SVI SU ZARAŽENI, TROJE PREMINULO Ravnateljica Doma u Pločama: Mi smo dobro radili, kriva je sudbina

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Facebook stranica doma u Pločama
Obiteljski dom za starije, nemoćne i bolesne osobe u Pločama jedini je dom u Hrvatskoj u kojem je zabilježena 100-postotna zaraza Covidom-19. Također, od ukupno šest preminulih osoba od koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tri su bile štićenice doma u Pločama, što čini četvrtinu štićenika doma, ako se u obzir uzme kako ih je bilo 12.

U domu se zarazilo svih 12 štićenika doma, kao i šest djelatnika, a zaražena je i ravnateljica doma Ivana Miličević, kao i njena obitelj. Dubrovački dnevnik kontaktirao je ravnateljicu doma te postavio pitanje kako se dogodila zaraza u baš cijelom domu, u kontroliranim uvjetima, gdje se točno zna kad netko ulazi i odlazi, a posebno u domu sa slabije pokretnim i bolesnim osobama, na što je ona odgovorila kako se zaraza dogodila jer su dobro radili.

„Mi smo mala zajednica, nismo veliki prostor, to je manji dom. Nije tu sistem da nekoga presvučete jednom u šest sati, nego se stalno ljude presvlači. Kod hranjenja po sto puta znamo reći korisniku da otvori usta. To je kao s djecom, drugačiji je sistem rada i nije nikakvo čudo što smo svi zaraženi; korisnici, djelatnici, moja obitelj… Nitko ne poznaje ovaj virus, on je nepoznanica,“ kazala je Miličević za Dubrovački dnevnik.

'NISMO MOGLI PRIMIJETITI DA NISU U REDU'

S obzirom na to kako su zaraženi svi djelatnici i štićenici doma, čini se kako je širenje zaraze zapravo bio proces jer je manje vjerojatno kako se zarazilo 18 ljudi u svega 24 sata. Miličević tvrdi kako su štićenici doma slabo pokretne osobe s nizom zdravstvenih problema te kako je bilo 'teško primijetiti da nešto nije u redu'.

„Od samog početka mi nismo imali nikakve znakove da je virus u domu. Ne možete to primijetiti. Nisu to zdravi ljudi, oni imaju mnogostruke bolesti. Mjerili smo temperaturu, nismo ništa primijetili. Posumnjala sam kad je jedan korisnik doma, koji to inače ne radi, tražio da legne popodne jer je umoran, pozlilo mu je za ručkom. To mi je bio signal,“ izjavila je ravnateljica doma dodavši kako 'simptomi Covida koje su štićenici pokazivali nisu simptomi Covida koji su im dati u uputama'.

Vjeruje se kako je zaraza ušla u dom preko njegovateljice koju je, kaže ravnateljica, odmah izolirala kad je saznala da je imala kontakt s osobama koje su testirane zbog sumnje na koronavirus. Na pitanje jesu li u domu bile dopuštene posjete, ravnateljica odgovara kako nisu, a na pitanje jesu li svi djelatnici imali potrebnu zaštitnu opremu, odgovorila je potvrdno.

POSUMNJALI NA KORONU PA JEDNU ŠTIĆENICU POSLALI DOMA

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić danas je, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio kako je jedna štićenica doma prije evakuacije otpuštena doma odlukom epidemiologa. Ta je štićenica kasnije hospitalizirana te je preminula zbog koronavirusa, a pojavile su se informacije kako je jučer u bolnicu sa simptomima bolesti stigla i njena kćer. Miličević tvrdi kako je štićenica otpuštena 'kako bi je spasili'.

„Gospođa je maknuta i otpuštena doma jer je bila jedina pokretna osoba. Kad smo posumnjali da je virus u domu, nastojali smo je spasiti. Epidemiolog je smatrao da je najbolje da zovemo obitelj i da maknemo. To smo i napravili. To je bila jedina pokretna osoba,“ odgovorila je ravnateljica doma.

JEDAN  ŠTIĆENIK VIŠE U DOMU JE – SUDBINA

S druge strane, u javnosti su se pojavile informacije kako je dom zapravo bio prekapacitiran pa se i to navodi kao mogući razlog zbog kojeg je jedna štićenica doma poslana kući. Na pitanje koliko je dom smio smjestiti štićenika, sukladno propisima, ravnateljica doma priznaje kako je broj 11, a kako ih je u domu bilo 12. Tvrdi kako je to splet nesretnih okolnosti.

„Nismo bili prekapacitirani nego smo imali prijem i otpust, zatekla nas je situacija, nismo mogli 'ni gore, ni dolje'. Što se zateklo u domu, zateklo se, bila je karantena, nismo smjeli ni primiti ni otpustiti. Naš dom je registriran i dopušteno je 11 korisnika, znam da ćete me sad razapeti, ali imali smo situaciju. Imali smo otpust i prijem isti taj dan, dogodila se karantena. Obitelj je rekla da štićenica mora ostati, nisam je mogla izbaciti na ulicu. Imali smo jedan slobodan ležaj za palijativu, u slučaju da nekome pozli. Uvijek imamo taj jedan slobodan ležaj. O prekapacitiranosti možemo pričati da je tu bilo 20 ljudi, ali nije,“ odgovara ravnateljica doma.

Kaže kako se dom redovito dezinficirao i kako se sve radilo po uputama.

„Zar mislite da sam htjela da se zarazim, da se moje dijete zarazi? Stalno su u domu moje dijete i suprug,“ kaže Miličević.

Na pitanje što njeno dijete i suprug rade u domu, Miličević odgovara kako oni 'svi surađuju u domu i žive s ljudima'.

Za sve što se dogodilo,  Miličević smatra da je kriv splet nesretnih okolnosti.

„To je sudbina, a ja sudbinu ne mogu mijenjati. Tako se potrefilo,“ zaključuje ravnateljica Miličević za Dubrovački dnevnik.

Popularni Članci