PROMO

STRUKA I TI

Učenici u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji kroz predstavu R.U.R. učili o strojarstvu

Učenici u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji kroz predstavu R.U.R. učili o strojarstvu

R.U.R. (Rossumovi univerzalni roboti) naziv je predstave koju su učenici viših razreda osnovnih škola na području Karlovačke i Ličko-senjske županije imali priliku pogledati proteklih mjesec dana u svojim školama. Drama češkog autora Karela Čapeka opisuje nastanak prvih robota i njihovu komunikaciju s ljudima, a adaptacija drame u produkciji Kotar Teatra učenicima je približila robote koji olakšavaju živote ljudi, obavljajući umjesto njih brojne poslove. Cilj izvedbi bio je učenicima približiti smjerove iz podsektora strojarstva kao odabira smjera u srednjim školama.

Kako bi učenike viših razreda osnovnih škola zainteresirali i upoznali s mogućnostima obrazovanja u podsektoru strojarstva, kroz projekt STRuKA i TI izvedena je predstava R.U.R. u Osnovnoj školi Švarča, OŠ Rečica, OŠ Braća Seljan, OŠ Dragojle Jarnević, OŠ Dubovac, OŠ Grabrik, OŠ Skakavac, OŠ dr. Ante Starčević, OŠ dr. Jure Turića, OŠ Dr. Franje Tuđmana Lički Osik, OŠ Vladimir Nazor, OŠ Ivan Goran Kovačić, OŠ Ivane Brlić - Mažuranić te u Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu.

Režiju i dramaturgiju predstave potpisuje Mario Kovač, scenografiju Kovač i Matija Kezele, dok je za kostimografiju bila zadužena Tihana Ostreš. U predstavi igraju Nikolina Majdak, NIkola Nedić i Matija Kezele, koji je ujedno i producent te asistent redatelja. Tehnički voditelj je Kristijan Paučnik. 

Tehnička škola Karlovac nositelj je projekta “STRuKA i TI” čiji je cilj uspostaviti programske i kadrovske uvjete koji će unaprijediti praktično učenje za učenike i odrasle polaznike strukovnog obrazovanja u podsektoru strojarstva Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Karlovac. 

Kroz projekt se moderniziraju programi za CNC operatere, tokare, alatničare, strojobravare, instalatere grijanja i klimatizacija, vodoinstalatere, limare JMO, autolimare JMO, automehaničare JMO, računalne tehničare za strojarstvo, strojarske računalne tehničare te automehaničare. 

Zahvaljujući tome, u budućnosti će tako redoviti učenici Tehničke škole Karlovac, ali i partnerske Srednje škole Slunj, Obrtničke i tehničke škole Ogulin, Strukovne škole Gospić te Tehničke škole Požega, dobivati modernizirana znanja kako bi se mogli zaposliti na dobro plaćenim radnim mjestima, ili nastaviti obrazovanje. Jedno je sigurno - znanja iz strojarstva danas su vrlo tražena, a kvalitetno znanje i bogata praksa, predispozicija su za konkuriranje na tržištu rada.

*Sadržaj publikacije / emitiranog materijala isključiva je odgovornost Tehničke škole Karlovac. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr.

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.