PROMO

ZA SIGURNU BUDUĆNOST

Budućim mesarima 200 eura mjesečne stipendije i jamstvo trajnog zaposlenja uz poticajna primanja

Budućim mesarima 200 eura mjesečne stipendije i jamstvo trajnog zaposlenja uz poticajna primanja
PPK

PPK karlovačka mesna industrija nastavlja s kampanjom "Biraj mudro, za sigurnu budućnost"

Kao i brojna druga obrtnička zanimanja, kvalificirani mesari deficitarni su na tržištu rada u Hrvatskoj, ali i u većini zemalja Europske unije. Stoga provedbom programa stipendiranja učenika koji se školuju za zanimanje mesar, PPK karlovačka mesna industrija već godinama aktivno radi na stvaranju vlastitog stručnog kadra. U školskoj godini 2024./2025. budućim kvalificiranim mesarima nudi mjesečnu stipendiju u iznosu od čak 200 eura, plaćeni rad na praksi i trošak prijevoza, besplatni topli obrok za vrijeme prakse, besplatne udžbenike i druge pogodnosti. Naime, u posljednjem je desetljeću PPK značajno proširila proizvodne kapacitete s pogonima koji se trenutačno prostiru na čak 25.000 četvornih metara. Zapošljavaju više od 600 djelatnika, a po proizvodnim kapacitetima i poslovnim rezultatima nalaze se u samom vrhu hrvatske prehrambene industrije. Kompanija je dio Grupe Pivac, jedne od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

Sigurna budućnost u Hrvatskoj

Želja nam je da, u godinama koje dolaze, obogatimo naš tim novim kvalificiranim stručnjacima. Iako tehnologija stalno napreduje, mesar je zanimanje koje ima sigurnu budućnost, dapače očekujemo da će biti još i traženije nego danas. Nadamo se da će ova mjera biti poticaj mladima da se odluče za zanimanje mesar i tako si omoguće bezbrižno školovanje, sigurno zaposlenje nakon završetka škole te rad u stabilnoj tvrtki koja cijeni znanje i rezultate, uz plaće koje su iznad prosjeka u sektoru, istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Nužan preduvjet uspješnog obrazovanja je kvalitetna praktična nastava, a na stručnoj praksi u PPK budući mesari imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces pri tome koristeći najmoderniju tehnologiju. Po završetku školovanja garantirano im je dugoročno stabilno zaposlenje uz poticajna primanja, znatno iznad prosjeka u ovome sektoru. Jedan od stipendista je 15-godišnji Matija Mateša, učenik 1. razreda Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac.

Ovaj posao blizak mi je od malih nogu, a oko finalne odluke o upisu pomoglo mi je iskustvo starijeg brata Luke koji upravo završava treći razred iste škole i također je stipendist PPK karlovačke mesne industrije. Škola nije teška, a na praksi mi je zanimljivo. Stipendija mi puno znači jer mi omogućuje mi da ne ovisim o roditeljima. Ne moram ih tražiti novac za kavu i svaku sitnicu, sam kupim sve što mi je potrebno. Kad završim školu, znam da me čeka siguran posao i da ću se brzo osamostaliti. Zato svoju budućnosti definitivno vidim u Hrvatskoj“, ispričao je Matija.

Muško, ali i žensko zanimanje

Obrazovanje za zanimanje mesar traje tri godine, nakon čega učenici stječu srednju stručnu spremu. Nastavni program zanimanja mesar odvija se po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sastoji se od općih, stručnih i izbornih predmeta te praktične nastave.

Zanimanje mesar je vrlo specifično, korisno i traženo. Tko izuči taj zanat, lako nalazi dobro plaćen posao u struci, kojeg može odrađivati u industriji, obrtničkim mesnicama i trgovačkim centrima.  Iako se ovo zanimanje često percipira kao muško, istaknula bih da ga jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe oba spola. Pozivamo učenike i učenice da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo im omogućiti dobre uvjete obrazovanja u suvremeno opremljenim učionicama, u našoj novoobnovljenoj školi, kao i vrlo kvalitetne i stručne nastavnike te radnu i prijateljsku okolinu u kojoj ćete se dobro osjećati“, poručila je Snježana Erdeljac, ravnateljica Mješovito industrijsko - obrtničke škole Karlovac.

Podrška kampanji

Uz PPK karlovačku mesnu industriju i Mješovitu industrijsko-obrtničku školu Karlovac, partneri u kampanji „Biraj mudro, za sigurnu budućnost“ su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Karlovačka županija.

Iako je zanimanje mesar godinama na našim listama deficitarnih zanimanja, primjećujemo porast interesa osnovnoškolaca.  Svakako da i inicijative poput ove PPK karlovačke mesne industrije doprinose pozitivnoj promociji strukovnih zanimanja.  Visoke stipendije, osigurana stručna praksa, kvalitetno školovanje i siguran posao nakon završetka srednje škole učenicima, ali i njihovim roditeljima, pružaju sigurnost u brz i uspješan prijelaz iz obrazovanja u svijet rada - i to u industriji i zanimanju u kojima je budućnost neupitna“, poručio je Bruno Vuljanić, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Karlovac.

"Karlovačka županija ove je godine pokrenula Upisnu kampanju „Šestar – zaokruži izvrsnost“, kojom učenike potičemo da se školuju za posao ili fakultet, a ne za burzu. Zanimanje mesar svakako je deficitarno, a PPK karlovačka mesna industrija jamči da će svi koji završe tu školu odmah i pronaći dobro plaćeni posao. Želimo da mladi ljudi ostanu ovdje, a možemo ih zadržati, među ostalim, suvremenim  strukovnim obrazovanjem i sigurnim poslom. Kao jednog od gospodarstvenika koji to može osigurati i omogućiti na ovom prostoru svakako vidimo PPK karlovačku mesnu industriju", izjavila je županica Martina Furdek Hajdin.

O Grupi Pivac

Grupa Pivac jedna je od najvećih i najrespektabilnijih mesnih industrija u ovom dijelu Europe, a obuhvaća tri mesoprerađivačke tvrtke: PPK karlovačku mesnu industriju, Mesnu industriju Vajda i Mesnu industriju Braća Pivac. Pogoni za proizvodnju svježeg mesa i mesnih prerađevina nalaze se u Karlovcu, Čakovcu i Vrgorcu, a Grupa je najprepoznatljivija kao proizvođač pršuta s godišnjom proizvodnjom od 250.000 komada, od čega je više od 60.000 zemljopisno zaštićenih Dalmatinskih pršuta. Ujedno su najveći domaći proizvođači Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice, također proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU. Velik naglasak u Grupi Pivac stavljaju na primarnu proizvodnju sirovine i ostvarenje samodostatnosti u domaćem uzgoju pa tako djelatnost Grupe Pivac obuhvaća i vlastiti uzgoj junadi te kooperaciju s uzgajivačima junadi i svinja, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije. Prepoznajući važnost i potrebu za stalnim ulaganjem u održivost proizvodnih procesa te zaštitu zdravlja i sigurnosti potrošača, u proizvodnji Grupe Pivac primjenjuje se sustav upravljanja u skladu s međunarodnom normom kvalitete i sigurnosti hrane IFS Food i sustav HACCP za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane. Grupa Pivac zapošljava više od 2.000 ljudi, surađuje sa svim većim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu te plasira proizvode na njemačko, mađarsko, bugarsko, irsko, belgijsko, austrijsko, slovensko i ostala tržišta.

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.