SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

Reportaža

Na "Danima cikloturizma" stručnjaci su pričali o strategijama razvoja, a mi smo specijalnim biciklima isprobali skrivene slunjske ceste

Na

"Percepcija je da su cikloturisti oni koji sve obavljaju na biciklu, ali nije tako. Cikloturisti su turisti koji će nekoliko sati uživati na biciklima, ali će pritom ili ostatak dana konzumirati sve ostale turističke sadržaje"

Ako mislite da prebrzo jurite kroz život, za početak biste brza kola mogli zamijeniti - biciklom. Google će vam izbaciti brojne razloge za tako nešto, a mi samo jedan - doživljaj svijeta oko sebe! Po njega smo došli u Slunj iz dva razloga. Na Rastokama su netom završeni trodnevni Dani cikloturizma, pa je prigodno da usput ovaj prekrasni gradić razgledamo onako kako do sada nismo - na dva kotača.

Naši bicikli u ovom slučaju nisu obična gurala, već moderni Giant električni bicikli. Koliko je to super shvatite pri prvom usponu, jer se ne morate oslanjati na vlastitu snagu, što bi se reklo "od samo jednog konja", već imate fini poguranac. No, to ne znači da ne morate okretati pedale. Dobijete zapravo jednu finu kombinaciju rekreacije tijekom koje se ne morate previše mučiti, pa vam fokus nije na pedalama već imate sasvim dovoljno vremena uživati u krajolicima kojima prolazite.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Polazišna točka nam je Hotel Mirjana - Rastoke u Donjem Nikšiću, a odredište - Rastoke. Rutu preko državne ceste D-1 ostavljamo onima koji jure, a mi ćemo pomalo, preko Donjeg Cerovca, Donjeg Taborišta gdje je sjedište sada već dobro poznate destilerije Magdić, uz kratki uspon do Napoleonova Magazina i restorana Ambar, pa spuštanjem u Rastoke preko drvena mosta na zapadnom ulazu i vožnjom do onog novoizgrađenog i najatraktivnijeg dijela nove šetnice Rastokama.

Ukupno ćemo prijeći 13,5 kilometara, za što će nam trebati oko sat vremena ugodne lagane vožnje, s nekoliko stajanja za uživanciju i doživljaj. Izmjenjuje se putem usponi i padovi, hladovine i sunčane strane. Tišina nije nigdje potpuna, razbijaju je zvukovi iz dvorišta vrijednih Slunjana a nastavljaju cvrkuti ptica koji vas prate većim dijelom, sve do šuma rastočkih slapova. Na kraju smo svjedočili nečemu čega se nismo nadali u Slunju, prekrasnom zalasku sunca za - Klek!

Karlo Kučan i Bruno Radotić pasionirani su ljubitelji biciklizma, ali i stručnjaci za cikloturizam, koji su svoje iskustvo i znanje spojili pod brendom Trail – Full Cycling Experience. Upravo oni su zaslužni za brojna predavanja i radionice koje su predstavljene na Danima cikloturizma u Slunju. Oni se bave razvojem cikloturističkih destinacija, kako u Hrvatskoj, tako i u europskim zemljama. Osim toga, oni su i eurovelo inspektori, što znači da imaju ovlasti kreirati rute i ocjenjivati sadržaje u 25 europskih zemalja.

- Cikloturizam u Hrvatskoj svoje začetke pamti otprije 20 godina, ali se, nažalost od tada nismo puno pomakli. Nije ulagano u tipske staze, dakle one za pasionirane bicikliste, rekreativce, MTB, off road, cestovni biciklizam, tracking, touring, gravel... tako da još uvijek govorimo samo o potencijalu. Karlovačka županija je isto na tom tragu, ima odličnu priču, proizvod je stvoren, ali nedostaje jaki marketing, kao i uključivanje šire zajednice koja tome mora dati potporu - kaže nam Karlo Kučan.

- Percepcija je da su cikloturisti oni koji sve obavljaju na biciklu, ali nije tako. Cikloturisti su turisti koji će nekoliko sati uživati na biciklima, ali će pritom ili ostatak dana konzumirati sve ostale turističke sadržaje - dodaje Bruno Radotić.

- Cikloturizam je interesantan iz više razloga: predstavlja održivi razvoj turizma, može generirati turistički promet tijekom cijele godine i na taj način smanjiti sezonalnost i ono najvažnije - objedinjuje različite turističke sadržaje koje turisti na biciklima mogu konzumirati u destinaciji poput Karlovačke županije – zaključio je direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak.

Izdvojeno


Reci što misliš!