PROMO

STRUKA I TI

Ako vam djeca uskoro upisuju srednju školu, ove informacije želite znati o projektu „STRuKA i TI“

Ako vam djeca uskoro upisuju srednju školu, ove informacije želite znati o projektu „STRuKA i TI“
Pixabay.com

Kroz projekt će se modernizirati standardi zanimanja i kvalifikacija, kurikuluma, programa osposobljavanja i usavršavanja odraslih i osoba s invaliditetom u podsektoru strojarstva.

Skori kraj osnovnoškolskog obrazovanja podrazumijeva pripremu za prve korake prema budućoj karijeri. Pri odabiru srednje škole najvažniji su interesi djeteta, stoga je važno na vrijeme se informirati o mogućnostima koje im pojedina škola pruža. Strukovna zanimanja imaju značajne prednosti, a ona u podsektoru strojarstva uskoro će postati još cjenjenija zahvaljujući projektu „STRuKA i TI“ čiji je nositelj Tehnička škola Karlovac.

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje popis deficitarnih zanimanja. Na ovogodišnjem su se našla brojna iz podsektora strojarstva, poput autolimara, automehaničara, vodoinstalatera te instalatera grijanja i klimatizacija.

Neke su škole već spremne odgovoriti na potrebe tržišta rada. Jedna od njih je i Tehnička škola Karlovac, koja je nositelj oznake Regionalnog centra kompetentnosti. Riječ je o školi koja predstavlja visoke standarde kvalitete strukovnog obrazovanja i svojim polaznicima omogućava sudjelovanje u različitim projektima, upoznavanje s realnim tržištem rada, učenje na praktičnim primjerima i znanja koja će im omogućiti bolje uvjete zapošljavanja. Kako bi što uspješnije ostvarila ove ciljeve, škola provodi projekt „STRuKA i TI“.

Kroz projekt će se modernizirati standardi zanimanja i kvalifikacija, kurikuluma, programa osposobljavanja i usavršavanja odraslih i osoba s invaliditetom u podsektoru strojarstva.

Konkretno, za redovne učenike modernizirat će se programi za CNC operatera, tokara, alatničara, strojobravara, instalatera grijanja i klimatizacija, vodoinstalatera, limara JMO, autolimara JMO, automehaničara JMO, računalnog tehničara za strojarstvo, strojarskog računalog tehničara te automehaničara. Učenici s teškoćama moći će se obrazovati za strojarskog tehničara, dok će osobe s invaliditetom dobiti priliku osposobiti se za strojarskog računalnog tehničara.

Odgojno-obrazovni djelatnici i mentori steći će dodatne vještine i kompetencije potrebne za rad s učenicima, dok će polaznici programa za obrazovanje odraslih među formalnim programi imati priliku educirati se u području certificiranja proizvoda, upravljanja CNC strojevima, aditivnoj proizvodnji, programu osposobljavanja za rukovatelja CNC tokarilicom, osposobljavanju za rukovatelja CNC glodalicom te za zavarivača. S druge strane, moći će pohađati i neformalne programe u području upravljanja kvalitetom u tehničkim poslovnim subjektima, aditivnoj proizvodnji te u području umjetne inteligencije, čime će i oni postati konkurentniji na tržištu rada.

Odaberi strojarstvo. Znanje koje je na cijeni

„Obrazovanje u ovom podsektoru učenicima jamči brzo zaposlenje i sigurne poslove budućnosti. Osim toga, otvara im se mogućnost za nastavak školovanja, a grade se i čvrsti temelji za cjeloživotno učenje. Sve to strojarska zanimanja čini odličnim izborom za obrazovanje redovnih učenika, djece s teškoćama, osoba s invaliditetom, ali i odraslih nezaposlenih i osoba koje bi se htjele prekvalificirati. Svi oni educirat će se i praktično usavršavati u novoopremljenim prostorima s najmodernijim strojevima koji će biti smješteni u novom prostoru Regionalnog centra kompetentnosti u prostoru bivše Oružane u centru Karlovca“, poručuju iz Tehničke škole Karlovac.

Sve informacije dostupne su na stranici projekta „STRuKA i TI“.

*Sadržaj publikacije / emitiranog materijala isključiva je odgovornost Tehničke škole Karlovac. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr.


 

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.