NA TERENU S POLICIJOM

FOTO Evo kako je danas izgledala akcija u kojoj je policija ‘lovila’ vozače sa zaleđenim staklima

Danas su policijski službenici Prometne postaje Čakovec vršili pojačan nadzor vozila koja imaju zaleđena vjetrobranska stakla ili ih nisu očistili od snijega ili leda. Bili smo s njima na terenu, pogledajte kako je to izgledalo

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec danas su na području Policijske uprave međimurske, uz redovnu službu, provodili pojačan nadzor prometa vozila, posebice teretna i njihova priključna vozila koja imaju zaleđena vjetrobranska stakla te nisu očišćena od snijega ili leda. 

– Nadziremo vozače koji prije uključivanja i promet ne očiste zaleđena vjetrobranska stakla, odnosno nadziremo teretna vozila koji također prilikom uključivanja u promet ne očiste snijeg, led ili vodu s vozila, rekao nam je prometni policajac i vođa sektora, Toni Kolarić.

Za neočišćeno vozilo propisana je novčana kazna u iznosu od 1000,00 kuna na licu mjesta.

– Zanimljivo je to što je propisana i kazna za pravnu osobu vlasnika teretnog automobila u rasponu od 5 do 15 tisuća kuna, rekao nam Kolarić.

Međimurskoj policiji pridružili smo se u akciji danas ujutro od 8 sati u Slemenicama. Toni Kolarić je, zajedno s kolegom, policijskim službenikom Ivicom Štamparom i ostalim kolegama iz Postaje prometne policije Čakovec provodio akciju, a dao nam je i neke savjete kojih bi se svi vozači trebali pridržavati.

– Vozač mora biti savjestan, mora znati koje su njegove obaveze, posebice kad je vidljivost na cesti smanjena. Vozač najprije mora očistiti vozilo, jedino tako može njime upravljati na siguran način. 

Našoj policiji za nadzor teretnih vozila, odnosno njihove cerade u kontroli pomaže i dron.

– Dolazi do situacija gdje pada led, uglavnom u kružnim tokovima prometa, što ugrožava sigurnost prometa, objekata i ostalih sudionika. Mi, kao i danas, tako ćemo i u narednom periodu provoditi ciljane aktivnosti usmjerene prema tim vozačima koji ne poštuju obaveze koje moraju, a u svrhu toga koristimo tehnička pomagala. U ovom slučaju koristimo dron. Taj dron se digne iznad vozila nad kojim se vrši nadzor i uvelike nam pomaže prilikom nadzora, odnosno tako vidimo što se nalazi na ceradi vozila.

Tijekom provođenja nadzora kontrolirano je 12 teretnih automobila, 10 osobnih automobila i jedan autobus, kojom prilikom je utvrđeno ukupno 12 prekršaja:

– četiri prekršaja iz domene Zakona o radnim vremenima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu,
– četiri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i
– četiri ostala prekršaja.

Za kraj, policijski službenik prometne policije Čakovec i vođa sektora, Toni Kolarić, uputio je savjete svim vozačima koje bi trebali ispoštovati:

– Ako su na cesti na snazi zimski uvjeti, treba prilagoditi brzinu kretanja i na taj način uvelike smanjujemo mogućnost dolaska do prometnih nesreća. 

Na terenu s policijom imali smo prilike prisustvovati samom procesu ‘zaustavljanja’ i provjeravanja vozača. Gospodin Robert Balaž iz Peklenice jedan je od savjesnih vozača koji je očistio svoja stakla, te prilikom provjere nije imao nikakvih problema.

– Svaki puta kada sjedam za volan obavezno počistim svoja stakla. Mislim da to nije nikakav problem, treba mi pet minuta da očistim stakla, a za sigurnost puno znači. 

Na kraju je napomenuo – svi vi vozači koji imate ‘viška’ tisuću kuna u džepu, ne morate čistiti stakla, našalio se s nama Balaž kojeg je policijski službenik pohvalio. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije