SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

BILI SMO NA FARMI

Na teksaški roštilj i vrhunske odležane stejkove išli smo u srce Korduna! M Brothersi na svojoj farmi nude odmor za oči, dušu i nepca FOTO, VIDEO..

Na teksaški roštilj i vrhunske odležane stejkove išli smo u srce Korduna! M Brothersi na svojoj farmi nude odmor za oči, dušu i nepca FOTO, VIDEO..

Da su stejkovi svih vrsta i burgeri mesarskog brenda The M Brothers ponajbolji u Hrvatskoj znaju mnogi gastroljupci, no da dolaze iz zabačenog dijela Karlovačke županije, "bogu iza nogu" od Perjasice dalje lijevo znaju tek rijetki. No doznat će sigurno, uvjeren je u to Hrvoje, najmlađi od tri brata Maturanec koji je na farmi M Brothersa ugostio ekipu KAportalovog Skrivenog raja nadohvat ruke i priprema se za prihvat i drugih gostiju na obiteljskoj farmi u Gornjem Poloju.

Od Karlovca do Gornjeg Poloja nije baš jednostavno doći, cesta do Perjasice prilično je uska i vodi kroz šumu sa slabom prometnom signalizacijom, no onda do Gornjeg Poloja i farme M Brothersa treba potegnuti i po makadamu. S time da signala za mobitel malo ima malo nema, pa i na to treba biti spreman.  No vjerujte, nikome ne bi trebalo biti žao što će amortizeri, gume i Facebook malo patiti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novo ulaganje i nova prilika

Farma je odmor za oči i dušu, a ono što braća tamo spremaju je vrh gastro ponude, barem za ljubitelje ekološki uzgojenog mesa. Black Angus kravice na farmi Maturanecovih pasu u idiličnom miru i tišini, oko 300 hektara obronaka je samo njihovo. Kad im i dođe sudnji dan, neće život dati uzaludno nego će pružiti vrhunski gastronomski užitak u obliku vrhunskog mesa. Oni koji se njime počaste na samoj farmi mogu tamo i vidjeti da im je život bio lijep i da ga nisu proveli u skučenim kavezima kakvi su tipični za industrijski uzgoj. 

Sve je počelo još 2016. godine kad je glava obitelji Maturanec iz Varaždina odlučio prodati veliku pilanu koja je imala čak 65 zaposlenih. Posao pilane je jednostavno postao prevelik i trebalo je napraviti zaokret. Opet, poduzetna obitelj nije stala na tome nego je novac od prodaje odmah uložila - i to u zemlju u Karlovačkoj županiji.

- Igrom slučaja smo došli ovdje. Bila je ideja uložiti novce da ne propadnu i nije nam uopće na pameti bilo da ćemo se baviti stočarstvom. Najstariji brat Nikola ima dobar nos za takve stvari i skužili smo da bi se ovdje mogla kupiti i okrupniti zemlja. Uspjeli smo okrupniti 300 hektara zemljišta u komadu, no pokazalo se da je to šikara. Tek kad smo krenuli u čišćenje i vidjeli sastav tla koje je i kamenito, vidjeli smo da nema ništa smisla osim stočarstva, ispričao nam je Hrvoje u autu dok smo se od klaonice po prašnjavom putu vozili prema drugom dijelu farme. 

Kaže nam da je do tada jedina životinja koju su u obitelji imali bila pas! Najstariji brat Nikola je inženjer šumarstva, srednji Tomislav je radio u pilani a Hrvoje je još bio gimnazijalac. No braća su zasukala rukave i brzo su napravili preobrazbu divljine u lijepe pašnjake koji pružaju sliku iz američkih vesterna. Na njima sad pase 300 - 350 vrhunskih škotskih Black Angus rasplodnih krava, a sve ukupno 700 do 750 goveda. M-Brothersi prodaju gotovo meso, i tu su podigli ljestvicu visoko.

Doživljaj farme i ponuda plus

- Imamo klaonicu na farmi ali to nije industrija. Mi se od industrije itekako mičemo jer nam je cilj i svrha prirodni uzgoj goveda, naša poanta je da imamo kontrolu u svakom koraku. Od teleta, sve što smo uzgojili je naše, iz nule. Imamo isključivo Angus i u našu klaonicu ništa drugo ne dolazi, priča nam Hrvoje. Na naše pitanje namjeravaju li širiti krdo, kaže nam samo da to nije opcija.

- Ovo je održivi uzgoj i prema tome ovaj broj je dovoljan. U Kanadi smo imali prilike biti na sličnim farmama ali puno većim, čak i do 40 tisuća hektara, ali broj goveda na njima nije veći od ovog, priča naš sugovornik. 

Jednostavno rečeno, kad kupiš meso od M Brothersa, znaš otkuda je bez zadrške - iz Gornjeg Poloja u Karlovačkoj županiji. Osim vrhunskog mesa koje daju Angus goveda, ova plemenita škotska pasmina izuzetno se prilagodila ovdašnjoj klimi, koje je donekle i slična onoj sa škotskih visoravni. To je, kaže Hrvoje, izuzetno zahvalna i otporna pasmina, njihova dlaka ih štiti od hladnoće i vrućine, krave su dobre majke za telad koja s njima ostaje 6 - 7 mjeseci na pašnjaku. Oni su vani tijekom cijelom godine, posebno im paše zima, a ako je suha kao ova zadnja, može se reći da je za njih savršena. 

Doživljaj farme svakako može biti nešto posebno, no ako se s tim spoji ono u čemu je Hrvoje najbolji, onda je to i turistički proizvod i još jedan "skriveni raj" koji otkrivamo našim čitateljima. 

M Brothersi su, naime, donedavno u Varšavskoj ulici u Zagrebu imali Steakshop i Steakhouse, odnosno restoran s ponudom svojih stejkova i burgera. Međutim, zbog nedostatka radnika bili su prisiljeni zatvoriti ga, te im je procesu otvaranje ovakvog objekta na "izvoru", na samoj farmi u Gornjem Poloju. I ovdje su morali posegnuti za strancima kao radnom snagom i to se, kaže nam Hrvoje isplatilo. U ovom zabačenom dijelu Karlovačke županije svoj su posao na farmi i privremeni dom našli četvero državljana Nepala, tri muškarca i jedna djevojka. Vrlo su vrijedni i predani poslu, a k tome i jako stručni. Doline podno Himalaje su zamijenili Kordunom no kako se čini svi su sretni i zadovoljni, kako poslom, tako i smještajem i plaćom. 

Steakhouse u divljini

- Nažalost došli smo do toga da više ne možemo imati restoran, jer je na koncu spalo sve na mene. Nismo mogli naći kvalitetne kuhare i konobare, pa je ispalo da ja i kuham i pečem stejkove i poslužujem goste, ali i radim nabavu, požalio se Hrvoje. No Brothersi se nisu predali jer su odmah krenuli u realizaciju novog plana, otvaranju svoje farme za manje grupe gostiju. 

Svi koji žele probati njihovo vrhunsko meso, "dry aging" stejkove i burgere ni ne moraju potegnuti do Poloja, dovoljno je posjetiti njihov webshop i sve ubrzo stiže na kućnu adresu. No dolazak ovdje ipak je poseban doživljaj. Koliko se drži do kvalitete dovoljan je podatak da M Brothersi imaju samo stejkove i burgere, te da ne iskorištavaju iznutrice i ostale dijelove životinja jer se uopće ne bave preradom. Hrvoje kaže da u preradi nisu jer ne koriste nikakve aditive i začine, nego samo čisto meso, eventualno obrađeno samo kroz proces suhog zrenja. Pravi gurmani dobro znaju o čemu se radi. 

- Mislim da smo po tome i najraznolikiji u Hrvatskoj, jer imamo 14-15 rezova stejkova samog goveda. U tome smo kopirali Amerikance, oni su najbolji i to nam je najbitnije, rekao je Hrvoje dok je lagano otvarao stroj za dimljenje mesa koji su braća sami i napravili. 

Delicije pod "haubom" 

Više od 12 sati u njemu su se dimila rebra Black Angusa, a kako radi objasnio nam je majstor kuhinje. Pod "haubom" dolazi vrući zrak od izgaranja čistog drveta, te se meso polako zagrijava, dimi i dobiva vrhunsku aromu pravog teksaškog roštilja. Potom se satima grije i pari u foliji, a kad sve konačno bude gotovo, gastronomski užitak je zagarantiran, naravno uz nezaobilazni barbecue umak koji Hrvoje sam radi. Dugo je, kaže nam, usavršavao recept umaka no sad misli da je pogodio ono što je želio. Mi smo uvjereni u to jer je odličan, potpuna suprotnost onim gotovim u dućanima, pa nije ni čudo da se s rebarcima pomazao do kraja.

Stejkovi se pak peku u vrhunskom Kamado roštilju, a ne u mašini za dimljenje, iako nam Hrvoje priča kako bi se i tamo mogli dobro ispeći ako se dosta približe dijelu s vatrom. Kad se sve spoji s craft pivom koje će također biti u ponudi, onda je zadovoljstvo potpuno. Mi smo uz rebarca trošili izvsni lager craft pivovare iz Makarske. 

Iako će Steak House na farmi u Gornjem Poloju u pravom smislu tek zaživjeti, M Brothersi su otvoreni da ih se posjeti srijedom, uz prethodnu najavu. Ovo će biti popratna djelatnost uz samu farmu, a gastro eventi uz obilazak farme uskoro će postati svima dostupni. Za one tradicionalnije koji nemaju običaj kupovati preko webshopova i nemaju avanturističkog duha da potegnu do farme u Poloju, vrhunski brend dostupan je u brojnim restoranima u Hrvatskoj. Odležani stejkovi i burgeri poslužuju se u Istri, Dalmaciji ali i drugim dijelovima Hrvatske, ima ih u zagrebačkom Medvedgradu a polako su burgeri došli i u ponudu u Karlovcu. Sve fino i sve pet, a naš je zaključak da kravica mora biti zdrava i sretna, a gastro doživljaj može biti potpun - samo na farmi. 

FOTO GALERIJA, VIDEO... 

Izdvojeno


Reci što misliš!