SELO ŠTRUDLE

Kako je malo selo pored Ozlja dobilo jedinstveni turistički brend i perspektivu razvoja! Jaškovo postaje turistička hit destinacija kontinentalne Hrvatske

Može li samo jedna dobra ideja preokrenuti sve i postati temelj za kvalitetan turistički, ali i gospodarski razvoj neke sredine?

Tko misli da je ovo tek hipotetsko pitanje ili floskula iz nekog udžbenika ekonomije za početnike neka slobodno dođe u Jaškovo kod Ozlja. U idiličnoj dolini rijeke Dobre su vrijedni ljudi, poštujući tradiciju svojih predaka napravili baš to. Od “obične” štrudle ili kako je tamo zovu, povitice, uspjeli su stvoriti jedinstveni turistički brend koji tijekom godine u njihovo “selo štrudle” dovede tisuće i tisuće gostiju iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva, a sve kulminira početkom rujna, na već nadaleko poznatom Štrudlafestu. Tih dana se u Ozlju, Karlovcu i okolici smještaj traži kao na moru u špici sezone, a u pećnicama jaškovskih baka peku se deseci tisuća štrudli svih mogućih okusa. 

Trka za Guinnessa

Stari mlin, drveni most, bistra rijeka Dobra s kamenim slapom i kupalištem, te dvor na brdu iz prve polovice 19. stoljeća već bi bili dovoljni da se u selu sa svega tristotinjak stanovnika napravi temelj za kvalitetan turistički razvoj. No očito je trebao neki “faktor X” da sve to zaokruži. Težačka slastica ga je donijela. Jaškovo se prije sedam godina upisalo u Guinnessovu knjigu rekorda kao ponosni vlasnik najduže štrudle na svijetu. Izazov pečenja štrudle od gotovo kilometra i pol digao je cijelo selo na noge, dijelove štrudle su pekle i po strogim propisima sastavljale bake i unuke, mladi i stari, rekord je pao a Jaškovo dobilo nadaleko poznat turistički proizvod. 

Uoči 6. po redu Štrudlafesta, ekipa Skrivenog raja nadohvat ruke došla je u Jaškovo. Htjeli smo “na izvoru” probati tu čuvenu štrudlu koja će u selo uskoro dovesti tisuće posjetitelja, ali i popričati s onima koji su najzaslužniji za ovakav turistički procvat Jaškova. Prave adrese za to su Restoran Žganjer, odavno prepoznat po fenomenalnoj paškoj i krčkoj janjetini, te tek par stotina metara udaljeno Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kovač.

– Još 2003. godine smo krenuli sa sadnjom oraha, a onda smo kasnije iskoristili mogućnost europskih fondova i nabavili mehanizaciju za branje, čišćenje i prešanje oraha, no trebala nam je još neka kultura. Orasi su bili premladi, još nisu bili u punom rodu da budu isplativi, pa smo se odlučili za bundevu golicu i prve godine posadili 22 hektara i to bez ikakve mehanizacije, što je bilo jako zahtjevno. Prošli smo na EU mjeri i investirali 1,9 milijuna kuna u skladišne prostore, mehanizaciju. S obzirom da imamo ekološku proizvodnju, moramo stalno mijenjati plodored. Naše bučino ulje je jako dobro prihvaćeno, svi su bili skeptični da ćemo uspjeti na ovom području jer zna se da su Varaždin i Čakovec nadaleko poznati po bučama, kod nas je to bilo novo. Međutim, probili smo se i marketinškipodručju KŽ i šire i puno nam se ljudi priklonilo. Beremo i sušimo buču i u jednoj sezoni poberemo oko 200 hektara buče na području Karlovačke županije, Jastrebarskog i okolnih krajeva, ispričala nam je Snježana Kovač.

U ulje iz Jaškova “zaljubljeni” i Austrijanci

Buču od drugih proizvođača uzimaju na sušenje, pranje, pa oni sami odlučuju hoće li je Kovačima ostaviti za ulje ili uzeti koštice. 

– Jedne godine smo imali puno viška i nismo našli kvalitetno tržište u Hrvatskoj. Otišli smo u Austriju koja je među najjačima što se tiče proizvodnje ulja od buče. No kad su shvatili da se radi o ekološkoj proizvodnji, sva su nam se vrata otvorila, ispričala je Snježana. Austrijanci su jako zadovoljni kvalitetom, i sad je ulje iz Jaškova tamo vrlo traženi proizvod.

OPG Kovač ima uljaru za hladno prešanje, a po potrebi toplog prešanja ipak moraju posegnuti do Sesveta gdje je uljara s tom tehnologijom.

Peć veličine lifta za 500 štrudli u 20 minuta

– Svake je godine na Štrudlafestu toliko velika potražnja pa pred kraj ponekad nestane štrudli. No zahvaljujući ulaganju OPG-a Kovač to se više ne bi smjelo događati jer su nabavili posebnu peć za pečenje štrudli, rekao je direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak, koji je posebno angažiran i na organizaciji ove značajne županijske manifestacije. Kako je dodao, planira se ispeći i prodati minimalno 40 tisuća porcija štrudle što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od čak 25 posto.

– Iz godine u godinu na Štrudlafestu je sve više posjetitelja, u 2021. godini koja je bila još uvijek pandemijska, bilo je između 10 i 15 tisuća posjetitelja u tri dana, no ove godine planiramo da će ih biti i više od 20 tisuća. Svi su smještajni kapaciteti angažirani, sve je puno u radijusu do Karlovca, ne samo Jaškovo i Ozalj, već i Ribnik, Vrhovac i Vivodina. Svakako će to biti pravi festival finih okusa i dobre zabave, rekao je Fanjak.

Po riječima Tomislava Kovača, njegova peć veličine lifta, u 20 minuta može ispeći čak 500 – 600 porcija štrudli, s tim da su štrudle dužine oko 15-ak centimetara. Ovog puta će se u spomenutoj skupoj “zvijeri” peći samo štrudla za potrebe OPG-a Kovač, no već u idućoj namjeravaju i vršiti uslugu pečenja.

– Prije smo se snalazili, po kući je radilo i po četiri, pet pećnica, no to sad više nije problem, tako će se ove godine i ostali snalaziti za Štrudlafest. Imamo čak i upite od karlovačkih restorana za pečenje štrudle, pa ćemo svakako nuditi tu uslugu, rekao nam je Kovač. Ova peć može peći sve, od mesa, kruha, pizza, to je, dodaje Kovač, skupa stvar i u pekarskom žargonu “mercedes od peći”. Nova košta 50-ak tisuća eura bez PDV-a, no oni su kupili polovnu.

Uz ekološke proizvodnje i sve sjajne proizvode u asortimanu, OPG Kovač je otišao korak dalje te svoju poljoprivredu spojio sa stočarstvom i onda taj sinergijski učinak polako pretvara i u turistički proizvod. U tome je i poanta kontinentalnog turizma a vrijedni Kovači su to vrlo brzo i spoznali pa tako već i ubiru plodove svog mukotrpnog rada. 

Krave kao turistička atrakcija

– U Austriji smo prvi puta vidjeli visinsko škotsko govedo, to su dlakave, čupave krave s velikim rogovima. Po zapisima najstarije krave na svijetu koriste se za meso, a nama služe i za čišćenje terena, priča nam Snježana Kovač. Kako kaže, trenutno na svojoj farmi imaju 23 komada ovog goveda koje je vrlo samostalno, poput koza sve brsti, a kako dolaze s planinskog područja ovim kravama je prirodno da se same bore za egzistenciju, funkcioniraju i žive na prirodni način. Jedu sijeno, pasu travu, piju vodu. Kovačima je cilj u par godina povećati broj krava, a već sada su ove simpatične čupave životinja prava atrakcija. Ranč posjećuju djeca iz vrtića i škola, iz prve ruke mogu puno toga naučiti i vidjeti, a to pomalo sve više OPG nudi i turistima. 

– Imamo i ranč, otvorili smo izletište gdje možemo gostima prezentirati cijelu priču, poslužiti hranu i piće. Za vrijeme korone sve je to malo stalo, ali ćemo se sad tome više i ozbiljnije posvetiti. Puno je lakše prodati proizvod na kućnom pragu nego ići okolo po sajmovima, to je, em trošak putovanja i gubljenje dana, a kad to odradiš doma imaš vremena i za neke druge poslove, priča vrijedna Snježana. 

Svoj prijelaz od poljoprivrednog gospodarstva prema turizmu Kovači su napravili kupnjom male vikendice na brdu iznad Jaškova. Ovu su, kako je zovu, bajtu, pretvorili u pension i isplatilo se. Interes gostiju je velik, vikendi su popunjeni i to ne samo tijekom ljeta nego kroz cijelu godinu. No tu neće stati, nego im je u planu gradnja turističkog naselja.

– Lokacija nam se pokazala odlična, svi dobro reagiraju, imamo dosta toga što se može obići u okolici. Muž je bio sportaš, u autokrosu, motokrosu i tenisu, pa smo došli do zaključka da u Ozlju, ali ni u Karlovcu nema ozbiljnog resorta za trening tenisača. Tako smo odlučili napraviti turističko naselje, resort s minimalno dva kvalitetna teniska terena, s kompletnom infrastrukturom da bi ozbiljne ekipe i pojedinci ovdje mogli doći trenirati. Smještajni kapacitet resorta će naravno biti otvoren i za sve druge turiste, kazala je Snježana. 

Kovači izvrsnu suradnju imaju s već odavno etabliranim Restoranom Žganjer, odnosno njezinom vlasnicom i voditeljicom Lidijom Žganjer Gržetić. Snježana nam je ispričala da žele iskoristiti taj susjedski sinergijski učinak, jer i Žganjeri imaju plan otvaranja resorta s kućicama. 

Širenje kapaciteta

– Pokušat ćemo da jedni i drugi budemo na istom nivou s istim zvjezdicama pa će to biti jedna zaokružena atraktivna ponuda sa što više sadržaja. Cilj nam je goste zadržati barem tjedan, a ne samo jedan, dva ili tri dana u u Jaškovu. Vjerujemo da će za dvije, tri godine naše selo biti jedno prekrasno turističko mjesto, rekla je Snježana Kovač. 

Zajednički projekt OPG-a Kovač i Restorana Žganjer je već praktički na samom početku dobio veliko priznanje. Radi se, naime, o turističkoj ruti “Štrudla by bike” koju su osmislili, pa je ova “najslađa turistička tura na svijetu” dobila i prestižnu nagradu Suncokret za ruralni turizam. 

– Naše štrudle su od našeg proizvoda, radili smo za Guinnessa, svi smo bili jako ponosni kako smo napravili ono što smo zacrtali, i onda odjednom shvatimo da je to preraslo u impresivnu manifestaciju, svake godine je sve veći broj posjetitelja, što je odlično ali i vrlo zahtjevno, svake godine treba napraviti neku atrakciju, moramo biti inovativni. Ne smijemo se zadržati na istom, jer ljudi i i očekuju novitete. Mi smo po svemu perfekcionisti u ovom kraju. Cijelu godinu promoviramo štrudlu gdje god je moguća, pa je tako nastala i tura “Štrudla by bike”. Ima pet kilometara i nije prezahtjevna, dio vodi kroz šumu i hladovinu pa je mogu voziti i djeca. Naš OPG je jedna od lokacija gdje će pristati, pojesti štrudlu i idu dalje na vožnju, a završe kod Žganjera na štrudli i ručku, kaže nam još Snježana.

Još dodaje da je tijekom cijele sezone ovdje lijepo ima se puno toga za vidjeti. Tu je Stari grad Ozalj, zavičajni muzej, kustosi su otvoreni za suradnju i nije problem u bilo koje doba otvoriti muzej za dvoje, pet ili 20 ljudi. Slava Raškaj, Svetice, Stari grad Ribnik atraktivne su destinacije. 

Cilj nam je goste zadržati barem tjedan, a ne samo jedan, dva ili tri dana u u Jaškovu. Vjerujemo da će za dvije, tri godine naše selo biti jedno prekrasno turističko mjesto

Otkrij tajnu najduže štrudle

– Ljudi vole doći ovdje jer je mirno, pitomo, pa i otići dalje na izlete, na Plitvice ili na more i neku drugu destinaciju i vratiti se ovdje na spavanje. Cilj nam je zadržati goste, a to ćemo s ovim i uspjeti, kaže još ova vrijedna domaćica, ali i poduzetnica i menadžerica. 

O konceptu Jaškova – sela štrudle pričali smo s Lidijom Žganjer Gržetić, voditeljicom Restorana Žganjer i začetnicom ideje o upisivanju ovog malog sela u Guinnessovu knjigu rekorda kroz projekt najduže štrudle na svijetu. Iako je Jaškovo u međuvremenu izgubilo rekord, odnosno postavljen je novi, u svim mještanima tinja želja da ga ponove i uvjereni su da će se rekord jednog dana ponovo vratiti u dolinu Dobre. 

– Od svjetskog rekorda drugačije se počelo disati u Jaškovu, uvidjeli smo da imamo više potencijala nego što smo bili svjesni i sve se počelo razvijati, posebno s rastom Štrudlafesta iz godine u godinu i onim oduševljenjem posjetitelja našim krajem i onime što možemo ponuditi. Postalo je očito da Jaškovo jednog dana možemo brendirati kao selo štrudle i na tome se radi s puno truda. Osim Štrudlafesta sad imamo Štrudla by bike kao spoj biciklizma i gastronomije i to tijekom cijele godine. Susjedi Kovači su nedavno otvorili ranč, mi održavamo i gastroradionice “Otkrij tajnu nadjuže štrudle na svijetu” i redovito nam dolaze gosti. Iz prve ruke uče kako spraviti štrudlu, kaže nam Lidija Žganjer rekavši kako je to pravi hit i na njih dolaze turisti iz raznih zemalja. Dolaze i veće grupe iz Francuske, SAD-a, Nizozemske pa čak i Južnoafričke Republike. 

– To nam daje vjetar u leđa prema onome što se planira, a to je gradnja Kuće štrudle koja će dati sasvim drugu vizuru Jaškova i staviti nas na kartu turističkih destinacija Hrvatske. Zamišljena je kao kombinacija Experience centra za posjetitelje koji će uz moderne multimedijske tehnike pružiti gostima potpuni doživljaj da vide kako su je nekad radile naše bake i nosile svoje proizvode na košarama, do vremena što je Štrudlafest i Jaškovo danas, kaže nam Lidija. U Kući štrudle prolazit će se kroz dio za gastro show i radionice za koje postoji veliki interes.

>> FOTO GALERIJA Jaškovo – selo štrudle, kolovoz 2021.

Štrudla s janjetinom pravi hit

– Dobit ćemo željeni prostor za degustacije, suvenirnicu sa svim proizvodima vezanim za Jaškovo, od brašna do suvenira, isto tako u ponudi će biti proizvodi OPG-ova iz cijele Karlovačke županije. i da će to biti zaista lijepi centar. Ne nudi se samo proizvod nego i doživljaj. Neću pretjerati ako kažem da su gosti zaista oduševljeni s pričom, hranom, okusima, krajolikom ali i energijom ljudi i nas svih domaćina što nam je velika pohvala i poticaj. Mali smo, krenuli smo od nule i sad nam je ta štrudla dala puno elana, dodaje Žganjer Gržetić. Restoran je poznat po janjetini i ima vrlo dugu tradiciju, još od 1974. godine pa će uskoro proslaviti i pola stoljeća rada. Kod Žganjera može se pojesti vrhunska janjetina, zanimljivo da tradicionalno od sredine prosinca do sredine ožujka tamo se servira janjetina s otoka Paga, a u ostatku godine s otoka Krka. Naravno, Žganjeri su svoju odličnu janjetinu uklopili i u svoju štrudlu koja je svake godine pravi hit na Štrudlafestu.

Lidija nam je otkrila tek manji dio ambicioznog plana, pa je osim izgradnje Kuće štrudle u centru Jaškova preko puta restorana u planu i gradnja turističkog resorta. To će, kaže nam ponosna vlasnica restorana, biti nešto posebno, no o tome ipak kada dođe vrijeme.   

– Cilj je duže zadržati goste duže, a s obzirom na sve što se priprema, vrijedno se radi na novim projektima i smještajnim kapacitetima u Jaškovu i okolici, uz sve sadržaje koji su se već razvili i uz dodatno što se planira, imamo potencijal postati pravi mali centar, rekla je.

Neću pretjerati ako kažem da su gosti zaista oduševljeni s pričom, hranom, okusima, krajolikom ali i energijom ljudi i nas svih domaćina što nam je velika pohvala i poticaj.

Pohvalila je i da od prvog dana imaju i potporu institucija, kako Grada Ozlja tako i Turističke zajednice Karlovačke županije.

Štrudla na biciklu, u čamcu ili na konju

– To često ističem. Ne bi bilo svjetskog rekorda da nije bilo suradnje privatnog i javnog sektora. Kad se 2015. godine radio Guinneess bila je neponovljiva atmosfera, puno volontera, podrška sa svih razina, to se prelilo u organizaciju Štrudlafesta, velik dio ima potporu TZ KŽ i naš je relativno mladi festival prepoznala i Hrvatska turistička zajednica. Štrudlafest s obzirom na broj posjetitelja nadilazi kapacitet Jaškova, zato je bitno da se svi uključe, kazala je Žganjer.

Da je Jaškovo zaista već sad turistički magnet prikazala nam je na jednoj obitelji iz Zagorja. Odsjeli su u Vrhovcu, već drugog dana su bili na biciklima na ruti Štrudla by bike, pa na Štrudla by boat. Da, zaboravili smo reći da rutu štrudle možete proći i veslajući po rijeci Dobri od izletišta Grdun do ušća u rijeku Kupu u Priselcima. Nakon toga ova je obitelj prošla i radionicu oslikavanja tanjurića. U obližnjem Slapnu je otvoren i novi ranč s konjima pa će u ponudi već ovog Štrudlafesta biti jahanje kroz turističku rutu Štrudla by horse. Nadaju se da je to još jedan doživljaj koji će biti u ponudi tijekom cijele godine. 

– Cijeli kraj ima benefit od ove priče, zaključila je Lidija Žganjer.

Tajna najbolje štrudle i nije tajna

Kao što su i Snježana i Lidija već nekoliko puta istaknule, ništa od toga ne bi bilo da Jaškovo nema tako vrijedne ljude i entuzijaste koji ljubav prema svom kraju iskazuju na najbolji mogući način – željom da njegove ljepote i vrijednosti pokažu cijelom svijetu. Tu svakako onda treba istaknuti dvije amasadorice štrudle Dragicu Lesić i Đurđicu Rožić. One su te koje rade ponajbolje štrudle u Jaškovu, pa su i našoj ekipi iz prve ruke pokazale kako se štrudle spravljaju, isto tako kao što tajnu najbolje štrudle otkrivaju i na gastro radionicama brojnim turistima. 

– Štrudlu smo učile raditi od svojih baka a sve to smo, moramo priznati još usavršile otkako je krenula cijela priča sa najdužom štrudlom i Štrudlafestom, priznaju skromno Dragica i Đurđica. Kako nam kažu, originalna povitica ili štrudla bila je od jabuka ili sira, no mašti na volju odlična se štrudla može napraviti od raznog voća, višanja, šljiva, malina, tu su miksevi sir i buča, da se malo uštedi na količini sira, dodaju kroz smijeh ove dvije simpatične gospođe. Kao ambasadorice štrudle imaju i posebne odore a nove će tek biti prezentirane na ovogodišnjem Štrudlafestu. 

Ove majstorice rade i nešto posebno, štrudlu s ozaljskoga dvora kakvu je, barem se nagađa, nekad davno jela Katarina Zrinska i vlastela u ozaljskom dvorcu. Nadjev je vrlo zanimljiv, a mi smo se uvjerili koliko je ta štrudla bogata i fina, baš kako dolikuje velikašima. U nju ide domaći štek, vrganji iz okolnih šuma, buča i jedna ne baš specifična namirnica za ovaj kraj, ali koja nevjerojatno ovim “teškim” namirnicama daje svježinu i zaokružuje doživljaj za nepca – đumbir.

Uz fini zalogaj ekipa Skrivenog raja oprostila se od Jaškova, ali ne zadugo. Štrudlafest u jedinom hrvatskom selu Štrudle počinje uskoro. 

POGLEDAJTE VIDEO…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest