PROMO

NOVA IZLOŽBA

Neokrunjeni majstor akvarela i akrilika Dino Trtovac od danas izlaže u Karlovcu, u Galeriji Vjekoslava Karasa

Neokrunjeni majstor akvarela i akrilika Dino Trtovac od danas izlaže u Karlovcu, u Galeriji Vjekoslava Karasa

U Galeriji Vjekoslav Karas se od 17. prosinca 2020. može razgledati izložba akvarela i akrilika akademskog slikara Dine Trtovca koji je, osim u Zagrebu, svoje umijeće i talent dugi niz godina razvijao u Parizu i Londonu. U likovnom izričaju Trtovčev opus nema sljedbenika unutar hrvatskih granica što iskustvo upoznavanja s njegovim apstraktnim djelima čini jedinstvenim doživljajem. 

Dino Trtovac je prema povjesničarki umjetnosti Ivi Körbler neokrunjeni majstor akvarela i kolorističke apstrakcije, a ovom izložbom će se po prvi puta u vidu samostalne izložbe predstaviti Karlovčanima. Trtovac je višegodišnji sudionik Hrvatskog triennala akvarela, a za izložbu u Karlovcu izabrao je šezdesetak akvarela i akrilika na platnu, između kojih se nalaze i akvareli iz njegove rane pariške i londonske faze koji do sada nisu bili izlagani javnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Slikajući u tradiciji čiste apstrakcije, na zasadima Kandinskog, Maljeviča, Kleea, Poliakoffa, poratnih američkih slikara tzv. njujorške škole (posebice Marka Rothka) te post-slikarske apstrakcije (Josefa Albersa, Richarda Lohsea, Maxa Billa, s naglaskom na Barnetta Newmanna, Kennetha Nolanda i Morrisa Louisa), ujedno spajajući iskustva ‹hard-edge› kromatske apstrakcije (Lohse, Noland) i mistične apstrakcije s vjerom u spiritualni sadržaj boje (Rothko, Newmann), Trtovac je stvorio tijekom četiri desetljeća potpuno novi, zaseban i autohton slikarski opus koji se referira na gore navedene slikare jedino kao odabrano polazište identičnog senzibiliteta.“ objasnila je autorica predgovora kataloga Trtovčeve izložbe povjesničarka umjetnosti Iva Körbler.

Dino Trtovac slikarstvo je diplomirao na Višoj pedagoškoj akademiji i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Nikole Reisera. Krajem 70-ih godina dobiva stipendiju francuske vlade za specijalizaciju na L’École Superieure des Beaux Arts u Parizu. Sljedećih desetak  godina živi u Parizu,  Zagrebu i Londonu te izlaže u poznatim pariškim salonima i galerijama. Početkom 80-ih na poziv engleske vlade odlazi na specijalizaciju akvarela na Slade School of Fine Arts u London gdje otkriva tajne engleske škole akvarela. Trtovac je izlagao na više od pedeset samostalnih te na više stotina skupnih izložbi u zemlju i inozemstvu, a dobitnik je i velikog broja internacionalnih nagrada i pohvala za umjetničko stvaralaštvo.

Izložba se može razgledati od 17. prosinca 2020. do 31. siječnja 2021. godine, utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, srijedom i petkom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.

Autorica izložbe je voditeljica Galerije Vjekoslav Karas i akademska slikarica Aleksandra Goreta. Izložba je financirana sredstvima Grada Karlovca.

Izdvojeno


Reci što misliš!