara.


Građani grada Karlovca iz godine u godinu sve više koriste reciklažna dvorišta. U prvih deset mjeseci ove godine u Reciklažnom dvorištu na Ilovcu zaprimljeno više od 435 tona otpada, dok je cijelu prošlu 2019. godinu prikupljeno 220 tona. U 2018. godini ta je količina iznosila 90 tona otpada.

Građani su također često koristili i Reciklažno dvorište Mala Švarča (u funkciji je od listopada 2019. godine) te je u njemu u prvih deset mjeseci ove godine zaprimljeno blizu 332  tone otpada.
Od odloženog otpada, najzastupljeniji su glomazni i građevinski otpad, a građani su često odlagali i: otpadne gume, plastičnu ambalažu, tekstil, elektronički otpad, crijep, staklo, papir i kartonsku ambalažu, izolacijski materijal s azbestom itd.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovom prilikom još jednom podsjećamo na radno vrijeme reciklažnih dvorišta:
    • ponedjeljak, srijeda, petak: od 07.00 do 15.00 sati
    • utorak, četvrtak: od 12.00 do 20.00 sati
    • subota: od 07.00 do 15.00 sati.

Nedjeljom i blagdanima reciklažna dvorišta ne rade.

„Zahvaljujemo građanima na korištenju reciklažnih dvorišta. Prikupljene količine otpada govore o sve većoj svijesti o značaju odvajanja otpada i zaštiti okoliša. Pozivamo građane da i nadalje u što većem broju koriste reciklažna dvorišta, a u slučaju potrebe, naši djelatnici na reciklažnim dvorištima rado će im odgovoriti i pružiti dodatna pojašnjenja vezano za korištenje reciklažnog dvorišta“, poručuju iz karlovačke Čistoće. 

U Čistoći se pridržavaju svih mjera i preporuka za zaštitu od korona virusa  te isto mole i građane prilikom dolaska na reciklažna dvorišta.

Pozitivan trend u količinama u spremnicima odvojeno prikupljenog papira i plastika 

Tijekom srpnja i početkom kolovoza Čistoća je za zgrade kolektivnog stanovanja postavila 250 kontejnera za papir i karton te 250 kontejnera za plastiku, volumena 1100 litara. 

Riječ je o spremnicima nabavljenim u okviru projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada sufinanciranog u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a kojeg provode nadležno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Gradom Karlovcem i tvrtkom Čistoća.

Rezultati postavljanja spremnika već su sada vidljivi - zamjetan je pozitivan trend u povećanju količine u spremnicima odvojeno prikupljenog papira i kartona te plastika. U listopadu je u plavim spremnicima prikupljeno 78 180 kg papira i kartona odnosno 19 890 kg više nego u kolovozu. Količine prikupljene plastike u žutim spremnicima također su veće: u kolovozu je prikupljeno 21 380 kg, a u listopadu 4 390 kg više. 

Koncem ove odnosno početkom iduće godine očekuje se dolazak još 22.100 spremnika manjeg volumena (također u sklopu Projekta) i to 10.500 za papir i 10.500  tisuća za plastiku te 1.100 spremnika za bio otpad, koji će biti podijeljeni zgradama kolektivnog i pojedinačnog stanovanja. 

Cilj svih ovih aktivnosti je povećati količinu odvojeno prikupljenog otpada, odnosno građanima stvoriti mogućnost odvajanja papira i plastike na kućnom pragu, što će doprinijeti i smanjenju količine miješanog komunalnog otpada na brdu Odlagališta na Ilovcu.

Mobilna aplikacija „Pametno odloži“

Građanima je na raspolaganju i mobilna aplikacija „Pametno odloži“ osmišljena u sklopu Projekta izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom ‘Pametno odloži #BoljiKarlovac složi’. Putem aplikacije građani se mogu educirati i informirati o razvrstavanju otpada, no istovremeno aplikacija građanima pruža mogućnost i predlaganja, postavljanja pitanja, pohvala, fotografija itd. 

Aplikacija je dostupna na Google Play-u i Ap Store-u.

Građani se mogu educirati i informirati o odvajanju otpada i putem web stranice „Pametno odloži“ kao i FB i Instagram profila Pametno odloži #BoljiKarlovac složi, te web stranice Čistoće. 

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.