VAŽNE UPUTE

Riječka epidemiologinja objasnila koliko se korona zadržava u zraku i kako se širi

Foto: Screenshot (N1)

Riječka epidemiologinja dr. sc. Danijela Lakošeljac gostovala je na N1 i odgovarala na pitanja gledatelja.

1. Kako se od koronavirusa liječe pacijenti s blažim simptomima?

Liječe se asimptomatski kao kod gripe. Daju se antipiretici ako je povišena temperatura i to je to.

2. Objavljeno je koliko se virus zadržava na površinama. Vrijedi li za plastiku mjera isto kao i za ruke, pranje sapunom?

Virus se zadržava od tri sata u zraku pa do par dana na drugim površinama i osjetljiv je na klorne preparate, glutaraldehid, alkoholne preparate, pa to vrijedi i za plastiku. Učinkovito je pranje deterdžentom ako sumnjamo na posebnu zagađenost ili običnim Domestosom, to će već djelovati.

3. U kojim slučajevima maska može pomoći, a budući da ima dosta polemika, može li imati i suprotan učinak?

Može ako se ista maska danima nosi. One su za jednokratnu upotrebu, više dana se ne treba nositi jer nema svrhu, osim ako se peru, kao i rukavice. Važna je higijena ruku, a rukavice su za jednokratnu upotrebu. Što se tiče asimptomatskih prijenosnika, oni koliko se sad zna, imaju manju količinu virusa pa je i zaraznost daleko manja.

4. Jesu li osobe s preboljelom upalom pluća u većem riziku za zarazu?

Svakako. Preboljenjem bilo koje bolesti osoba ima oslabjeli imunitet i otvoreniji su za bilo koji drugi infekt, tako i za ovaj. O oporavku imuniteta je teško govoriti jer sve ovisi o obliku bolesti i težini stanja, o prethodnom imunološkom stanju, o dobi…

5. U situaciji kada su predložene mjere udaljenosti od dva metra, kako epidemiolozi gledaju na rizik vožnje liftom i koje su preporuke za zaštitu?

Lift je vrlo rizično mjesto po mom mišljenju, bolje ih je izbjegavati.

Klinička slika ovisi i o količini infektivnih čestica koje je osoba udahnula

Ulazak virusa u domove za starije zabrinjava jer se radi o vrlo rizičnoj populaciji gdje koronavirus može izazvati teške posljedice, kao i gripa, rekla je dr. sc. Danijela Lakošeljac i napomenula da se i inače u sezoni gripe starijima preporučuje distanciranje, pojačana briga o higijeni, a u slučaju domova za starije i nemoćne savjetuje se ulazak samo djelatnika i smanjenje izlazaka ljudi iz domova, prenosi Index.hr

Komentirajući slučaj u splitskom domu za starije gdje su u ponedjeljak kod više korisnika otkriveni simptomi koronavirusa, koji su se na koncu pokazali pozitivni na virus, Lakošeljac je rekla:

“Osobito je važno ne samo pružiti liječničku pomoć čim se otkriju prvi simptomi, nego i zaštititi, kako tu osobu tako i druge. Prvu osobu sa simptomima treba odmah izolirati i dalje postupati kako slijedi prema preporukama kad postoji sumnja na koronavirus.”

Bliski kontakt

Premda se otpočetka na svjetskoj razini ističe da su najugroženije skupine starije osobe i kronični bolesnici, javljaju se i suprotni primjeri – oporavljenih umirovljenika u dobi preko 90 godina, ali i smrtni slučajevi kod relativno mladih osoba bez prethodnih zdravstvenih problema. Dosta toga se zna, no razvoj bolesti kao i pristup svemu tome je individualan.

“Znamo ono osnovno o oboljenju kod pojedinih skupina, znamo koje su osobe osjetljive, a to su stariji i kroničari, ali i mlađe osobe mogu imati teške simptome. Nikad se ne zna u kakvom je stanju njihov imunološki sustav, a ovisi i o količini infektivnih čestica koje je osoba udahnula. Ako je osoba bila u izrazito bliskom i dugotrajnom kontaktu s oboljelim, za očekivati je težu kliničku sliku”, istaknula je.

Ima li doista količina prenesenog virusa veze s težinom kliničke slike te koliko u svemu tome mogu pomoći maske, Lakošeljac je kazala:

“Za prijenos je važan bliski kontakt tijekom ljubljenja, zagrljaja, udaljenosti manje od dva metra duže od 15 minuta. Ali to je sigurno isto individualno, ne može se decidirano reći, ali u svim je bliskim kontaktima važno nošenje zaštitnih maski. Kirurške maske nose samo oboljeli, kako se otpočetka preporučavalo, jer tako štite da se čestice ne šire u prostor, ali ipak one štite i zdrave osobe, ako ništa drugo, mehanički da kontaminiranim rukama ne dotičemo usta ili nos i ne prenesemo zarazu.”

Pamučne i kirurške maske donekle će zaštititi građane, posebno u uobičajenim socijalnim kontaktima iako su jedino one profesionalne posve učinkovite.

Nepredvidiv virus

Epidemija koronavirusa javila se usred zime i traje još na prelasku u proljetno razdoblje u kojem su obično imuniteti oslabljeni. Po isteku zimskog perioda kad imamo manje svježeg voća i povrća, imunitet je slabiji, a to znači da smo skloniji i drugim infekcijama poput gripe i drugih brojnih virusa, ističe riječka epidemiologinja.

Smatra da je situacija na nacionalnoj razini relativno dobra, a posebno u njihovoj županiji.

“Imali smo 60 zaraženih osoba, a četvrtina od njih je već izliječena što je jako dobro. Kako će biti dalje, kad će biti vrhunac, teško je reći. Imali smo najviše oboljelih iz grupe što su putovali u Tursku i bili zajedno u avionu, a drugo su sporadični slučajevi iz Italije ili Austrije. Nismo imali znakove lokalne transmisije što je značajno”, istaknula je.

Dodala je da se zbog pojave virusa u domu za starije može očekivati porast oboljelih, no treba pričekati rezultate testiranja. Koronavirus je nepredvidiv pa će se tek u idućim danima vidjeti kako će se razvijati situacija nakon pojave virusa u splitskom domu, rekla je. Na koncu je komentirajući popuštanje mjera sigurnosti rekla:

“Otvaraju se tržnice, ali važna je socijalna distanca i dezinfekcija. Primjerice, kod nas neće biti kružnog kretanja kroz ribarnicu nego jednosmjerno, regulirat će se broj osoba koje ulaze, prije ulaska obavezna je dezinfekcija ruku, kao i nošenje zaštitnih maski. Vjerujem da bi to trebalo biti s dobrim rezultatima.”, prenosi Index.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari