HEDONISTIČKI RAJ

Kako je Ivan Srakovčić od konobara postao hotelijer i sad na djedovini gradi jedinstveni turistički proizvod? Pogledajte koja se to kemija mora dogoditi…

Prvi i jedini integralni hotel u Karlovačkoj županiji skriven je na idiličnim brežuljcima ribničkog kraja tek tridesetak kilometara od Karlovca. Zašto se velikim slovima ovo mjesto već upisalo na turističku kartu Hrvatske iz prve ruke nam je ispričao začetnik i vlasnik, karlovački hotelijer Ivan Srakovčić. 

On je, naime, svoju djedovinu u zadnjih 15 godina polakao pretvarao u vrhunsku destinaciju i u tome je definitivno uspio. Što nam “Srce prirode” u Gorici Lipničkoj nudi, danas su se mogli uvjeriti turistički novinari, no ovo je mjesto već uvelike poznato i šire od granica Karlovačke županije i Hrvatske. 

Nije sve u pogledu, ali ima dosta… 

Tradicionalne kuće pretvorene su u apartmane, dok se kupate u bazenu možete gledati na idilične brežuljke pritom ispijajući kvalitetna vina lokalnih vinara. Hrana je autohtona, nude se i piju naravno vina lokalnih vinara s obližnje Vivodine ali i šire, a osim uživanja u pogledu doživljaje su osmislile agencije zadužene da sve ono dobiveno u vrhunskoj klopi i cugi potrošite kroz adrenalinska uzbuđenja.

No krenimo redom… 

Kad je 2002. godine Srakovčić krenuo u potpunu obnovu devastiranog hotela na Korani imao je potporu tadašnjeg karlovačkog gradonačelnika Božidara Johe, te je sam ustvrdio da su ga nagovarali da od ruševine pokuša napraviti nešto. To je zahvat, kaže, u koji je malo tko vjerovao pa čak i on sam, no kad je sve krenulo shvatio je da nema nazad i da to više neće biti “nešto”, nego može biti samo “nešto posebno”. To se, sada kad gledamo s odmakom vremena, i dogodilo. Karlovac je dobio vrhunski mali obiteljski hotel, a Srakovčić koji se ne srami svog ugostiteljskog “pedigrea” od konobara do hotelijera, ušao i je i u svoj drugi životni projekt. Napušteno selo na rodnom brdu pretvorio je u mjesto za uživanje u prirodi i hedonizam. Ovaj spoj nije mogao biti promašen, pa je “Srce prirode” dobro radilo čak i u jeku globalne pandemije kad su ljudi tražili mirno i tiho mjesto, da se izoliraju iz buke i vreve potencijalnih žarišta korone. 

– Svake godine nešto nadograđujemo i stvarno jer to interesira ljude. Da nije tako ne bi ni došao ovdje nego bi ostao u Karlovcu. Pred koronu smo nadogradili sunčalište, a ispod smo dobili dvoranu za kongrese koji su se do tada morali odvijati u restoranu. Vidjeli smo da sami ne možemo odrađivati cijeli kompleks, sve smo proširili na županiju, na naš prekrasni Ozalj, Ribnik, Vrhovac, Vivodinu koji su sada već brendirani i poznati na državnoj razini – proizvođače soka, janjetine, svinjetine, pastrva, domaće kobasice koje se rade samo za nas. Potražili smo i partnere za sadržaje. Kad gosti dođu, ako se radi o tvrtkama koje žele poslovne ili team building sadržaje, mogu odmah dobiti i ova adrenalinska uzbuđenja.

Dosta za jedan autobus, plus… 

– Ovdje gost osim samog prenoćišta ima dostupan niz sadržaja. Mogu se voziti bicikli, kupati na bazenu, djeca mogu igrati mali nogomet, stolni tenis ili viseću kuglanu, a svi uživati u domaćim delicijama. Goste vozimo u Karlovac na kupanje na naše rijeke, a tamo obilaze dvorce u turama, vinsku cestu, u ponudi je plovidba Žitnom lađom na Kupi, obilazak svih muzeja i Aquatike, rekao je Srakovčić.

Kako dodaje, naravno sve ovisi o gostima i njihovim afinitetima, koliko tu borave, što ih zanima i što mogu i žele obići i koju ponudu isprobati. Kaže da mu je jako bitno što je i njegov integralni hotel došao na razinu destinacije, te da ponuda nije samo njegova nego čini jedinstveni turistički proizvod.

– Turizam nije samo doći na neko mjesto i prespavati nego treba i ponuditi nešto. Nama je kapacitet 22 smještajne jedinice, 52 kreveta plus glamping sadržaj kampa kojeg smo ustupili partnerima iz Nizozemske. S tih 48 mjesta pokrivamo oko 100 kreveta. Nikad nisam mislio da moramo imati previše kreveta, a isto tako ni premalo. Što su naši stari koji su se bavili turizmom govorili, da moraš imati smještaj za jedan autobus i još dvije sobe sa strane, kaže nam Srakovčić. 

Avanturizam, maliganski ili adrenalinski? 

Osim ponude uživanja na suncu, prirodi i domaćim proizvodima, kao i izletima, Srce prirode nudi i sadržaje za one kojima odmor ne podrazumijeva samo alkohol u krvi nego i nešto adrenalina. Voditeljica hotela Katarina Srakovčić Korač tako nam kaže da surađuju s agencijama, a sadržaji se biraju ovisno o niši gostiju koji dolaze. Po obroncima Lipničke Gorice mogu se voziti quadovi, čak do 15 ljudi u turi, u ponudi su adventure paketi s izletima na koji se gosti mogu odlučiti u samo jutro kad pristignu ovdje a ne treba ih rezervirati par dana unaprijed. Ponuda je raznolika, od penjanja, vožnje bicikala, kanuinga, pješačenja, pa čak i paintballa i spuštanja niz padinu u napuhanim loptama. 

>> Srce prirode 5. travnja 2022.

Za one koji imaju manje avanturističkog duha a više vole uživati u gastroenološkoj ponudi tu je vinski podrum i kušaona, ali i mogućnost obilaska okolnih vinogorja uz vodiče. O možda i nedovoljno poznatom skrivenom raju Hrvatske pričao nam je Josip Vrbanek, poznati vinar iz Vivodine koji je već godinama istaknut u proizvodnji vina, ali i fenomenalnim proizvodima iz voća, posebno jabučnog i vinskog octa. 

Prezentirao je paletu svojih vina, od rosea, sivog pinota, rajnskog rizlinga, graševine, chardonnaya i novog vivodinskog kuvea Lovrijenac s obronaka sv. Križa koji će sigurno tek dobiti bolju afirmaciju i svoje zasluženo mjesto na vinskoj karti Hrvatske. 

Po riječima direktora Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željka Fanjka, naravno da sve ovo nije slučajno, nego da se sad pokazuju plodovi dugogodišnjeg mukotrpnog rada i odricanja. 

– Sve ovo je dokaz da je moguće napraviti visokokvalitetan turistički proizvod kojeg ne cijene samo domaći nego i strani gosti. Autogosti ovdje borave duži niz dana, a ovakvi sadržaji oplemenjuju turističku ponudu i produžuju njihov boravak, rekao je Fanjak.

Dodaje da se Karlovačka županija polako nameće kao destinacija aktivnog odmora kao i da je tu ruralni turizam izuzetno bitan.

– Sve više je ovakvih primjera, možda ne u ovakvom obimu ali intencija je na seoskim domaćinstvima da ljudi mogu doći i probati autohtone domaće proizvode, konzumirati dodatne sadržaje bilo da su došli na izlet, jednodnevni boravak ili cijeli tjedni odmor. Sve je više takvih primjera i to je baš i u skladu s našom strategijom razvoja ruralnog turizma kojom potičemo taj segment, rekao je Fanjak. Dodaje da se ovakvi sadržaji prate i kroz proračun Karlovačke županije kroz niz potpora. 

POGLEDAJTE VIDEO…

https://vijesti.rtl.hr/video/489506/srce-prirode-5-travnja-2022/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest