PROMO

PROMO

Zašto dolazi do pojave išijasa te kako se liječi?

Zašto dolazi do pojave išijasa te kako se liječi?
PROMO

Donosimo vam nekoliko savjeta kako promjenom životnih navika možete izbjeći pojavu išijasa ili ga liječiti

Bol koja se proteže od donjeg dijela leđa sve do nožnih prstiju a uglavnom javlja nakon 30. godine često je išijas. Najčešće se javlja kada disk kralježnice promijeni svoj položaj i počne stvarati pritisak na živac.

Zašto dolazi do pojave išijasa?

Glavni uzrok pojave išijasa je pritisak na korijen živca koji izlazi iz leđne moždine. Nekoliko je mogućih uzroka priklještenja živca kao što su npr. dizanje prevelikog tereta ili nepravilno podizanje tereta, pretjerana fizička aktivnost, kronične metabolične bolesti razne infekcije ili čak trudnoća. Jedan od uzroka može biti i tumor na kralježnici.

Bol je svakako najpoznatiji i najizraženiji simptom išijasa, no postoje još neki simptomi koji mogu ukazivati na išijas, kao što su npr. Trnci, jaka bol prilikom sjedenja, ukočenost noge, slabost u nogama i sl. Postoje i određeni simptomi išijasa koju mogu zahtijevati čak i operaciju.

Kako se dijagnosticira išijas?

Vrlo popularan test kojim se dijagnosticira išijas je tzv. Lasegueov test. Osoba treba biti na leđima te polako podizati nogu. Ukoliko prilikom podizanja noge osoba osjeća pojačanu bol u leđima i nozi, postoji mogućnost da se radi o išijasu. Kod zdravih osoba ne bi trebalo biti boli prlikom podizanja noge pod kutem do 90 stupnjeva.

Liječnici išijas najčešće utvrđuju fizikalni pregledima te radiološkim metodama. Ponekad je potreban ultrazvučni pregled, magnetna rezonanca ili CT.

Što pomaže kod liječenja išijasa?

Išijas se često uspješno liječi terapijama u svega nekoliko tjedana. Išijas se najčešće liječi lijekovima, oblozima, fizikalnom terapijom, operacijom te promjenom načina života.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako promjenom životnih navika možete izbjeći pojavu išijasa ili ga liječiti:

  1. Nosite anatomsku obuću te hodajte i sjedite uspravno.

  2. Ukoliko imate viška kilograma, pokušajte smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu jer ona stvara dodatno opterećenje na kralježnicu.

  3. Izbjegavanje podizanje i nošenje teškog tereta. Kada dižete težak teret, činite to iz čučnja.

  4. Vježbajte redovito i na taj način ojačajte trbušne i leđne mišiće kako bi kralježnica bila na kraju pod manjim opterećenjem.

  5. Pokušajte spavati na tvrđem madracu - na leđima ili na boku.

Izvor: Mamin kutak

 

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.