Na International Wine & Spirit Competition natjecanju vina i alkoholnih pića zaprimljeno je više od 800 uzoraka pića iz 90 zemalja na svijetu.
Destilerija Magdić iz Slunja ušla je u sam vrh svjetskih proizvođača alkoholnih pića, i to u prilično snažnoj konkurenciji – od 90 zemalja na svijetu s više od 800 zaprimljenih uzoraka na prestižnom International Wine & Spirit Competition natjecanju vina i alkoholnih pića, potvrdio je to vlasnik Igor Magdić.
Vrhunska kušaonica
– Samo natjecanje je utemeljeno još 1969. od enologa Antona Massela, a nagrade koje dodjeljuje smatraju se visokim počastima u industriji. U kategoriji jakih alkoholnih pića briljirali smo najvišim bodovima i medaljama za naše rakije šljivovicu i viljamovku, ali i gin! Ovo je naša prva prijava na međunarodno natjecanje te smo ovim priznanjem dokazali da smo oduvijek pripadali u sami vrh svjetske elite jakih alkoholnih pića te potvrdili našim kupcima iznimnu kvalitetu naših proizvoda! – kaže Magdić.
Destilerija Magdić se nalazi u Donjem Taborištu na putu iz Slunja prema Cetingradu. Nemaju maloprodaju, pa nemojte svraćati onako usput, ali u grupi ste dobrodošli, dobit ćete informacije o tehnologiji pravljenja vrhunske rakije i onda nakon toga kušati sve što vrijedni Magdići proizvedu.
Djedova rakija
Sve je krenulo od djeda Tome, čiji je to grunt od starine, i koji je na tradicionalni način radio šljivovicu i pekao rakiju od kruške tepke. Njega je pažljivo promatrao unuk Igor, koji je idejno iznio cijeli projekt, ali nekako nam se čini da je onaj srednji u ovoj međugeneracijskoj priči, otac mu Josip, ipak najviše podmetnuo leđa, što se tiče fizičkog rada.
Tomin sin Josip i unuk Igor, dakle, prodavali su djedovu domaću rakiju, ljudi su htjeli više, pa je Igor odlučio da bi se mogao s time početi baviti. Uz male poteškoće gotovo sam je iznio projekt težak oko 315.000 eura, s minimalnim poticajnim sredstvima, što naglašava. Investiciju je zapravo u najvećoj mjeri iznio Igorov lanac marketa zdrave domaće hrane “Mrkvica” u Zagrebu.
Piće za gospodu
Sve nam je Igor ispričao, što se događa kada kamion doveze voće, gdje ga peru, melju, pa preko pasirke sadržaj bude prepumpan u tankove gdje se vrši fermentacija oko 50 tona voća, poslije koje se kroz postupak destilacije dobiva vrhunska rakija. Vrijeme je viljamovke, a baš je ona Magdićima premium proizvod. Jabuka, kao najdostupnije voće na tržištu odlična je voćna baza za likere, višnjevac, medicu i borovnicu.
S “Jebenicom” do svjetskog vrha
Tko danas pije rakiju? – pitamo Igora.
– Gospoda, kaže Igor kroz smijeh.
– Moram paziti kako ću to objasniti da i sam ne ispadnem seljak. Kad kupite bocu whiskeya i za nju date 200 kuna, onda to izgleda kao poklon vrijedan pažnje. Kod nas ljudi plaćaju našu viljamovku 0,70 litara skoro toliko i znaju zašto za nju daju taj novac. Uglavnom su to ljudi više platežne moći, gospodarstvenici, oni iznad 50, ali i svi ostali kojima je kvaliteta iznad kvantitete. Jako smo puno uložili u kvalitetu, usudim se reći da smo zato u vrhu, ne domaće proizvodnje rakije, ne svjetske proizvodnje rakije, nego svjetske proizvodnje alkoholnih pića uopće – kaže nam Igor Magdić.
Dunja kao otkriće
Viljamovka “Jebenica” ne nosi slučajno ovaj provokativno – oduševljavajući naziv, ali sa svojim skromnim znanjem prosječnog kušača rakije možemo reći da nam je dunja, dosta netipična za naše podneblje, bila pravo otkriće – no nemojte ni malo podcjenjivati likere, pogotovo Magdićeve.