PROMO

STIŽU BLAGDANI

Obilne blagdanske trpeze i prva pomoć nakon prejedanja

Obilne blagdanske trpeze i prva pomoć nakon prejedanja

Blagdani su razdoblje kada uživamo u obiteljskim večerama i obilnim ukusnim trpezama i zaista zna biti teško zadržati kontrolu kada je tako zamamna hrana u pitanju. Od tradicionalne pečenke, krumpira, sarmi, francuske salate, raznoraznih priloga, a tek slastice! Orahnjače, makovnjače, čupavci i brojni drugi kolači i torte zaista svaki pokušaj odupiranja čine uzaludnim.

Ukoliko nemate previše iskustva s pripremom bogate blagdanske gozbe, preporučamo ovu stranicu gdje možete pronaći tradicionalne hrvatske blagdanske recepte, dok u Kaufland katalogu pršte popusti i preko 50%, što na namirnice, što na druge proizvode. Zato bacite oko na recepte i trk u trgovinu po potrebne namirnice pa će se gosti i za vašom blagdanskom trpezom hvatati za stomak nakon dobrog jela!

No, što zaista učiniti u slučaju prejedanja? Svima nam se to nekad dogodi, posebice u božićno vrijeme kada je kuća puna svakakve zamamne hrane. U ovom članku pronaći ćete najbolje preporuke što učiniti da si olakšate kada se prejedete. U narednom razdoblju bi vam mogle zatrebati!

Oslobodite se grižnje savjesti

Nemojte se previše gristi ako dođe do prejedanja. Jedan obilan obrok neće vam narušiti zdravlje, a stres će samo još više naštetiti vašoj probavi. Uz to, ako si često natovarite osjećaj krivice zbog prehrambenih navika, može doći do toga da se počnete zakidati za normalne obroke. Nakon nekog vremena osjećat ćete se uskraćeno, što će ponovno uzrokovati nezdrav ciklus prejedanja. Umjesto toga, odlučite kako ćete zadržati kontrolu u budućnosti, naročito za blagdane koji slijede.

Budite aktivni

Iako ćete najvjerojatnije osjećati sklonost da se svalite na kauč i malo odrijemate, radije pokušajte ostati u pokretu. Time ćete smanjiti pritisak na želudac i smanjiti žgaravicu. Međutim, to ne znači da biste trebali odmah krenuti van na trčanje ili zgrabiti utege.

Pretjerano vježbanje nakon obilnog obroka može dodatno opteretiti vaše tijelo podizanjem razine kortizola i adrenalina, što bi moglo negativno utjecati na vaš metabolizam, upozoravaju stručnjaci. Zato jednostavno otiđite na šetnju nekih pola sata do 45 minuta. Fizička aktivnost će stimulirati mišiće u vašem probavnom sustavu te potaknuti vaš gastrointestinalni sustav da pravilno funkcionira.

Popijte zeleni čaj ili čaj od đumbira

Zeleni čaj odlično je i zdravo rješenje za nadutost, a budući da je prepun antioksidanata, ubrzati će proces pročišćenja od toksina nastalih od šećera, alkohola te neumjerenosti u jelu za blagdane. Đumbir je blagodat za mnoge zdravstvene probleme. Među ostalim, pomaže i s poteškoćama s probavom, s boli u želucu te s nadutosti.

Pijte dosta vode

Nakon teške hrane, a osobito ukoliko ste pretjerali s alkoholom, pijte mnogo vode. Alkohol uzrokuje dehidraciju, stoga vam je potrebno mnogo tekućine, a voda će i smanjiti nadutost i plinove te će pomoći u ispiranju toksina i viška soli iz tijela. No, pijte polako i nemojte pretjerivati da vam se ne bi stvorila mučnina.

Uzmite probiotik

Jogurt ili neki drugi izvor probiotika će pomoći vašoj probavi s funkcioniranjem te će umanjiti žgaravicu nakon teškog jela.

Ne uzimajte laksativ

Ukoliko ste pomislili da bi bila dobra ideja uzeti laksativ kako biste ubrzali čitav proces probavljanja – nije. Ovdje možete pronaći neke trikove pomoću kojih možete ubrzati probavni proces na prirodan način. Hrana će se svakako probaviti u vremenskom periodu koji joj je potreban, s time da će se teža hrana probavljati duže. Dajte svom tijelu vremena i osjećat ćete se bolje. 

Kao što smo već spomenuli, svima nam se dogodi da s vremena na vrijeme izgubimo kontrolu i pretjeramo s hranom. Ne trebate se zbog toga osjećati loše, uživajte u večeri s vašim najmilijima, samo imajte na umu da ćete u hrani uživati više ukoliko budete umjereni te se kasnije ne osjećate kao da ćete “puknuti”.

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.