"Želimo podići svijest o tome koliko je bitna domaća proizvodnja, tako da radimo s domaćim proizvođačima, što iz karlovačke okolice, ali i iz Istre i Slavonije", kaže osnivač Domaće priče Đuro Krivokuća
Karlovačka Zvijezda dobila je hit dućan – Domaću priču, iza koje stoje proizvođač džina iz Utinja Vrela Đuro Krivokuća i njegov poslovni partner, chef Stjepan Gojšić. Trgovina domaćim proizvodima smještena je u Radićevoj ulici, na križanju s Haulikovom, nasuprot Pizzerije Mona Lisa.
Sjajno uređen prostor krcat je domaćim proizvodima, ne samo onima iz Đurine destilerije “K distillery”, već je on vrata otvorio svima koji su, kao i on, tragali za prostorom u kojemu mogu ponuditi svoje proizvode. Radićeva je odličan odabir, možda najava boljih vremena i za ulicu koja pomalo dobiva konačne obrise, nakon dugotrajnog preuređenja.
Priča započela u ambaru
Domaćin je danas bio posebno sretan i uzbuđen, pozdravljao je goste, častio ih koktelima od svojih alkoholnih pića i prezentirao proizvode na policama. Ne krije da je ovo vrhunac njegova poduzetničkog poduhvata, koji je započeo prije tri godine u preuređenom ambaru.
– Domaća priča nastala je isključivo da bismo promovirali domaće proizvode i naš brend – kroz džin, rakije, likere; odnedavno u ponudi imamo i pelinkovac – a isto tako da bismo potaknuli male proizvođače i približili ih Karlovčanima. Želimo podići svijest o tome koliko je bitna domaća proizvodnja, tako da radimo s domaćim proizvođačima, što iz karlovačke okolice, ali i iz Istre i Slavonije. Eto, Karlovčani će kod nas moći probati i karlovačko maslinovo ulje – ono je, doduše, iz Istre jer su tamo maslinici, ali je OPG registriran u Karlovcu, gdje se vlasnik priženio – kaže Đuro.
Većina vina na policama je iz Vivodine, ali i iz Istre. Ima i istarskih likera, maslinovih ulja, med je iz Tounja od OPG-a Košare, voćni namazi OPG-a Tak Slatko iz Tenje, džemovi i voćni sokovi sa Žumberka, domaći vinski ocat, bučina ulja, tartufi, gljive, Petrova tjestenina iz Slunja, ljuti umaci Vrabasco, craft piva Buzdovan i San Servolo te drugi cool proizvodi.
Ponuda je odlična, ali nije konačna. Đuro i Stjepan otvoreni su za nove proizvođače – jedini uvjet je da ne budu industrija, već mali proizvođači koji mukotrpno otvaraju tržište, baš poput njih samih. Dečki se nadaju da će karlovačka trgovina biti prva u nizu.
Stigli vinari i maslinar iz Istre
– Znam kako je meni bilo u startu plasirati proizvode na tržište – ma kako bili dobri, ako nisi negdje nadohvat ljudima, uzalud je. Do sada sam svoje nudio na štandovima po trgovačkim centrima. Ovo je sada stalno mjesto gdje se mogu kušati naši proizvodi. Domaću priču svakako želimo proširiti na nekoliko gradova, nekako se podrazumijevalo da prvi dućan bude u Karlovcu – kaže nam Đuro.
Većina njegovih dobavljača stigla je na otvorenje, pa smo tako popričali i s gostima iz Istre, predstavnicima vinarije Sosich, obitelji Sošić iz sela Lašići u općini Vižinada.
– Mi smo vinogradarski kraj, općina je na jednom lijepom položaju, imamo sedam hektara vlastitih vinograda i otkupljujemo s još pet hektara od dugogodišnjih kooperanata. Imamo u ponudi sedam vrsta vina. Uz vina, proizvodimo komovicu od koje radimo desetak vrsta likera, najpoznatiji je teranino – liker od terana. Sasvim slučajno smo naišli na njegov poziv da traži partnere, nama je to bilo zanimljivo jer do sada nismo u Karlovcu bili nigdje zastupljeni, a svi naći proizvodi sada su ovdje na policama Domaće priče. Nadamo se da će sve lijepo zaživjeti – rekao nam je vinar Adriano Sošić.
Anđelo Štefanić je maslinar iz Motovuna, koji u Đurinom dućanu nudi svoje maslinovo ulje. Upoznao je Đuru, koji mu je prezentirao ideju Domaće priče, te je u njoj vidio priliku da ponudi svoje proizvode.
– Želimo se širiti i u Karlovcu smo uvidjeli priliku za to. Također, nismo do sada bili prisutni na karlovačkom tržištu. Dugogodišnji smo maslinari, ali smo se tek 2019. godine brendirali. Imamo četiri proizvoda, a od ove godine i maslinovo ulje s limunom – dakle, istovremeno meljemo plod masline i cijeli limun te se dobije okus limuna – rekao nam je Anđelo Štefanić.
Tri godine radio na recepturi
Svi oni mogli su degustirati izvrsne koktele koje je pripremio koktel-majstor Petar Lončar iz Sundial Boutique Hotela u Zagrebu. Kaže da je kvaliteta ovih alkoholnih pića odlična i jedna od najboljih s kojima je radio, a sviđa mu se i cijela ta priča oko Domaće priče.
Podsjetimo, Đuro je nakon završene Trgovačke škole radio u Zagrebu, zatim je od 2009. godine konobario u Dubrovniku, prošavši sve faze – od pomoćnog konobara do šefa restorana u hotelu. Vratio se 2019. godine u rodni kraj i odlučio realizirati davnu želju – pokrenuti vlastitu destileriju.
Zasadio je voćnjak – četiri hektara jabuka, krušaka, šljiva i dunja, zaposlio se u Vojniću u tvornici za proizvodnju plastične ambalaže i tri godine intenzivno radio na recepturi, najčešćom metodom – pokušaja i pogrešaka. Aplicirao je na mjeru za samozapošljavanje, prošao je, osnovao poduzeće i sa 120.000 kuna krenuo u posao. U međuvremenu se, dakako, educirao crpeći informacije s interneta, ali nije zapustio ni formalno obrazovanje – na Učilištu za obrazovanje odraslih Apis u Velikoj Gorici završio je program za proizvođače jakih alkoholnih pića.
Uslijedile su prestižne nagrade za njegova pića. Đurin džin posljednje je osvojio srebrnu medalju, a to mu je bila četvrta nagrada u manje od dvije godine otkako je svoj hobi pretvorio u posao. S tri renomirana natjecanja stigle su tri zlatne medalje: s Balkan Spirits Competitiona u Tuzli, festivala GinIstra te s petog Crospirita – međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova u Zagrebu. Uslijedilo je srebro s London Spirits Competitiona.
Sjemenke korijandera za tijelo džina
U K London dry džinu prevladava okus borovice iz okolice Slunja. Ružmarin iz Opatije, bosiljak i menta daju svježu notu Mediterana, dok sjemenke korijandera dopunjuju tijelo ovog džina. Korijen anđelike i kardamom daju poseban karakter, dok citrusnu notu i svježinu daju korica limuna iz Metkovića i gorka naranča iz Dubrovnika. Za peckavi aftertaste zadužena je – žuta gorušica.