SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

PUTOPIS

SERIJAL SEDAM VRHOVA (4) Bjelolasica je uspavana ljepotica - ne možete je probuditi, ali možete uživati u njezinoj ljepoti

SERIJAL SEDAM VRHOVA (4) Bjelolasica je uspavana ljepotica - ne možete je probuditi, ali možete uživati u njezinoj ljepoti

Nebitno je godišnje doba da bi uživali u ovdašnjim brdima, no iako skijalište nije u funkciji, zima nije loš izbor zbog snijega kojega će jamačno biti više nego u nizinskim predjelima, a svako brdašce potencijalno je sanjkalište.

Bjelolasica je uspavana ljepotica, nećete je probuditi, ali to ne znači da ne možete uživati u njezinoj ljepoti. U turističkom smislu, čitava planina i naselje oko nje još uvijek se vežu uz posrnuli Hrvatski olimpijski centar, no kako je on dobio nove vlasnike izvjesno je da bi se deset godina od kraha koji je započeo velikim požarom stvari ipak trebale početi razvijati u dobrom smjeru. Bez obzira na HOC, tamošnji su se privatni iznajmljivači organizirali u udrugu te tako nisu dopustili da turistička ponuda skroz zamre.

Svejedno, nas zanima priroda, jer Bjelolasica i tamošnje turističko naselje Jasenak imaju što ponuditi običnim izletnicima koji na Bjelolasicu ne idu ni iz jednog od spomenutih razloga. Ni da bi žalovali nad kompleksom HOC-a, ali ni da bi tragali za novoizgrađenim privatnim mondenim pansionima, već naprosto, da bi uživali u prirodi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šetnja za nostalgičare

Za tako nešto morate doći automobilom, a ako nije problem onima iz Zagreba, Rijeke, Zadra i Novog Vinodolskog, zašto bi bio vama iz bilo kojeg kutka Karlovačke županije.
Nedajte da vas obeshrabri prva slika na samom ulazu na kapelsku visoravan, to što je netko napuštenu benzinsku postaju iskoristio kao nadstrešnicu za odlaganje bala sijena.

Nebitno je godišnje doba da bi uživali u ovdašnjim brdima, no iako skijalište nije u funkciji, zima nije loš izbor zbog snijega kojega će jamačno biti više nego u nizinskim predjelima, a svako brdašce potencijalno je sanjkalište. Ako se odlučite za jesen, uživat ćete u kolažu boja kakvog rijetko gdje imate za vidjeti, i u kojemu se miješaju zelene crnogorice i bjelogorična stabla od jarkožutih do tamnosmeđih listova, s poljima na kojima još uvijek pasu ovce i krave, pa su uredna i oku ugodna. Proljeće tamo pršti od života, a u ljeti ćete gore pronaći pravo mjesto za bijeg od vrućina.

Nostalgičari svakako neka obave šetnju po Jasenku i neka obiđu apartmansko naselje HOC-a s jedne i red luksuznih vila s druge strane mjesta, između prve i druge lokacije naići ćete na srdačne domaćine kod kojih ćete moći kupiti njihove domaće proizvode.

Samo ne u japankama

Zasigurno niste znali da je Bjelolasica najviša planina u masivu Velike kapele s vrhom Kula na 1.534 metra. Točno posred Kule prolazi zamišljena granica između Karlovačke te Primorsko-goranske županije, a njezin sastavni dio su i prirodni rezervati Bijele stijene i Samarske stijene. Ako ste se ikada pitali po čemu je dobila ime evo vam odgovor - po uskom hrptu koji se svijetlom bojom ističe od šumskog pojasa, a pogotovo je to izraženo u zimskim mjesecima kada je pod snijegom. Duga je čak sedam kilometara a prvi zapisani planinarski uspon zabilježen je još 1862. godine.

Ako izuzmemo okolna brda, s nje pogled puca na Krk, Cres, Lošinj i Kvarnerski zaljev.
To je mjesto za vas ukoliko vas ne zadovoljava samo šetnja Jasenkom, udisanje svježeg zraka i pogled na čarobnu prirodu. No, napominjemo da bi za ovaj uspon morali iza sebe imati nešto planinarskog staža, odnosno, nikako to nemojte shvatiti kao izlet kojega možete obaviti u japankama i pola litre vode u stražnjem džepu.

Uspon u tom slučaju možete započeti kod žičare koja nije u funkciji i zapravo se držati skijaške staze. Očekuje vas strm i zahtjevan uspon od oko tri kilometra, ali kada ga ispenjete dalje možete po grebenu držeći se markacija, te vam orijentir može biti i vrh koji gledate čitavo vrijeme.

Pazi, medo!

Usput svakako zastanite u skloništu "Jakov Mihelčić" i napravite pauzu, trebat će vam, predstoji vam još 15 minuta napornog hoda do vrha. Silazak nije toliko zahtjevan, ali će vam svejedno uzeti više od dva sata. Imajte na umu da putem lako možete naići na medvjeda. On će poći svojim putem, jer ga ne zanimate, no svakako pripazite da ni u jednom trenutku ne budete između medvjedice i njezinih mladunaca, jer bi u tom slučaju moglo doći do problema.

FOTO GALERIJA...


 

Izdvojeno


Reci što misliš!